Sonbaharda gezilecek dört Avrupa şehri

Avrupa şehirleri bizimkiler gibi değil, adeta çoğu ormanın içinde, parklarla çevrili... Bu nedenle özellikle sonbaharda bir başka güzel oluyorlar... İşte sonbaharda görmeniz gereken pastoral şehirler

Paris

Paris dünyada yağmurun en yakıştığı şehirlerin başında gelir. Yol kenarındaki bir kafenin kaldırıma atılmış masalarından birinde espresso ve kruvasandan ibaret kahvaltı yaparsınız. Sen Nehri’nin kıyısı uzun yürüyüş için idealdir. Hele sonbaharda nehrin iki kıyısına dizilmiş ağaçların renkleri sarıya döndüğü zaman... Tuileries Bahçeleri’nden Notre Dame’a kadar arada bir nehrin üstündeki köprülerin ortasına kadar çıkıp etrafınızı saran manzaranın keyfini çıkararak Bulvar St Germain’e kadar yürürsünüz. Lipp veya Balzar gibi bir brasserie’de garsonların ve müşterilerin bağırış çağırışları arasında bir öğlen yemeği. Sonra karşı kıyıdan bu sefer yol boyu Louvre’u karşınıza alıp dönüş. Güzel bir sonbahar gününde daha ne isteyebilirsiniz ki?

Sonbaharda gezilecek dört Avrupa şehriBergen

Bergen dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Norveç’in batı sahillerini dantel gibi işleyen fiyortlardan birinin kenarına kurulu, yarımadalardan oluşan bir şehir. Tek kusuru çok, ama çok yağmur yağması. Şehri saran tepelerden birisine teleferikle çıktığınızda hayat boyu unutamayacağınız bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Bergen’in sabahın erken saatlerindeki balıkçı pazarı ve eski limanda, Bryggen’deki (UNESCO Dünya Mirası) rengarenk ahşap evleri görülmeye değer. Hele Eylül ortasından itibaren tepeleri kaplayan ormanların sararan, kızaran yapraklarının renkleri evlerle rekabet etmeye başlayınca.

Haberin Devamı

Sonbaharda gezilecek dört Avrupa şehriMünih

Münih’e sonbaharda tabii ki gidilir, hiç değilse önümüzdeki hafta sonuna kadar süren dünyanın en önemli bira festivali Oktoberfest için. Ama sonbaharda Bavyera’ya gidecek olursanız seyahatiniz Münih ile sınırlı kalmasın. Bir araba kiralayıp güneye, Alp Dağları’nın eteklerine gidin. Orada, Münih’e 2 saat mesafede bir gölün kenarında sırtını dağlara yaslamış Füssen diye şirin kasaba, hemen yanında ise ormanların içinde Walt Disney’in Disneyland’daki masal şatosununu esinlendiği söylenen Neuschwanstein şatosu var. Ekim ayının ortalarında, ağaçlar yapraklarını dökmeden önce şato da, onu kucaklayan dağlar da inanılmaz güzel oluyorlar.

Haberin Devamı

Sonbaharda gezilecek dört Avrupa şehriBerlin

Almanya’nın başkentinin tam ortasında, Avrupa’nın en büyük şehir parklarından birisi, Tiergarten bulunuyor. Parkın bittiği yerdeki Brandenburg Kapısı da şehrin ortası ağaçlarla kaplı ana bulvarına açılıyor. Bu belki de dünyanın en güzel isimli bulvarı, Unter den Linden, yani “ıhlamurların altında”. Bu kadar yeşillikle bir şehrin sonbaharda güzel olmamasına imkan yok. Ama Berlin sadece Mitte denilen eski Doğu Berlin ile Kurfürstendamm ve çevresindeki eski Batı Berlin’den ibaret değil. Tren ile bir saatten az mesafedeki Potsdam ve oradaki Prusya krallarının sarayları ve sarayların görkemli bahçeleri sonbaharda sanki ilkbahardan bilr daha güzel oluyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR