Gazete Vatan Logo

Terör önergesine ret

AK Parti ve MHP’den ortak tavır

Terör önergesine ret

CHP’nin ‘terör olaylarının araştırılarak, gerekli önlemlerin alınması’ amacıyla Meclis Araştırması açılması yönündeki önergesi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla TBMM’de reddedildi.

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin talebi üzerine dün saat 15.00’te olağanüstü toplandı. Genel Kurul’un tek gündemi ‘toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge’ oldu. Genel Kurul’da partiler adına yapılan konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. CHP’nin, ‘Toplumsal barışı tehdit eden, artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına’ ilişkin önergesi kabul edilmedi. Önerge, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. CHP ve HDP’yse ‘Evet’ oyu verdi.

‘Amacımız kamu düzeni’
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Örgütün sürece uygun hareket etmediği, süreci istismar edici söylem ve eylemler içerisinde olduğu görünmektedir. HDP’li siyasetçilerin, süreç boyunca tehditkar söylemler geliştirdikleri ‘bağımsız devlet kurma’ yönünde açıklamalarda bulundukları görülmüştür. Bu noktada devletimizin temel görevi, vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak ve kamu düzeninin tam olarak tesisini sağlamaktır.

Haberin Devamı

‘Bir kadın olarak sus...!’

Baydemir’iN konuşması üzerine ikinci kez kürsüye gelen Arınç, “Kadın milletvekili ve eşbaşkan konuşmuş olsaydı, biz sırtımızı PKK ’ya PYD’ye yasladık diyebilecekti” dedi. HDP sıralarından tepkiler yükselince HDP’li Nursel Aydoğan’a seslenen Arınç, “Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus” dedi. Bu sözler sosyal medyada tepki topladı. CHP’li kadın vekiller de Arınç’a tepki gösterdi.

‘48 saatte savaş biter’
HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir: Hükümet bir kez daha 1990’ların, diğer hükümetlerin devlet refleksine döndü. Tek başına iktidar olma uğruna Türkiye’nin dört bir yanına cenazelerin gitme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Barış zeminine dönüş şarttır. Dünya iktidarları bin kere, bir askerin bir polisin bir gerillanın bir sivil yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın konuşması birlikte yaşama suikast girişimidir. Meclis ‘Evet’ derse vallahi de billahi de bu savaş 48 saat içerisinde durur.
‘Ulusal güvenlik sorunu var’
CHP İstanbul Milletvekili Murat Özçelik: IŞİD’e karşı Türkiye başlangıçta, tedbir, tavır almadı. Suriye’deki iç savaş Türkiye içine taşındı. IŞİD bu zaman zarfında kendisine sınır koymaksızın maalesef adam devşirme faaliyetine girişti, eğitime girişti ve Türk vatandaşları yaklaşık 10 bin kendi vatandaşımız bir şekilde ya gitti savaştı ya da o lojistik faaliyetler içinde oldu. Ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız.
‘Sahte barış çağrıları’
MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ: Artık Türkiye Ortadoğu’da yaşananlardan dolayı kendini korumak için son şansını kullanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘İş çığırından çıktı’ demiştir. İşleri çığırından çıkaran PKK ile müzakere ve dış politikadır. Çıkar yol Doğu’yu PKK’nın elinden almaktadır. Yere düşen devleti ayağa kaldırmaktır. Çocukların katledilmesini meşrulaştıran zihniyeti affetmeyeceğiz. HDP’nin sahte barış çağrılarına inanmadık, keşke samimi olsalardı. HDP’ye olan tavrımız demokrasiye bağlılığımızın sonucudur.
Ego uyarısı!
tbmm Genel Kurulu’na CHP’li Şafak Pavey’in başkanlık yaptı. Pavey açılış konuşmasında şöyle dedi: “Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli” dedi. Konuşma süreleri konusunda da dikkatli davranan Pavey, Arınç’a 2 dakika süre verince Arınç “Madem olağanüstü toplandık çok hasis davrandınız” dedi. Pavey, HDP’li Baydemir konuşurken AK Parti sıralarından tepkiler yükselmesi üzerine de “Bu ülke egolarınızdan kıymetlidir” diye uyardı.
HDP artık bir yol ayrımında
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın Meclis’teki konuşmasında şöyle dedi: “Ya silah ve terör diyeceksiniz, ya demokrasi ve siyaset diyeceksiniz. Safınızı belli edeceksiniz. Silahla siyaset bir arada yürümez. HDP bir yol ayrımında, bir tercih yapmak durumundadır. Hani silahlar susun fikirler konuşsun diyorduk. Ne oldu? Silahların susması lazım eğer siyaset yapılacaksa. Bu ülkenin işadamlarını gazetecilerini yargıçlarını katleden DHKP-C’nin terör faaliyetlerini neden buharlaştırıyorsunuz? Terör örgütlerini incelediğimizde tüm terör örgütlerinin içinde bir DAEŞ anlayışı olduğunu göreceksiniz.”
Kıs kıs gülerek bizi izliyorlar
Araştırma önergesinin sahibi CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise şunları söyledi: “TBMM terör karşısında nasıl duracak diye herkes bizi dikkatle izliyor. Konuşmaları izliyorum, tam da terörizmin amacına hizmet eden, halkımızda yaratacağı kaos ortamını yok edici konuşmalar yapılması yerine, tam da bunun aksi konuşmaların yapılmasından büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Konuşmalarımıza dikkat edelim. Teröristler bizi kıs kıs gülerek izliyorlar. Terör moral değerlerimizi çökertmeye çalışıyor. Partileri dayanışmaya davet ediyoruz.”
AK Parti de destek versin
HDP Grup başkanvekili İdris Baluken, daha sonra Başbakan yardımcısı Arınç’a cevap için söz alıp şöyle dedi: “Bugünkü görüşmelerden büyük bir hicap duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Dışardan devreden çıkan aklın Meclis’te de devreden çıktığını ifade etmek istiyorum. CHP’nin vermiş olduğu araştırma önergesine bir destek verip meclis bünyesinde oluşturulan komisyonla, Suruç Adıyaman Ceylanpınar başta olmak üzere bütün olayların araştırılması ve gerekli tedbirlerin Meclis’te araştırılmasını başarmak zorundayız. Halkımızın bizden beklentisi var. Her bir vekili, CHP’li hem de AK Partili, bu önergeye destek vermeye çağırıyorum.”

Haberin Devamı