Gazete Vatan Logo

Terfi ettiler! İade-i itibar...

Terfi ettiler! İade-i itibar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan YAŞ kararlarıyla, kamuoyunda kumpas davaları olarak bilinen Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalarda mağdur olan 17 albay, general ve amiral rütbesine terfi edildi. Uzun yıllar tutuklu kalan bu isimler için iadei itibar anlamına gelen terfiler kapsamında deniz sınıfında amiralliğe terfi edilen 14 albaydan dokuzu, kara sınıfında ise generalliğe terfi edilen 57 albaydan sekizi Gülen cemaatinin mağduru olarak biliniyor. İzmir’deki Askeri Casusluk davasında tutuksuz yargılandıktan sonra beraat eden Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu da koramiralliğe terfi etti.

16 yıl ceza almışlardı

İzmir’deki davanın mağdurlarından Piyade Kurmay Albay Fedai Ünsal ikinci sıradan, Piyade Kurmay Albay İdris Acartürk yedinci sıradan, İstihkam Kurmay Albay Erdal Şener onuncu sıradan, Topçu Kurmay Albay Süleyman Ertızman on birinci sıradan, İstihkam Kurmay Albay Rıdvan Yücel Yıldız on beşinci sıradan tuğgeneralliğe terfi edildi. Balyoz davası kapsamında 16 yıl hapis cezası aldıktan sonra cezası bozulan Topçu Kurmay Albay Sırrı Yılmaz, Topçu Kurmay Albay Bahtiyar Ersay ve Piyade Kurmay Albay Barbaros Kasar da tuğgeneralliğe terfiye hak kazanan isimler oldu.

Deniz sınıfında toplam 14 albayın amiralliğe terfisi onaylandı. Terfisi onaylanan albaylardan dokuzunun “kumpas mağduru” olduğu, ilk sekiz sıradan terfi alan yedi albayın da yine mağdur olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Albaylıktaki son yılları

2013’te albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettirilen 25 karacıdan 15’i, tuğamiralliğe terfi alan sekiz amiralden yedisi de darbe girişimiyle ilişkilendirilmişti. Bu yılki şurada bir anlamda 2013’te yerleştirilen Gülen cemaatine yakın ekibin tasfiyesiyle, o ekip tarafından mağdur edilen isimler terfi almış oldu.

Terfi listelerine bakıldığında, tuğgeneral ve tuğamiralliğe terfi ettirilen bu isimlerden bir bölümünün, cezaevinde kaldıkları süre de göz önünde bulundurulduğunda albaylıktaki son senelerinde olduğu, bu yıl general/amiralliğe terfi ettirilmemeleri durumunda, sonraki senelerde terfi ettirilme olanaklarının kalmayacağı ifade edildi.

Haberin Devamı