Noma’da yemek için 27 bin kişi sıra bekliyor

Kophenhag’taki Noma restoran, Sydney’de geçici bir şube açtı. Ama füzyon mutfağının şahikasında yemek yemek için 27 bin kişi sırada!

Noma’da yemek için 27 bin kişi sıra bekliyor

Noma "nordik (İskandinav) yemekleri", yani Nordic Mad'ın kısaltılmışı.

Avustralyalı işadamı David Harris yıllarca “dünyanın en iyi restoranı” ödülünü kazanan Kopenhag’daki Noma’da rezervasyon yapabilmeyi bir türlü başaramamıştı. Onun için Noma’nın on hafta için de olsa Sydney’de geçici bir restoran açacağını duyunca efsanevi şef Rene Redzepi’nin yemeklerini nihayet yiyebileceği için çok sevinmişti.

Noma’da yemek için 27 bin kişi sıra bekliyor
Şef Rene Redzepi’nin Noma‘sı yıllardır dünyanın en iyi restoranı seçiliyor

Ancak haberin duyulmasıyla bir anda on haftanın tümünü kapsayan 27 bin kişilik bir bekleme listesi David Harris’in hevesini gene kursağında bırakacaktı. Ancak Harris bu sefer engel tanımamaya kararlıydı. The Guardian’ın haberine göre Rene Redzepi’ye ulaşmayı başarmış ve Noma Sydney’de bir akşam yemeği rezervasyonuna karşılık Sydney’de geçireceği on hafta boyunca bütün ailesiyle birlikte kendisinin deniz kenarındaki evinde kalmasını teklif etmiş. Rene Redzepi kabul edip, karısı, annesi, kayınvalidesi ve çocuklarıyla şahane eve yerleşmiş. İşin ilginç tarafı David Harris, Redzepi’ler bavullarıyla kapıya gelinceye kadar bu garip rezervasyon anlaşmasından kendi karısına bahsetme gereğini duymamış. “Ne de olsa izin vermeyecekti. Ben de izin alacağıma sonradan af dilerim daha iyi” diye düşünmüş!

Haberin Devamı


İskandinav yemeklerinin zirvesi

Noma’da yemek için 27 bin kişi sıra bekliyor

Noma "nordik (İskandinav) yemekleri", yani Nordic Mad'ın kısaltılmışı. Kopenhag’daki ikonik restoranda birkaç kere yemek yeme zevkini tattım. Birkaç yıl önce sizlerle de paylaşmıştım: Yemeklerin arasında karınca, çekirge ve kıpır kıpır canlı küçük karidesler gibi şeyler de var, ama çok lezzetli yemekleri olduğunu da eklemem lazım. Örneğin Rene Redzepi Arnavut asıllı bir Makedonyalı olduğundan olmalı, bir kömür ızgarasında pırasa vardı ki haftada birkaç gün yesem bıkmam. Rene bir röportajında çocukluğundan hatırladığı yemeklerin başında evde annesinin yaptığı sucuk ve kuru fasulyenin olduğunu söylemişti, bu bakımdan aslında bize yakın lezzetlerde geldiğini söylemek mümkün. Mönüde karınca vardı diyince hemen o da olur mu demeyin, karıncalar harika bir sahanda soğanın sosunun içine katılmışlardı ve de oldukça lezzet katmışlardı. Canlı karidesler de İsveç'te sadece bahar aylarında bulunabiliyorlarmış, "mış" diyorum, çünkü karides sevmeyen birisi olarak canlısını yemem söz konusu olmadı. Noma'da hiç mi normal yemek yoktu derseniz, tabii ki vardı. Önünüze gelen ateş gibi bir tavada kendinizin otlar ilave edek pişirdiğiniz göz yumurta, turşulaştırılmış bıldırcın yumurtaları, deniz tarağı ve harika frenk üzümü tanecikleriyle süslenmiş kemiğin üstünde harika bir sığır kaburgası, hepsi nefisti.

Haberin Devamı

Sydney’de geçici bir binada kurulan Noma Nisan başına kadar açık olacak. Rene Redzepi yerel mahsüllerin ağırlıkta olduğu bir mönü hazırlamış: “Deniz ile karanın birleştiği yerde bir ateş yakıp üstüne bir şeyler at, hafif bir is kokusu… Taze, farklı, ağız sulandırıcı… Bir bıçak ile kesilmiş gibi iz bırakan” bir mönü diyor dünyanın belki de en ünlü şefi…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR