En güzel Noel pazarları Bavyera’da kurulur

Haberin Devamı

Aslında her mevsim güzeldir, ama kış gelince Almanya benim seyahat listemde hemen ön sıralara geçer. Burası yeme içme konusunda bir cennettir ve ne yazık ki bu konuda çok hakkı yenir. Ama bu hafta size Alman yemeklerinden ve biradan bahsetmek yerine, yılbaşı öncesi görülmeye değer birkaç şehir ve sıcak şaraptan bahsetmek istiyorum.

Aralık ayının başlarında Almanya’nın çeşitli şehirlerinin ana meydanlarında devasa Noel ağaçları kurulur. Ağaçlar süslenir, meydanlara açılan caddeler ışıl ışıl olurlar. Şansınız olur da, şehri ziyaret ettiğinizde kar yağarsa, sizi soğuk bir hava eşliğinde rüya aleminden çıkma harika bir manzara karşılar. Ağaç kurulduktan sonra etrafında küçük tahta kulübeler belirmeye başlar, kısa sürede meydan bunlarla dolar. Bazılarında hediyelik eşyalar satılır, bazılarından mis gibi sosis ve Glühwein (sıcak şarap) kokuları yükselir. Christkindlmarkt, yani Noel pazarları yılbaşından birkaç gün öncesine kadar şehirleri süslerler, şehir halkı da, turistler de buralara akın ederler. Noel pazarları Almanya’nın, neredeyse her şehrinde kurulur, ama en güzelleri Bavyera’da olurlar.

30 metrelik Noel ağacı

Bavyera’nın başkenti Münih’in Christkindlmarkt’ı şehrin ana meydanı Marienplatz’da görkemli belediye binasının önünde kurulur. 150 kadar kiosk’da seramikler, el işleri, yılbaşı süsleri, mumlar satılır. Marienplatz’daki 30 metrelik Noel ağacının gündüz gölgesinin, akşamları ise ışıklarının altında biriken insanlar ızgaralardan yükselen dumanların arasından farklı şehirlerin, farklı bölgelerin sosislerinden seçerler. Küçük gruplar tarafından çalınan geleneksel müzikler eşliğindeellerindeki ekmeklerin arasına sıkıştırılan Nürnberger, Thüringer veya Wiener gibi sosisleri ısırır, bira ya da içlerini ısıtmak için Glühwein içerler.

Sıcak şarap içmek 300 yıllık bir gelenek


Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yılbaşı öncesi Glühwein, yani sıcak şarap içmek 300 yıllık bir gelenek. Eskiden şarabı ateşe sokulmuş bir demirle karıştırılıp ısıtırlarmış. Şimdilerde ise büyük şişe şarabın içine iki adet tarçın çubuğu, biraz karanfil, portakal kabuğu, ikişer adet dilimlenmiş portakal ve limon, beş çorba kaşığı şeker ve iki üç kaşık portakal likörü konuluyor. Sonra şeker çözülene kadar ısıtıldıktan sonra 20 dakika kadar kaynamadan ısıtılmaya devam ediliyor. Glühwein yıllardır Avrupa’nın kayak merkezlerinde yılbaşından sonra da, ilkbahara kadar popülerliğini koruyor.

Nürnberg rüya gibi bir şehir

Almanya’da Christkindlmarkt denilince ilk akla gelen şehir Nürnberg’dir. Daracık sokakların açıldığı bir meydanda kalenin gölgesine kurulan Noel pazarı Christkindlmarkt rengarenk ışıkları ile tam bir masal dünyası. Ortaçağ’da ilk Noel pazarları kurulurken amaç çocuklara hediye verilmesiymiş. Ünlü tatlı zencefilli keki Lebkuchen ise en az sosisler kadar revaçta.

Bamberg, Unesco koruması altında

Almanya’nın çoğu şehri gibi Nürnberg’e de Türk Hava Yolları ile 2 buçuk saatte ulaşmak mümkün. Bu olağanüstü şehrin yanı sıra oradan trenle yarım saatte Bamberg’e veya bir araç kiralayıp bir saatte Rothenburg’a ulaşabilirsiniz. Bamberg, savaşta zarar görmemiş, zamana demeyeceğim, yüzyıllara direnen UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında koruma altında biblo gibi bir kent.

DİĞER YENİ YAZILAR