Göklerdeki lüks yarışı

Körfez ülkelerinin hava yolu şirketleri lüks seyahati zirveye taşıdı. Etihad’ın A380 uçaklarının rezidansı, konforu ile bir adım öne çıkıyor.

Göklerdeki lüks yarışı

Dubai Havalimanı 2014 yılında Londra’nın Heathrow Havalimanı’nı geçerek dünyanın en yoğun havalimanı olmayı başarmıştı. Şimdi Dubai’nin komşu emirliği Abu Dhabi’de de yeni bir havalimanı yapılıyor. Kapasitesini sorarsanız Etihad Hava Yolları’nın görevlisi sorunuzu gülümseyerek “Dubai Havalimanı’ndan daha büyük olacak” diye cevaplıyor.

Dubai merkezli Emirates, Abu Dhabi merkezli Etihad ve Doha merkezli Qatar Airways arasında son yıllarda inanılmaz bir rekabet başladı. Kimin daha çok uçağı olacak, kim daha çok ülkeye uçacak ve en önemlisi kim yolcularına en iyi hizmeti verecek. Oysa üçü de çok genç şirketler. Dubai Emiri, 1985 yılında Emirates Hava Yolları’nı kurmaya karar verdiğinde işe PIA’dan iki uçak kiralayarak başlamıştı. Qatar Airways 1993 yılında, Etihad ise 2003 yılında BAE’nin devlet havayolu olarak kuruldu. Ama üç hava yolu da o kadar çabuk büyüdüler ki şimdi ABD’nin 10 küsur şehrine haftada 250’den fazla uçuş gerçekleştiriyorlar. Hatta Etihad ile Amerika’ya uçarsanız Amerikan pasaport kontrolünden bile Abu Dhabi Havalimanı’nda geçiyorsunuz. Sizi New York’a götürecek olan Airbus 380’e binmeden önce karşınıza sanki JFK Havalimanı’ndaymışsınız gibi Amerikalı pasaport polislerinin oturduğu ve pasaportlarınızı kontrol edip ABD’ye giriş damgasını vurdukları kabinler çıkıyor. New York’a indiğinizde de sanki iç hatlardan gelmiş gibi bavulunuzu alıp beş dakika içinde taksinize biniyorsunuz.

Haberin Devamı

Göklerdeki lüks yarışı

İki kişilik yatak odası ile duş bölümü de var

A380 devasa bir uçak, 500 yolcu alıyor. Rezidans adını verdikleri kabin var ki otel odası gibi. İki kişilik yatak odası, ayrı bir duş bölümü ve oturma odasından oluşuyor, ama rahat bir uçuş için ille de orada uçmanız gerekmiyor. First Class koltuklar da oda şeklinde. Etihad’ın yeni A380 uçaklarında First ile Business Class arasında iki sınıfın yolcuları için bir de bar bulunuyor. Servis neredeyse başınızı çevirdiğinizde yanıbaşınızda “bir şey mi arzu etmiştiniz” diye soran bir kabin görevlisinin belirmesi kadar iyi.

Haberin Devamı

Havadaki rekabet İngiliz futbolunda da yaşanıyor

Dubai ile Abu Dhabi arasındaki rekabet gökyüzünde de kıyasıya devam ediyor. Emirates ile Etihad’ın iki yıl önce sadece Boeing’e verdikleri yeni uçak siparişleri 100 milyar dolar değerinde! 10 yıl içinde de 500 kadar daha geniş gövdeli uçak almaları bekleniyor.

Emirliklerin bir de futbol sahalarındaki rekabeti var. Katar yakında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak. Emirates, Arsenal’in Londra’daki stadı “Emirates Stadium”un isim sponsoru. Bu yıl İngiltere Federasyon Kupası da “Emirates FA Cup” adıyla oynanıyor. Neyse ki Abu Dhabi Emiri’nin sahibi olduğu Manchester City kupadan elendi, yoksa göğüslerinde “Etihad” yazan gök mavisi formalarıyla Emirates FA Kupası’nı kazanıp havaya kaldırmaları biraz garip olurdu!

DİĞER YENİ YAZILAR