Gazete Vatan Logo

Terör Avrupa’nın kalbini de vurdu

Paris bombacısı Abdeslam’ın Brüksel’de yakalanmasından iki gün sonra Avrupa’nın başkenti terör şoku yaşadı. Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda iki canlı bomba kendini patlattı. AB Kurumlarının bulunduğu metro istasyonları da terörün hedefi oldu. En az 34 ölü var

Terör Avrupa’nın kalbini de vurdu

Brüksel’de bu sabah havalimanı ve metroda meydana gelen patlamalarda en az 34 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, havalimanındaki saldırıda 14, AB kurumları yakınındaki metro istasyonundaki patlamada ise 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’in Zaventem Havalimanı’na girişte arama ve x-ray cihazı olmamasını fırsat bilerek giren iki kişi, önce Arapça bağırarak etrafa ateş açtı ardından biri American Airlines kontuarı önünde kendini patlattı. Görgü tanıklarına göre bir patlama da Starbucks önünde yaşandı. Patlamaların şiddetinden yolcu terminalinin camları kırıldı ve terminalden kara dumanlar yükseldi. Tahliye edilen havalimanı bütün giriş çıkışlara kapandı ve Brüksel istikametindeki seferler başka havalimanlarına yönlendirildi.

AB’nin yanı başında

Brüksel’in merkezinde AB Komisyonu binasına sadece 100 metre mesafedeki Maelbeek metro istasyonunda da dakikalar sonra 4 patlama oldu. Belçika haber ajansı Belga istasyonda silah sesleri duyulduğunu ve Arapça konuşulduğunu bildirdi. Patlamada en az 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Patlamaların ardından Brüksel’deki bütün metro istasyonları ulaşıma kapatıldı. Belçika genelinde en yüksek düzeyde terör alarmı verildi. Avrupa Parlamentosu’nun Brüksel’deki oturumuna ara verildi. Avrupa Birliği Komisyonu görevlilerine binadan ayrılmamaları ya da evlerinden çıkmamaları tebliğ edildi. Patlamalardan birkaç saat sonra bu kez Kraliyet Sarayı’nın bulunduğu bölgede bir şüpheli paket bulunması üzerine Kraliyet Ailesi saraydan tahliye edildi.

Haberin Devamı

GSM şebekesi çöktü

Belçika hükümeti ülke genelinde tüm toplu taşımayı durdurdu. Vatandaşlara evlerinden çıkmamaları uyarısı yapıldı. Okullar iki gün tatil edildi. Brüksel OHAL bölgesi ilan edildi ve 4 binden fazla güvenlik gücü caddelerde geniş güvenlik önlemleri aldı. Olay sonrası Brüksel’de GSM şebekesi de arama yükünü kaldırmadığından çöktü. Vatandaşlar ancak Whatsapp ve Viber gibi internet iletişim kanallarından birbirleriyle haberleşebildi.

‘Korkulan başa geldi’

Haberin Devamı

Belçika Başbakanı Charles Michel, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Başbakan Michel, saldırıları ‘Belçika için kara bir gün’ sözleriyle değerlendirdi. Başbakan korkulanın başa geldiğini ifade etti. Saldırıların ardından oluşturulan Belçika kriz masası, Brüksellilere oldukları yerde kalmaları uyarısı yaptı. Terör alarm seviyesi en üst seviyeye çıkarıldı.

Eski basketçi de yaralandı

Havalimanındaki saldırılarda BC Telenet Oostende basketbol takımının eski oyuncusu Sebastien Bellin’in de yaralandığı belirtildi. Belçika basınına konuşan Bellin’in yakını, “Onun durumu şu anda bilinmiyor” dedi. Oostende’nin eski pivot oyuncusunun yoğun bakımda olduğu açıklandı.

Türk yaralının durumu iyi

Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, havalimanındaki saldırılarda yaralanan Ferhat Önder isimli Türk vatandaşının yolcu değil havalimanı çalışanı olduğunu söyledi. Leuven Hastanesi’nde tedavi altına alınan Türk vatandaşının eli ve yüzünde yanıklar olduğunu belirten Ulusoy, “Eli, dizi ve karın bölgesine de bazı cisimler isabet etmiş durumda. Ancak hayati tehlikesi yok” dedi. Önder’in kendisi gibi havalimanında çalışan eşi Zeliha Önder’in ise yara almadığı öğrenildi.

Haberin Devamı

THY pilotu dehşeti anlattı

THY’nin Brüksel-İstanbul uçağının pilotu Alp Büyükkara Brüksel Havalimanı’nda meydana gelen patlama sonrası yaşananları sosyal medya hesabından anlattı: Uçakta mahsur kaldık. Havalimanında bomba patlamış, operasyon durdu. Kapı kapatan uçaklar ortada kaldı. Terminaller boşaltıldı. Tüm personel gitti. İnecek olsak körüğü yanaştıracak adam yok. Apron kısmı güvenli olduğundan uçaklar bekletiliyor. Terminalden çıkan yolcu ve personel de bir alanda toplanıyor. Şu an apron güvenli deniliyor, dolayısıyla kapı kapatan uçakları oldukları pozisyonda tutuyorlar. Uçaktakiler ne olacak otorite karar vermedi. Ama binalar komple boşaltıldı. Şu an biz steril kısımda farz ediliyoruz; ama güvenlikten sonra girilen binalar boşaltıldı. Ufak da olsa stres var insanlarda. Apronda korkulacak bir durum yok. Kule biraz evvel KLM ile konuştu, ‘Kimseye ulaşamıyorum’ dedi. TR saati ile 20:00’a kadar kapandı liman.” Daha sonra THY yolcuları ve mürettebatı havalimanında güvenli bir yere alındı.

Haberin Devamı

Almanya’ya da tehdit

BIld Online’de yer alan habere göre, “abo_omar_170” adlı Twitter hesabından Fransızca yapılan paylaşımda,”Siz bizi doğuda bombalıyorsunuz, bu yüzden biz de sizi batıda bombalıyoruz. Göze göz, dişe diş” ifadeleri yer aldı. Hesaptan başka bombaların da patlatılacağı duyurulurken, “Daha çok bombaya ve ölüye hazır olun. Yakında Almanya’da!” denildi.

‘Avrupa artık savaş halinde’

- Acil hükümet toplantısında konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls, “Avrupa artık savaş halinde. Son birkaç ayda AB’de savaş nedeni sayılabilecek olaylar yaşandı. Terör tehdidi en yüksek seviyede kalacak” dedi.

- Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, saldırıların sadece Belçika’yı değil tüm Avrupa’yı ve Avrupa’nın özgürlüğünü hedef aldığını belirterek “Saldırıda uluslararası havaalanı ve AB kurumlarına yakın bir metro istasyonu gibi net hedefler varmış gibi görünüyor. Bu durum saldırıların sadece Belçika’ya değil bizim özgürlüğümüze, dolaşım özgürlüğüne ve AB’deki herkese karşı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

- ABD’de Cumhuriyetçi başkan aday adayı Ted Cruz, Belçika’daki patlamaların ardında “radikal İslamın” olduğunu söyledi. Ted Cruz, internet sayfasında yayımladığı açıklamada, “Radikal İslamla savaştayız” dedi. Diğer aday Donald Trump ise ‘Ben olsam sınırları kapatırdım’ diye konuştu.

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’deki patlama haberlerini duyunca gözyaşlarını tutamadı. Haberi, Umman’da Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh’le birlikte düzenlediği basın toplantısında öğrenen Mogherini, “Bugün zor bir gün” dedi.

- Anvers Belediye Başkanı ve N-VA Parti Lideri Bart De Wever: Ülkemiz 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en karanlılık gününü yaşıyor.

Sosyal medyada destek mesajları

Fransız Le Monde Gazetesinin birinci sayfa karikatürlerini çizen Jean Plantu’nun Belçika’yla dayanışma için çizdiği karikatür sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasındaydı. Belçika ile omuz omuza durmak için milyonlarca kişi yine profillerine Belçika bayrağı koydu.

