Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

Kokteyller her yazın gizli kahramanıdır. İşte gündüz plajlarda, gece kulüplerde herkesin elinde birer renkli, şatafatlı kadeh, yudum yudum yazını serinletecek öneriler...

Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

CİN & TONİK

Cin son birkaç yıldır bütün dünyada adeta yeniden keşfedildi. Bildiğimiz klasik markaların dışında birçok ülkede birçok küçük üretici birbirinden ilginç, lezzetli cinler üretmeye başladılar. Cin artık bar tezgahlarında küçümsenmeyecek bir yer almaya başladı. İskoçya cinde Hendricks ile başlattığı atağını Caorunn ve isli viskileriyle ünlü Islay adasından Botanist gibi markalarla sürdürürken, Londra’da Sipsmith diye bir cin ile ortalığı kasıp kavurdu. Almanya’nın Karaormanları bile Monkey diye bir cin ile cin haritasında yer aldı. Buna eskilerden Tanqueray, No 10 ve Hindistan’ın ünlü Rangpur lime’ı ile damıtılmış Tanqueray Rangpur ile cevap verdi. Bu cinlerden Monkey ve Rangpur dışındakiler ülkemizde bulunabiliyor.

Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

Artık cin sipariş edilirken ona uygun tonik de seçiliyor. İyi toniklerden Fever Tree ve Thomas Henry ithal ediliyorlar. Cin-tonik’de önerilen bir ölçek cin ve üç veya dört ölçek tonik, bol buz ve bir limon dilimidir. Ancak siz bu ölçüleri kendi damak zevkinize göre arttırıp azaltabilir, hatta tesine bile çevirebilirsiniz. Bunu yapabilmek için de cin-tonik sipariş ettiğinizde iyi bir barda olması gerektiği gibi toniğinizi ayrı getirmelerini, söylemeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

YILLANMIŞ ROMLAR

Bu yaz için size yemek sonrası için yıllanmış romlardan bahsedeceğim. Malt viski seviyorsanız yıllanmış romlar içlerinde tek bir buz parçası ile biraz serinletilip yazın arada bir onların yerini alabilirler. Yıllanmış romları ülkemizde birkaç yıl öncesine kadar bulmak mümkün değildi, ancak şimdi Brugal Anejo, Angostura 1919, Havana Club Anejo, Havana Club Seleccion de Maestros ve Zacapa 23 yıl gibi rom ülkelerinin yıllanmış romları ithal ediliyorlar.

Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

CAİPİRİNHA

Son yılların en popular kokteyllerinden Caipirinha, Sao Poulo’da kahve plantasyonlarında yaratılıp oradan bütün Brezilya’ya, son 20 yılda da dünyaya yayılmıştır. Caipirinha “küçük köylü içkisi” anlamına gelir ve dünyanın dört bir köşesindeki plajlarda, barlarda popular olmadan önce gerçekten de Brezilya’da köylüler tarafından içilmiştir. Caipirinha rom gibi şeker kamışından damıtılan cachaça kullanılır. Birkaç lime parçası klasik viski kadehi boyunda bir kadehe atılır, bir çay kaşığı kadar toz şeker ile kadehin dibinde ezilir. 5 cl kadar cachaça eklendikten sonra kadeh kırılmış buz ile doldurulup karıştırılır. Plajda keyfi çıkarılmak için yaratılmış bir kokteydir.

Haberin Devamı

Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

HEMINGWAY SPECIAL

Ernst Hemingway’ın adıyla anılan bir kokteyl bence denemesi gereken bir kokteyldir. Üstad dünyanın çeşitli ülkelerinde o yıllarda gidilmesi, gereken otellerin, barların neredeyse hepsine gitmiş içki, özellikle kokteyl konusunda hakkıyla bir uzman olmuştur. İşte adıyla anılan bu kokteyl de Havana’da genellikle Daiquiri içmek gittiği El Floridita adlı ünlü barda barmende “bu sefer ki Daiquiri biraz farklı olsun” demesi üzerine yaratılmıştır. 5 cl beyaz rom, 1 buçuk cl Maraschino kiraz likörü, 4 cl greyfurt suyu ve 1 buçık cl taze limon suyu buz ile dolu shaker’de soğuyacak kadar çalkalandıktan sonra Martini kadehine doldurulup bir kokteyl kirazı ile süslenir. Kokteyl kirazını bütün meyveler gibi kokteylinizi içerken yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaz kokteylleri ile buluşma zamanı

NEGRONİ

Neredeyse 100 yıl kadar önce Floransa’da Negroni adında bir kontun eşit mikratlardaki Campari ile Rosso vermutu yeterince sert bulmayıp içine aynı oranda cin ilave ettirmesiyle ortaya çıkmış olan Negroni ilkbahar aylarından neredeyse sonbahar sonuna kadar içilebilecek en güzel kokteyllerinin başında gelir. Bu üçlüyü eşit miktarda karışltırdıktan sonra kadehinizi buz ile doldurup bir dilim portakal dilimi koyuyorsunuz. Negroni de aynı cin-tonik gibi son yıllarda tekrar kıymete bindi, hatta kokteyl dünyasında kendisine neredeyse 1990’lı yılların Cosmopolitan’ı gibi bir yer edindi.

DİĞER YENİ YAZILAR