New York’un et mabetleri

New York’un steak house’ları adeta birer et mabedini andırıyor.. Dünya jet setinin de uğrak yeni olan iki mekanı size anlatacağım.

New York ve steak diyince akla tabii ki ilk olarak Brooklyn’deki efsanevi steakhouse Peter Luger geliyor. Ama orayı birkaç ker yazdım, onun için bu hafta Manhattan’daki klasikleşmiş iki üç tane steak house’u yazacağım. Bunların başında da Midtown’daki Smith & Wollensky gelir. Kurucusu Alan Stillman’ın restoranına isim ararken New York telefon rehberini alıp rastgele açtığı sayfalarda parmağını koyduğu yerlerdeki Smith ile Wollensky isimlerinde karar kıldığı anlatılır. Smith & Wollensky’nin bir çok şehirde şubeleri var, ama en güzeli hâlâ 1977 yılında kurulmuş olan New York’ta 3. Avenue ile 49. Street köşesindeki et mabedi. İçeriye adımızını attığınız anda mekana içiniz ısınır. Abartılı olmayan klasik bir dekor, yarım lambriler, beyaz örtülü masalar, artık dekorun bir parçası haline gelmiş işadamları, bir kaç turist, müşteriler... Garsonlar da sanki yıllardır buradaymış görüntüsü veriyorlar, beyaz ceketleriyle işlerini iyi bildikleri her hallerinden belli masadan masaya koşuyorlar. Burada yemeniz gereken steak kemiğin üstünde New York Strip; tabii ki “aged”, yani ideal kıvamına gelinceye kadar dinlendirilmiş. Yanında fırında patates ve Wine Spectator ödüllü şarap listesinden bir Kaliforniya Cabernet Suvignon’u ile dünyada yiyebileceğiniz en iyi steak’lerden birisiyle vakit geçirmeye hazır olun! Smith & Wollensky bir restoranın ille de yeni açılmış olup o sezon “moda” olması gerekmediğinin ispatı.

Haberin Devamı

New York’un et mabetleri

Smith & Wollensky’de yemeniz gereken steak, kemiğin üstünde New York Strip.

Wolfgangs’ın barı da etleri kadar meşhur

Manhattan’de sizi yıllar öncesine götüren başka bir et mabedi de New York Times binasının giriş katındaki Wolfgang’s. Ama onun etlerine gelmeden önce barından bahsetmem gerekiyor. Wolfgangs çok yüksek tavaına kadar yükselen camekanlarla neredeyse sokaktan ayrılmamış bir mekan. Bu alanın içine adeta ayrı bir (tavansız) bir bina gibi yerleştirilmiş olan görkemli ahşap barı ve önündeki alanı dolduran müşteriler sanki 1930’lu yıllarda fışkırmışlar. Atmosfer harika, yaptıkları muhteşem Martini kokteyller ise biraz sonra damağınızda lezzet patlamaları yapacak olan Porterhouse steak için ideal bir ön hazırlık.

Haberin Devamı

New York’un et mabetleri

Smith & Wollensky lezzetleriyle, sizi yıllar öncesine götürüyor ve müthiş bir keyif yaşatıyor.

Lezzetli etler dev porsiyonlarda servis ediliyor

Wolfgang Zwiener yıllarca Peter Luger’de şef garsonluk yaptıktan sonra 10 yıl kadar önce Manhattan’de kendi adını verdiği steak house’u açtı. Peter Luger’de işi iyi çğrenmişti, Wolfgang’s kısa zamanda tuttu, şehrin en iyi steakhouse’larınını arasına girdi. Burada yenilecek olan steak kesinlikle Porterhose steak. Porterhouse T-Bone steak’in en kalın kısmına verilen ad ve Wolfgang da aynı Peter Luger gibi dev posiyonlar şeklinde servis ediyor. Steak dev bir kayık tabakta geliyor, tabağın bir kenarı bir kül tablası ile hafif yükseltiliyor, etin suyu yarım ekmek banılacak miktarda tabağın aktığı kenarda birikiyor.

Haberin Devamı

New York’un et mabetleri

Porterhouse T-Bone steak’in en kalın kısmına verilen ad ve Wolfgang bu eti dev posiyonlar şeklinde servis ediyor.

DİĞER YENİ YAZILAR