Polis onların peşinde...

Belçika polisi Paris saldırılarının ardından başkent Brüksel’e kaçan Salih Abdeslam’ın bağlantıda olduğu Najim Laachraoui ve Mohamed Abrini’yi arıyordu. Güvenlik kaynakları, Brüksel’deki bombalama eylemlerinin arkasında bu iki ismin olabileceğini düşünüyor.

Abdeslam’ın intikamı mı?

IŞİD’in saldırıları, yaralı ele geçirilen Salah Abdeslam’ın intikamını almak için düzenlendiği yorumları yapıldı. 17 Mart’ta Brüksel’de, Paris katliamının baş şüphelisi Salah Abdeslam güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonla yakalanmıştı.

IŞİD resmen üstlendi

IŞİD terör örgütü ile bağlantılı Emek haber ajansında yer alan haberde, “IŞİD savaşçıları bugün patlayıcı kemerler ve cihazlarla Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir havalimanı ve merkezdeki metro istasyonunu hedef aldı” dedi.

KRİZ YÖNETİMİ NASIL YAPILDI?

‘Şu an neredeyseniz orada kalın’ uyarısı

Brüksel’deki patlamalar sonrası saldırılarla ilgili bilgi ve uyarılar televizyon kanalları, haber siteleri ve sosyal medyada sık sık paylaşıldı, kamuoyu sürekli olarak bilgilendirildi. Yetkililer de hem sosyal hem de geleneksel medya aracılığıyla kamuoyuna gerekli mesajları iletti. Belçika Kriz Yönetim Merkezi, Twitter’daki (Crisis Center Belgium) @CrisiscenterBE hesabı üzerinden Flamanca, İngilizce ve Fransızca uyarılarda bulundu. Kriz Yönetim Merkezi, Twitter hesabından halka uyarılarda bulundu. Öğrencilerin okullardan ayrılmamaları tavsiye edildi.

Acil durum numarası

Merkezin paylaştığı mesajlarda örneğin çocukların okullarda kalması, halkın da dışarı çıkmaması gibi uyarılar yapıldı. Bir diğer mesajda da acil durumlar için 1771 numarasını aramaları, ancak önceliği ‘mağdurlara ve ailelerine vermeleri, gerekli olmadıkça aramamaları’ söylendi. Merkez ayrıca telefon hatlarının yoğun olması nedeniyle halka cep telefonu mesajları ve sosyal medya üzerinden iletişim halinde olabileceklerini duyurdu.

Yayın yasağı yok medyaya çağrı var

Belçika polisi saldırıların ardından şüphelilere yönelik operasyon başlatarak bazı evlere baskınlar düzenledi. Bazı Belçikalı yetkililer ise, saldırılara yönelik soruşturma konusunda medyaya ‘yayın yasağı’ getirilmesi çağrısı yaptı. Belçikalıların sosyal medya üzerinden çok sayıda kanlı fotoğraf paylaştığı görüldü. Belçika Federal Savcılığı, Brüksel’deki patlamalar sonrası basından soruşturma ile ilgili haberler yayımlamaktan kaçınmasını istedi. Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetecilerin bu yönde haberler yaptıkları kaydedildi ve soruşturmaya zarar verilmemesi talep edildi.

Şifreler kaldırıldı

Belçika Başbakanı Charles Michel de hem televizyondan hem de Twitter hesabı @CharlesMichel’den kamuoyunu bilgilendirdi. Başbakan Michel saldırıyı kınayan bir mesaj paylaştı ve takipçilerine kriz hattı olan 1771’i arayabileceklerini duyurdu. Öte yandan Kızılhaç saldırı bölgelerinde yaşayanların güvende olduklarını bildirebilmesi için ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel sitesini devreye soktu. Tüm telefon şirketleri de Hotspot bağlantısındaki şifreyi kaldırarak ağı herkesin kullanımına açtı.