Gazete Vatan Logo

Tereyağ da sahte çıktı!

Sahteciler margarine esans katıp 'tereyağı' diye satıyor, küflenmiş tereyağlarını eritip tekrardan piyasaya sunuyor.

Üçkağıtçılar, yüzyıllardır insanlar tarafından doğal olarak üretilen ve sofraların vazgeçilmez besinlerinden tereyağına da el attı. Süt, yoğurt, peynir, et ve sucuk derken, tereyağına da hile karıştı. Bazı uyanıklar margarine tereyağı esansı katarak 'doğal tereyağı' diye tüketiciyi kandırırken, kimileri küflenmiş tereyağlarını eritip tekrar piyasaya sürüyor. Kimi hileciler de içerisine patates kattıkları tereyağlarını satışa sunuyor.

SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Sorumlusu Gıda Mühendisi Selim Sücüllü, bazı uyanık üreticilerin yüksek kâr marjı uğruna türlü hilelere başvurduğunu belirtti. Sücüllü, "Tereyağı esansıyla margarini tereyağına çeviriyorlar. İçine tereyağı asidi ve tereyağı aroması katıyorlar. Kokusu, tadı tamamen tereyağına benziyor. Tüketici ne yediğinde, ne de pişirdiğinde hileyi anlayabilir" dedi. Tereyağına patates katanların ve küflenen tereyağlarını tekrar eritip piyasaya sunan hilecilerin de olduğunu söyleyen Sücüllü, "Tereyağı, yayık usulüyle sütün kaymağından elde edilir. Ama birçok firma yağlı sütten tereyağı elde ediyor" şeklinde konuştu.

TÜKETiCiLER DiKKAT ETSiN

YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, markalı ve Tarım Bakanlığı'nın onay verdiği ürünleri kullandıklarını söyledi. "Tereyağını kimileri kokusundan rahatsız olduğu için az kullanıyoruz. Bunların yerine sıvı yağ kullanıyoruz" diyen Bozdağ, tüketicilerin tereyağı alırken seçici davranmasını ve dikkatli olmasını istedi. (Takvim)

Haberin Devamı