Japon viskisi İskoç'un tahtını sarsıyor!

Viski dendiğinde aklımıza İskoçya geliyor. Ancak sanayi ve teknolojinin öncü ülkesi Japonya, bu alanda da atağa kalktı. Viskileri de listelerde ilk sırayı kimseye kaptırmadı...

Viski dünyasında son yıllarda Japonların öncilik ettigi Asya veya Uzakdoğu viskileri modası başladı. Tayvan'da damıtılan Kavalan'ı, malt viski denilince en son akla gelecek ülkelerden Hindistan’da Amrut adlı malt viskiyi içenler hayran kalıyor. Bu haftaki konumuz ise Japon malt viskileri ve Tokyo'nun dünyaca ünlü malt viski barları...

Japon viskisi İskoçun tahtını sarsıyor

Viski tarihini başlatan aşk...

Japon viskisinin tarihi bir aşk hikâyesi ile başlıyor... Küçük bir sake ürticisinin oğlu Masatuka Taketsuru, 1’inci Dünya Savaşı'nı izleyen yıllarda okumaya gittiği İskoçya'da viskiyle tanıştı. Taketsuru, Japonya'ya dönerken yanında hem viskiyi, hem de aşık olarak evlendiği Rita'yı götürdü. Viski, ülkenin en önemli içki üreticilerinden Suntory'nin dikkatini çekti ve Yamazaki köyünde bir damıtımevi kuruldu. Başına da Masatuka getirildi. Bir süre sonra Suntory'den ayrılan Masatuka karısıyla Hokkaido Adası'na gidip bir damıtımevi daha kurdu. İşte son yıllarda ödüle doymayan, hatta arada bir Whisky Magazine gibi önemli dergiler tarafından "Dünyanın en iyi viskisi" seçilen Yamazaki ve Yoichi gibi malt viskiler bu damıtımevlerinin viskileri, bir bakıma hâlâ Taketsuru'nun çocukları!

Haberin Devamı

Japon viskisi İskoçun tahtını sarsıyor

100 bin dolara kadar alıcı buluyor

Benim en sevdiğim Japon malt viskisi Yoichi. İsli, karmaşık, damakta yağlı çok lezzetli bir viski. Fıçı sertliğindeki Nikka’lar da her viskiseverin tatması gereken viskiler. Daha meyvemsi, rahat içimli viskileri seviyorsanız "Miyagikyo" sizin için olabilir. Yamazaki'nin Japon meşesinden yapılan fıçılarda dinlendirilen Mizunara'sı da zengin meyve kokularıyla bezenmiş güzel bir malt. Sherry fıçılarında yıllanmış "Yamazaki Sherry Cask" da dünyanın en iyi malt viskisi ünvanını almış Japon viskilerinden birisi. Ichiro Akuto'nun "Hanyu kart serisi" her biri bir oyun kartı resmi taşıyan 54 malt viskiden oluşuyor. Bu şişelerden bazıları müzayedelerde 100 bin dolara alıcı bulabiliyor. Müzayede rekoru ise 118 bin 540 dolar ile bir şişe 1960 Karuizawa.

Tokyo'da bu barları es geçmeyin!

Japonya viskileri kadar viski barlarıyla da dikkat çekiyor, özellikle başkent Tokyo. En ünlüleri de muhtemelen “Campbeltoun Loch”. Burası, bir bar tezgâhının önüne dizili 10 tane taburenin şıkıştırıldığı bir koridordan ibaret. Mekan, 1000 şişe single malt viskinin bar dolabına ve barın üstüne sıralandığı bir efsane. Barın sahibi Nakamura sizi Japon viskileri dünyasında eşsiz bir geziye çıkarıyor.

Haberin Devamı

İş merkezlerinin bulunduğu Shinjuku semtindeki “Zoetrope”, dünyanın en geniş Japon malt viski koleksiyonuna sahip olmakla övünüyor.

Lüks dükkanların adresi Roppongi'de de "Cask" 2 bin 500 viski ile Tokyo'nun sizi barlarından. Çok şık bir servis için Imperial Otel'in barını seçin. İçtiğiniz viskinin şişesi istediğiniz miktarda su eklemeniz için minik bir sürahi ile önünüze bırakılıyor. Kadehinizdeki viskinin yükselen kokusu ile kadehinizin durduğu kusursuz cilâlanmış barın ahşabının verdiği haz Japonların bazı şeyleri istedikleri zaman çok iyi yapabildiklerini kulağınıza fısıldıyor.

Japon viskisi İskoçun tahtını sarsıyor

DİĞER YENİ YAZILAR