Gazete Vatan Logo

Tercihlerde mühendislik depremi

Üniversite sınavlarında tercihler yapıldıktan sonra, 60 bin boş kontenjan oluştu. Kontenjanlara bakıldığında ise öğrencilerin ‘deprem bilimi’ni inceleyen jeoloji ve jeofizik mühendisliklerini tercih etmediği ve kontenjanının boş olduğu ortaya çıktı.

Tercihlerde mühendislik depremi

2016 yılı üniversite yerleştirme sonuçları belli oldu. 961 bin 864 aday üniversitelerin lisans, önlisans ve açıköğretim fakültelerine yerleşirken 1 milyon 294 bin 513 aday açıkta kaldı. ÖSYM’den alınan bilgilere göre üniversitelerde 60 bin 147 boş kontenjan kaldı. Türkiye’nin köklü üniversitelerinden ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi üniversitelerde boş kontenjan kalmazken, diğer üniversitelere yerleşen öğrencilerin hukuk, tıp, psikoloji gibi alanlara yoğun ilgi gösterdiği; deprem bilimlerini konu alan jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği gibi bazı bölümleri rağbet etmediği gözlemlendi. Örneğin MF4 puan türüyle, 246,545 puan isteyen Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Jeoloji Mühendisliği bölümünde, 10 kişilik kontenjana yalnızca 2 kişi yerleşti.

Yüzde 10 iş buluyor

Üniversite tercihlerinde öğrencilerin deprem bilimini konu alan jeoloji ve jeofizik mühendisliklerini seçmemelerini Prof. Dr. Naci Görür değerlendirdi, “Benim için tahmin edilebilir bir sonuçtu. 17 Ağustos depreminden sonra bu bölümlerde iş istihdamı arttı ancak yine de mezunların yüzde 10’u iş bulabiliyor. Deprem öncesinde durum daha da kötüydü. YÖK öğrenciler açıkta kalmasın diye bu bölümleri açıyor fakat sonrası düşünülmüyor. Ülkenin bu bölüme ihtiyacı var mı? Mezun olduktan sonra ne olur? Ülkedeki işsizlik sorununu çözer mi? Ben burada altyapı eksikliği olduğunu düşünüyorum”.

Haberin Devamı

LYS’de ilk bin öğrenciden 670’inin tercihi Boğaziçi

2016 LYS sınav sonuçlarına göre tüm puan türlerinde ilk binde yer alan öğrencilerden 670’i Boğaziçi Üniversitesini tercih etti. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre DİL1 puan türü hariç tüm puan türlerinde ilk 100 sıralamasında yer alan öğrencilerin 45’i, ilk 250 sıralamasında yer alan öğrencilerin 135’i, ilk 500 sıralamasında yer alan öğrencilerin 265’i Boğaziçi Üniversitesini tercih etti. Üniversiteye, TÜBİTAK ve okul birincisi kontenjanı dahil 2 bin 36 öğrenci yerleşti. Yerleşen öğrencilerin yüzde 60’ı ilk 5 bin başarı sıralamasında yer aldı. Üniversitenin ilk binden aldığı öğrenci sayısı düzenli olarak artarken, geçen yıla göre bu sayı 667’den 670’e yükseldi. MF puan türünde ilk binde yer alan her 5 öğrenciden biri, TM puan türünde ilk binde yer alan her 4 öğrenciden biri Boğaziçi Üniversitesini tercih etti. 2016 LYS sonuçlarına göre devlet ve vakıf üniversiteleri arasında 33 bölümünün 22’si taban puan sıralamasında birinci sırada yer alan üniversitenin tüm bölümleri devlet üniversiteleri arasında en yüksek taban puana sahip oldu. Boğaziçi Üniversitesini kazanan öğrencilerin yüzde 49’u birinci tercihine, yüzde 20’si ikinci tercihine, yüzde 12’si üçüncü tercihine yerleşti.

Haberin Devamı

Kürtçe doldu

Tercihlerde Mardin Artuklu Üniversitesindeki Kürt Dili ve Edebiyatı, Süryani Dili ve Edebiyatı; Muş Alparslan Üniversitesindeki Kürt Dili ve Edebiyatı; Bingöl Üniversitesindeki Kürt Dili ve Edebiyatı, Zaza Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerin tamamen dolması ve boş kontenjan olmaması dikkat çekti.