Jim Beam ile en iyi giden yemekler

On sekizinci yüzyılın sonlarının Amerika'sında Doğudan kalkan bir kervan Batıya doğru göçmenleri taşıyordu.

Haberin Devamı

Jim Beam ile en iyi giden yemekler

O zamanlar Batı daha Mississippi nehrinin batısında kalan topraklar, Arizona, Kaliforniya veya Oregon değildi. Ohio vadisi, şimdiki Kentucky, Indiana eyaletleri bile Amerika'nın doğusundaki insanlara çok uzak geliyorlardı.

Kervandaki Jacob Beam adındaki genç bir adam bu kadar yolculuk yeter demiş olmalı ki Kentucky'e yerleşmeye karar verdi. Genç Jacob tedbirli bir adamdı, gittiği yerlere küçük bakır imbiğini de beraberinde götürürdü. Kısa bir süre sonra da çiftçilerden artan mısırlardan viski yapmaya başladı. Aradan yıllar geçti, Jacob'un torunu Jim devraldığı aile işini iyice büyüttü. Artık yaptıkları viski Kentucky eyaletindeki damıtımevlerinin bulunduğu ilçenin adıyla "Bourbon" olarak tanınıyordu. Markaya verdiği kendi adı Jim Beam ise kısa bir sürede aynı bourbon adı gibi bütün dünyada tanınacaktı.

İşte geçen haftasonu masada yanımda oturan adam işte bu Jim Beam'in yedinci kuşak torunu Fred Noe idi. Fred, Jim Beam bourbon viskilerin damıtımcıbaşı, yani bir bakıma Jim Beam şişelerine giren viskilerin sorumlusu. Brasserie La Brise'de bir "bourbon dinner", yani bourbon yemeği için biraraya gelmiştik. Şef Esen Hünal, Blake Jim Beam'in farklı viskileriyle uyumlu yemeklerden oluşan bir mönü hazırlamıştı. Masamızda Şans restoranın sahiplerinden Niso Adato da vardı ve şarap-yemek veya bira-yemek uyumlarına artık alıştık, ama bourbon viskilerin yemek yemenin nasıl olacağı açıkçası merak ediyorduk.

Yemekten önce günün mana ve ehemmiyetine uygun olacağını düşündüğüm için Fred Noe'yu La Brise'in bar tezgahında Mint Julep ile karşıladık. Mint Julep bourbon ile yapılan klasik bir kokteyl. Amerika'nın en ünlü ve prestijli at yarışı olan Kentucky Derby'nin resmi kokteyli, yarış sırasında binlerce kadeh Mint Julep tüketiliyor. Yüz yıldan fazla bir geçmişi olan Mint Julep ayrı bir yazı konusu, ama kısaca bourbon, biraz şeker (şurubu) ve nane yapraklarıyla süslenmiş harika bir kokteyl olarak aklınızın bir kenarına yazmanızda

fayda var derim.

Çikolata kesinlikle Black serisinin yanında olmalı

İlk yemeğimiz bal ile tatlandırılmış Jim Beam Honey eşliğinde somon fümeli tartine idi. Rahmetli Tuğrul Şavkay'in bir yemekte somon fümeyi isli Islay malt vikisi Bowmore ile eleştirdiğinden beri somonu viski ile çok yemişliğim vardır, ama açıkçası somonlu tartine ile tatlıca Jim Beam Honey'in uyumu, viskinin tatlılığının somonun tuzluluğu ve hafif isini dengelemesi çok etkileyiciydi. İkinci yemekte kaz ciğeri ve balsamikli irmik ile Jim Beam'in yeni viskisi Red Stag'i denedik. Aslında Red Stag'e tam olarak bourbon demek mümkün değil, çünkü kiraz ve baharatlarla tatlandırılmış. Ama kaz ciğeriyle çok iyi mücadele etti.

Ana yemek ile Jim Beam düşünülmüştü. Ama doğrusunu isterseniz üçüncü yemekle de viski içmek, özellikle ardından yiyeceğimiz mousse au chocolat ile de 8 yıllık Jim Beam içeceğimizi düşününce biraz yorucu olmaya başlamıştı. Ve Fred Noe ile Mint Julep ile başlayıp masada o içki bu içki derken hızla gelişen sohbetimizden cesaret alarak hile yapmaya karar verdim. Yemek bearnaise soslu bonfile idi, Fred'e "New York'daki efsanevi steak house Peter Luger'de yaptıkları gibi bunun yanında birer buz gibi Brooklyn Lager içelim mi?" diye sordum. Birkaç dakika içinde viski yemeğimize dahil olan biralarla biraz serinledikten sonra bourbon'larımızı yudumladık. Sıra çikolatalı tatlı ile 8 yıllık Jim Beam Black'e gelmişti. Viskinin yanında çikolata yiyenlere hep şüpheye bakmışımdır, ama mousse au chocolat'nın Jim Beam Black'in tadını nasıl patlattığını gördükten sonra bazı viskiler için bu fikrim değişmiş olabilir.

İskoç viskilerinin yüzde 51’i mısırdan

Jim Beam bourbon dünyasında olağandışı viskileriyle de tanınıyor. Bourbon arpa maltından dağıtılan İskoç viskilerin aksine en az yüzde 51 mısırdan dağıtılmak zorunda. Kentuckyli bourbon üreticileri viskilerini yıllandırdıkları fıçıları sadece bir defa kullanabiliyorlar. Bu sayede viski fıçının verdiği tat ve rengi azami miktarda alıyor. Fred Noe'nun babası Booker bu fıçıların en iyilerindeki viskilerden 62 derecelik bir viski yapmış ve kendi adını koymuştu. En iyi fıçılar derken 25 bin fıçının sadece 600 kadarından bahsediyoruz. Kendi adını koyduğu Booker's uzun süre bourbon severlerin arasında bir efsane olarak kalmayı başarmış, birçok viski severin damağını mest etmişti. Fred Noe da çok özel bir bourbon'larından bahsetti. Devil's Cut boşaltılan fıçıların gözeneklerinde kalan viskinin 6 yıllık Jim Beam'e katılmasıyla yapılan çok yoğun lezzetli, oldukça koyu renkli bir şaheser. Yemek ile bourbon içmeyi ne kadar tercih edersiniz veya ederim bilemem, ama bourbon dünyasında kayda değer yeniliklerin olduğu bir gerçek.

DİĞER YENİ YAZILAR