New York’ta sokak lezzetleri

New York, yeme içme konusunda inanılmaz bir zenginliğe sahip. Bu da binlerce restorana olduğu gibi sokaklara da yansımış. İşte New York’un sokaklarındaki lezzetlerden bir demet.

New York’ta sokak lezzetleri

Hot Dog

New York sokaklarının her tarafında seyyar arabalarda satılan olmazsa olmazı tabii ki Hot Dog. Bir sandviç ekmeğinin arasına sıkıştırılan bu dana sosislerinin üstüne isteğinize göre hardal, ketçap, ekşi lahana ve tatlı turşu “relish” koydurabilirsiniz. Gökdelenlerden öğlen yemeğine çıkan bankacıları ve şirket yöneticilerini caddenin bir kenarında Hot Dog yerken Manhattan’da görebilirsiniz. Hot Dog’un danadan mamül sosisi tahmin edebileceğiniz gibi Alman göçmenlerin Amerika’ya hediyesi. Frankfurter olarak da bilinen bu sosislerin ilk olarak 500 yıl önce aynı isimdeki şehirde ortaya çıktığı söyleniyor.

Pretzel

Pretzel New York’un simidi. O da Alman kökenli, Pennsylvania’daki Alman göçmenler tarafından Amerika’ya tanıtılmış. Zaten çok bilinmez, ama Amerika’daki en büyük etnik grup Almanlardır. İki dünya savaşında eski ülkeleriyle savaşmak zorunda kalınca biraz asimile olmuşlar. Pretzel üzerindeki kalın tuz taneleriyle sokakta yürürken yiyebileceğiniz en lezzetli yiyeceklerin başında gelir.

Haberin Devamı

Pilav üstü tavuk

Evet farkındayım, bu kulağa tam bir New York yemeği gibi gelmiyor, ama son yıllarda New York’u pilavcı arabaları kapladı. Safranlı pilav üstü tavuk, gyro (kötü bir döner) veya falafel, hangisini isterseniz Ortadoğulu göçmenlerin arabalarından acı bir biber sosu eşliğinde servis ediliyorlar Ürünlerin “helâl” olduğu özellikle vurgulanıyor, en ünlüsü de Avenue of the Americas (6th) üzerindeki.

New York’ta sokak lezzetleri

Pizza

New York’ta canınız pizza çekerse gitmeniz gereken yer Brooklyn. Buradaki Grimaldi her daim önünce metrelerce kuyruk olan Amerika’nın belki de en ünlü pizzacısı. Pizzası tam Napoli tarzı, ince hamurlu, kalın kenarlı, olağanüstü lezzetteki bir domates sosunun sulu kaldığı harika bir pizza. Grimaldi’nin eski sahibi iki bina yanında yeni bir pizzacı açmış, kendi adını kullanamayınca annesinin adını vermiş: Juliana’s. Onun da önünde devamlı kuyruk var. Hem Grimaldi de, hem Juliana’s da oturacak kısıtlı yer var, ama asıl yapmanız gereken pizzanızı alıp manzaraya karşı yemek.

Haberin Devamı

Cronut

Cronut bir pastane ürünü, pek sokak yemeği sayılmaz. Mucidi Dominique Ansel’in Soho’daki pastanesinin önünde öyle bir kuyruk oluyor ki, yarım saat bekledikten sonra kavuştuğunuz ve Cronut’ınızı pastanenin yanındaki taş satranç masalarında yiyorsunuz. Cronut, kruvan ile donut karışımı bir tatlı. West Side Story dekorunun önünde yenilince tadına doyum olmuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR