Gazete Vatan Logo

Terminal filminin gerçeği Atatürk Havalimanı’nda!

Atatürk Havalimanı ‘Sorunlu Yolcular Odası’nda 9 aydır tutulan F.M.’nin yaşadıkları Tom Hanks’in Terminal filmiyle bire bir benziyor. Uluslararası Af Örgütü, kişinin ‘Koruma altında’ olduğunu açıkladı.

Terminal filminin gerçeği Atatürk Havalimanı’nda!

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada Atatürk Havalimanı’nda 9 aydır gözaltında tutulduğu bildirilen F.M. adlı Suriyeli mültecinin Uluslararası Koruma Altında olan kişilerden birisi olduğu ve İl Göç Müdürlüğü’nce araştırma ve değerlendirilmesi devam ettiği için misafir edildiği öğrenildi.

Atatürk Havalimanı yetkililerinden edinilen bilgiye göre F.M. adlı şahıs hakkında İl Göç Müdürlüğü tarafından yapılan pozisyon değerlendirmelerinin uzun sürmesinin misafirlik süresini uzattığı belirtilerek şöyle denildi:

“Şahıs Uluslararası Koruma Altında olan kişilerden birisi. İl Göç Müdürlüğü bünyesindeki bu yere zaman zaman bu şekilde olan yani Uluslararası Koruma Altında olan şahıslar geliyor. Bunların burada pozisyonları İl Göç Müdürlüğü tarafından takip ediliyor. Değerlendirilmeleri yapılıyor. Bu değerlendirme sonuçlanana kadar misafir ediliyorlar. Bunlardan bazılarının konuları kısa sürede hallolan da var, araştırması uzun süren de var. Ancak değerlendirilmeleri sonuçlanana kadar misafirlikleri devam ediyor. Bu kişinin konumu da, pozisyonunun değerlendirilmesinin uzun sürmesinden kaynaklanıyor. Konu tamamen İl Göç Müdürlüğünün inisiyatifindedir.”

Haberin Devamı

Kaçırılıp rehin alınmıştı

Uluslararası Af Örgütü’nün resmi sitesinde yayınlan açıklamada ise, “F.M. Ağustos 2012’de askerlik yapmamak için Suriye’den ayrılıp Lübnan’a gitti. Bu ülkede yerel bir çete tarafından fidye için kaçırılıp rehin alınan F.M. daha sonra Türkiye’ye geldi. Bir ay sonra Malezya’ya geçen F.M., Mart 2015’te Türkiye’ye geri gönderildi. Ancak F.M., Türkiye’ye kabul edilmedi. Bunun yerine Atatürk Havalimanı’ndaki “Sorunlu Yolcular Odası”nda yaklaşık dokuz aydır gözaltında tutuluyor” denildi.

Terminal’de hayat

Steven Spielberg’ün gerçek bir olaydan esinlendiği ilgi çekici bir öyküye sahip bir politik komedi olan film, Doğu Avrupa’dan Krakozya adlı bir ülkeden New York’a gelen Viktor Navorski’nin (Tom Hanks) öyküsünü anlatıyor. Amerika yolundayken ülkesinde askeri darbe olması üzerine Viktor, New York’un JFK Uluslararası Havaalanı’nda mahsur kalır. Pasaportu artık geçersiz olduğu için ABD’ye girme hakkını yitirmiş durumdadır. Ülkesindeki savaş bitinceye kadar havaalanı terminalinin transit yolcular salonunda beklemek zorundadır. Zamanla havaalanı görevlileri ile dost olur ve hatta bir hostesle (Catherina Zeta-Jones) arasında duygusal bir bağ gelişir.

Haberin Devamı