Gazete Vatan Logo

Tepelere konuşlandık

Afrin kent merkezinin düşmesi artık an meselesi. Zırhlı birlikler ve özel kuvvetler, dün Afrin’i gören hakim tepelerde oluşturulan üslere mevzilendi

Tepelere konuşlandık

Türk Silahlı Kuvvetleri, geçen 20 Ocak günü terör örgütlerinin baskısına son vererek hem sınır güvenliğini sağlamak hem de Suriyelilerin evlerine güven içerisinde dönmelerine olanak vermek adına Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatını başlattı. Harekat kapsamında Kilis ve Hatay sınırından Suriye’ye geçen TSK birlikleri, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte birbiri ardına Afrin kırsalındaki köyleri terör örgütlerinden arındırdı.

3 ayrı koldan

Harekatın 54’üncü gününde ise TSK ve ÖSO güçleri 200’ü aşkın köy ve stratejik noktayı terörden temizledikten sonra hedeflenen Afrin’i gören hakim noktalara ulaştı. Kuzey, batı ve güneyden olmak üzere 3 ayrı noktadan ilerleyen TSK güçleri, Afrin’i gören hakim tepelere ulaştıktan sonra burada üslenmeye başladı. Çevresindeki köyleri de terörden arındıran TSK birlikleri, Afrin’i gören hakim noktalara zırhlı birlikleri ile üs kurdu.

İş makineleri gitti

Bölgeye sevk edilen iş makineleriyle yapılan düzenlemenin ardından tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namluları Afrin’e çevrildi. Afrin’i gören tepelerdeki siperlere yerleştirilen zırhlı birliklerin yanı sıra TSK’nın özel kuvvetleri ile meskun mahal operasyonuna katılacak birliklerin özel kuvvetleri de aynı bölgede konuşlandı.

Haberin Devamı

Ölen teröristler nasıl sayılıyor?
Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı ilk günden itibaren, TSK her gün düzenli olarak etkisiz hale getirilen terörist sayısını açıkladı. TSK’nın bu rakamlara nasıl ulaştığı merak konusu. Bölgede 15 bin civarında terörist olduğunu söyleyen Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TSK’nın nasıl hesap yaptığını anlattı: TSK’nın etkisiz hale getirilen terörist sayılarıyla ilgili paylaştığı veriler, büyük olasılıkla gerçeğin çok altında. Çünkü TSK sadece bire bir tespit ettiği ve delillendirdiği terörist rakamlarını kamuoyuna açıklıyor.
Kayıt altına alınıyor
SİHA’ların, taarruz helikopterlerinin ve üst hava akınlarını gerçekleştiren uçaklarımızın çok gelişmiş görüntüleme sistemleri var. Tanklarımız da termal ve diğer mercek sistemleriyle hedefi atış ve sonrasında gözetleme kabiliyetine sahip. Bütün bu ateş destek vasıtalarımız atışın hedefteki tesirini görebiliyor, kayıt altına alabiliyor ve raporlandırmaya zemin hazırlayabiliyor. Hedefler sürekli İHA, İKU (insanlı keşif uçağı) ve askeri uydularımızla izleniyor. Ayrıca operasyonlar sonrası ele geçirilen alanlarda karşılaşılan teröristler bir bir sayılıp, kayıt altına alınıyor. Enkazların altında kaç terörist kalmış, kaçı ölmüş, geriye dönüp bakan, sayan, saymaya çalışan ise yok.
Cesetleri saklıyorlar
YPG/PKK ise terörist kayıplarını az göstermek için sayısız talimat yayınlamış ve cezalandırma sistemi devreye koymuş durumda.Ne olursa olsun, cesetlerin geride bırakılmasını istemiyor. Cesetleri gömmek kadar, cesetleri tünellerin-kuyuların-dehlizlerin-menfezlerin içine sakladığı, uçurumlardan ve yarlardan aşağı attığı, kaya çatlaklarına sıkıştırdığı tespit edilmiş. Arfin merkezde her gün ortalama 20-25 teröristin gömüldüğü biliniyor.
Raco’ya huzur geldi
Örgütün ciddi yığınak yapıp, direniş gösterdiği yerler arasında bulunan ve kısa süre önce teröristlerden temizlenen Raco’da hayat normale dönüyor. Teröristlerin bazı evlere zarar verdiği beldede binaların büyük bölümünün kullanıma hazır olduğu belirlendi. ÖSO mensuplarınca güvenliği sağlanan ve huzurun hakim olduğu yerleşim yerinde bazı Suriyeliler evlerine dönmeye başladı.

Haberin Devamı