Görkemli yanardağlar diyarı...

Volcan Calbuco geçtiğimiz hafta içinde birden kızdı ve yarım yüzyılı geçen suskunluğunu bozup patladı. Hem de ne patlama, hiç uyarmadan, sinsice...

Llanquihue gölü kenarındaki bir barda oturmuş içkilerimizi yudumluyorduk. Eskilerin "sağlam hava" dedikleri serin bir gün, üzerimizde masmavi bir gökyüzü vardı. Gölün kenarındaki Puerto Varas kasabasında neredeyse ne tarafa baksanız bir yanardağ görüyorsunuz. Sol tarafımızda, gölün karşı kıyısında kusursuz bir piramit şeklinde yükselen dünyanın en güzel dağlarından Osorno volkanını seyretmeye doyum olmuyordu. Tepesini kaplayan karların beyazı Llanquihue gölünün masmavi sularına aynı kusursuzlukla yansıyordu. Karşımızda, Puerto Varas'ın kurulu oduğu küçük bir körfezin karşı kıyısında bir dağ daha yükseliyordu; biraz daha yassı, zirvesi Osorno'nun aksine sanki göklere varma çabasından vazgeçmiş gibi yaygın bir yanardağ. Volcàn Calbuco doğrusunu isterseniz karşısındaki Osorno'nun güzelliği ve görkemiyle rekabet edecek durumda değildi. Biz belki bu yüzden içkilerimizi yudumlarken ona pek yüz vermemiştik.

Görkemli yanardağlar diyarı...

Aradan beş altı yıl geçti, onun için bizim kendisine olan ilgisizliğimizle pek alakası olduğunu sanmam, ama Volcàn Calbuco geçtiğimiz hafta içinde birden kızdı ve yarım yüzyılı geçen suskunluğunu bozup patladı. Hem de ne patlama, hiç uyarmadan, sinsice tepesini açtı.

Haberin Devamı

Görkemli yanardağlar diyarı...

Pilotun camından Calbuco’nun infilakı

Göller bölgesi en güzel yerlerden

Başkent Santiago'nun bin kilometre kadar güneyindeki Şili'nin göller bölgesi dünyanın en güzel yerlerinden birisidir. Santiago'dan Puerto Montt'a olan iki buçuk saatlik uçuş da dünyanın en güzel uçak yolculuklarından birisidir, hele gidişte uçağın sol tarafındaki cam kenarı "A" koltuğunda (dönüşte "F") oturursanız. Hava açıksa uçuş boyunca sarp karlı dağlar, bazılarının dumanı üstünde volkanlar size eşlik ederler. Karşınıza ilk önce 3 bin 776 metrelik yüksekliğiyle bir piramit gibi yükselen Volcàn Lanin çıkar, sonra hâlâ dumanını tüttürmeye devam eden Volcàn Villarica ile etrafında yükselen birçok yanardağ aralarında uzanan zümrüt rengi göllere bembeyaz gölgelerini atarlar.
36 aktif yanardağ
Şili'deki 36 tanesi hala aktif olan neredeyse 2 bin yanardağdan bir daha hangisinin kafası kızıp patlayacağı bilinmiyor. Tepesinden dumanlar yükselen Calbuco'yu gölün karşısındaki Osorno ile birlikte gösteren fotoğrafı görünce "bir volkan patlarken bir diğeri sessizce seyrediyor" dedim. Bir arkadaşım "aman kıskanmasın" diye cevap verdi...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR