Sakin bir tatil için en güzel 6 rota

Henüz yaz tatili planı yapmadıysanız geç kalmadınız. Midilli Adası'ndan Norveç Fiyortları'na en güzel seyahat rotaları...

Sakin bir tatil için en güzel 6 rota

Avrupa’nın en eski şehrini keşfedin

15. yüzyıl sonlarına kadar Müslüman hakimiyetinde kalan Endülüs bir defada gezilemeyecek kadar zengin bir ülke. Olağanüstü bahçelerle süslü Elhamra Sarayı'nın bulunduğu Granada ile eski camiinin üstüne inşa edilmiş eşsiz Mezquita katedrali ile ünlü Cordoba tabii ki mutlaka görülmeliler. Ama yazın gidecekseniz İstanbul'dan uçakla 3 buçuk saatte Malaga'ya, oradan da sahil boyunca Marbella, Cebelitarık, Tarifa üstünden Avrupa'nın en eski şehri olduğu söylenen okyanusa uzanan bir burnun üstündeki Cadiz'e kadar gitmelisiniz. Tarifa dünyadaki en önemli rüzgar sörfü merkezlerinden birisi. Tarifa'da karşınızda Afrika kıtasını seyrederek denizin ortasındaki kaleye yürürken iki tarafınızda iki farklı deniz olur. Aynı yerde durup sabah Akdeniz'den doğan güneşin aynı günün akşamı Atlas Okyanusu'nda battığını seyredebilirsiniz.

Dalmaçya’da mavi yolculuk

Haberin Devamı

Dalmaçya kıyıları eski Yugoslavya'nın demir perde ardında olduğu yıllarda gözden uzak bir yerdi. Başkent Split yakınlarındaki Trogir'den çıkıp Hvar, Viş ve Braç adalarına uğrayan bir mavi yolculuktan daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bu adalardan özellikle Hvar İtalyan etkisini hissettiren mimarisi ile hoş bir kasabaya sahip olduğu gibi taş meydanların kenarındaki cafe'leri, restoranları, hareketli gece hayatı ve "güzel insanlar"la dolu beach club'larıyla dikkat çekiyor.

Mafya ülkesinin kalbine yolculuk

THY'nin İstanbul-Catania uçuşu 2 saat sürüyor. Bu 2 saatin sonunda kendinizi bambaşka bir ülkede buluyorsunuz. Burası sedece İtalya değil, Sicilya. Bir araba kiralayıp kendinizi dağ yollarına vurursanız Mafia ülkesinin kalbine, örneğin dağların arasındaki Corleone'ye, oradan Palermo ve yüzyıllardır dokunulmamış gibi duran tarihi sahil kasabası Cefalu'ya gidebilirsiniz. Ama Catania'ya uçmuşken asıl gidilmesi gereken yer, Etna yanardağının eteklerindeki tepelerden birinde Akdeniz'e düşen bir uçurumun kenarında kurulmuş olan Taormina. Burası da zamanın durduğu bir yer. 60'lı yıllarda İtalyan ve Hollywood yıldızlarının uğrak yeri olan Taormina'nın görkemini eski bir manastır olan San Domenico otelinde veya bir zamanlar Richard Burton ile Elizabeth Taylor'un içkilerini yudumladıkları Wunderbar'da hâlâ yaşamak mümkün. Hem de tepesi zaman zaman tüten, denizden upuzun bir yamaçla 3 bin metrelere yükselen bir yanardağın, Etna'nın gölgesinde...

Haberin Devamı

Sakin bir tatil için en güzel 6 rota

Volkanik adalara yelken açın

Bu ikiliyi tek başına bir yazı konusu yapmalıyım, ama Catania'ya kadar gitmişken Stromboli ve Vulcano'yu görmeden olmaz. Havalimanına 2 saat mesafedeki Milazzo'dan gemiyle gidilen Eolie adalarındaki bu ikili biri 2 bin yıldır lav püskürten, diğeri ise tabiri caizse daha dumanı üstünde olan birer faal yanardağ! En yüksekleri 962 metre ile Stromboli olan bu yedi ada denizin içinden birer piramit gibi fışkırıyorlar. Deniz muhteşem ve ne de olsa İtalya'dasınız, deniz mahsülleri başta olmak üzere yemekler harika. Küçücük Vulcano adasındaki Therasa Resort'ta Michelin yıldızlı bir restoran bile var.

Haberin Devamı

Sakin bir tatil için en güzel 6 rota

Uzo’nun huzurlu başkenti Midilli

Bize yakın olan Ege adaları Türk turistlerin akımına uğramaya devam ediyorlar. Benim için en güzellerinden biri olan Midilli'ye Ayvalık'tan bir saatte geçmek mümkün. Adanın en güzel köyü kuzey sahilinde kayaların üstüne kurulmuş bir haçlı kalesinin eteklerinden denize doğru uzanan Molyvos. Buranın küçük balıkçı limanındaki tavernalar meze-uzo ikilisinin keyfini çıkarmak için ideal. Midilli Yunanistan'da uzo denilince ilk akla gelen yer. Adanın güneyindeki Plomari köyü büyük uzo üreticilerinin damıtımevlerinin bulunduğunu yer. Adanın içine sarkan körfezlerin küçük karidesleri ise sevenleri tarafından vazgeçilmez.

Posta gemisiyle serin seyahat...

Bir de biraz daha serin bir öneride bulunayım. Dünyanın belki de en güzel gemi yolculuğu Bergen'den başlayıp Norveç'in en kuzeyindeki balıkçı köylerine kadar uzanan Hurtigruten'dir. Eskiden kara ulaşımının çok zor olduğu bir ülkede köyleri, kasabaları birbirine bağlayan bu posta gemisi yolculuğu artık turistlerin pek rağbet ettiği bir yolculuk oldu. Bergen ve Trondheim bu dantel gibi kıyıların en güzel yerlerine kurulmuş birbirinden güzel iki şehir. İkisinin arası posta gemimiz ile 2 gün sürüyor. Bu arada Art Nouveau mimarisiyle dikkat çeken Aalesund ile en güzel fiyort olarak kabul edilen Geiranger'e uğruyor, unutulmaz güzellikleri hafızanıza kazıyorsunuz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR