2016 malt viski yılı olacak

Her yılbaşı öncesinde yılın trendleri ne olacak bakılır. Buna çok inanmasam da bazı trendlerin yıla damga vurduğu da gerçek.

2016 malt viski yılı olacak

Malt viski ise yıllar sonra tekrar aramıza döndü. Ve nihayet kokteyller bizde de moda oldu.

Yılbaşı yaklaşınca geçen yıl neler modaydı, ertesi yıl neler moda olacak türünde yazılar yazılır. Ben yeme-içme konusunda modalara pek inananlardan değilim, ama bazı trendlerin de belirli yıllara damgalarını vurduğu da bir gerçek. Örneğin şarap için bu yıl moda olacak demiyeceğim, çünkü şarap gibi yüzyıllardır sevilerek içilen içkiler moda olmazlar, varlıklarını hep sürdürürler. Şarap türleri arasında son yıllarda roze şaraplarda olduğu gibi ön plana çıkanlar olabilir, ama bunlar hiç bir zaman kırmızı ve beyaz şarapların daha az “moda” olmaları anlamına gelmez.

Öte yandan şaraba son yıllarda ciddi bir rakip gelmeye başladı. Bira 1980’li yıllarda Amerika’da başlayan “devrim” ile kendini giderek daha büyük kitlelere sevdirmeye başladı. Artık biralarda da şarapta üzüm cinsleri olduğu gibi, ale, stout, porter, lager gibi farklı türler aranır olmaya başlandı. Biraseverler biraların yapıldığı ülkeler kadar, içindeki arpa maltının, şerbetçiotunun cinsini de sorgulamaya başladılar. Artık bira için de yıllardır şaraplar için yapılan yemek eşleşmeleri yapılmaya başlandı, “bira yemekleri”nin meraklıları arttı. Bu trend ülkemizde de giderek daha çok bira türünün ve markasının ithal edilmeye başlanmasıyla 2016 yılında da devam edeceğe benziyor.

Haberin Devamı

2016 malt viski yılı olacak

Daha sert içkilere göz atacak olursak, cin hızla votkanın yerini almaya başladı.
Bond cine döndü dünya onu izledi
Daha sert içkilere göz atacak olursak, cin hızla votkanın yerini almaya başladı. Aslında votka çok daha eski bir içkidir. Fakat Doğu Avrupa dışına çıkması ancak Rus ihtilaliyle, yani yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde, Avrupa ve Amerika’da kokteyllerin içine girerek popülerleşmesi ise 1960’lı yıllarda olmuştur. Bunda da James Bond’un “shaken not stirred” diye sipariş ettiği Martini’lerin de cin verine votkayı tercih etmeye başlamasının rolü olmuştu. Oysa 007’nin yaratıcısı Ian Fleming sıkı bir cin içicisiydi ve kahramanına ilk romanında içirdiği Martini de üçte iki cin, üçte bir votka ve Kina Lillet vermuttan ibaretti. Bond son birkaç filminde cine döndü, dünya da bir bakıma onu izledi. Cin artık butik üreticilerin iddialı ürünleriyle tam bir rönesans yaşıyor. Londra’da artık onlarca cinin satıldığı, farklı toniklerle eşleştirildiği barların sayısı giderek artıyor.
Yıllar sonra bizde de kokteyller moda
Bu yeni cin çılgınlığı bizde kendisini daha tam olarak göstermediyse de, cin buralarda da giderek daha çok kişi tarafından hatırlanmaya başlandı. Malt viski ise yıllar sonra tekrar aramıza döndü. Doksanlı yıllarda severek içtiğimiz malt viski 2000’li yılların başındaki mali krizden sonra biraz da fiyatından olacak ithal edilmez olmuştu. Şimdilerde ise hiç olmadığı kadar çok marka ithal ediliyor. Malt viski ile ilgili anlatılacak çok şey var ve bu içki 2016 yılında da dilimizden düşmeyeceğe benziyor. Yıllarca bekledikten sonra bizde de kokteyller moda olmayı başardılar. Birçok bar ve restoran kokteyl konusunda iddialı olmaya çalışıyor. Yeni kokteyller kadar klasikler de 2016 yılında içki dünyamızı renklendirmeye devam edecek. Sadece yılbaşı geceleriyle bir şey kutladığımız zaman aklımıza gelen şampanya ise önümüzdeki yıl da bu rolüyle yetineceğe benziyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR