Dünyanın en iyi açık sandviç mekanı Ida Davidsen

Haberin Devamı

Soğuk bir günde içinizi ısıtacak bir mekana girmek harika bir duygudur. Hele içeriye girer girmez sizi birbirinden güzel görünen yemekler karşılarsa. Kopenhag''da daha Eylül ortası olmasına rağmen soğuk bir yağmurda gezinirken karşımıza çıkan Ida Davidsen''in restoranı iste öyle bir yerdi. Gerçi biz önceden rezervasyon yapıp taksi ile gitmiştik, ama böyle anlatınca daha etkileyici oluyor, ayrıca hava gercekten soğuk, rüzgarın eşliğinde yağmur da iliklere kadar işleyen türdendi.
Ida Davidsen bir efsane. Ailesinin dört nesil önce kurduğu restoran sandviçleriyle ünlü. Aslında tam olarak sandviç demek yanlış, çünkü İskandinav ülkelerinin sandviçleri farklı, üstleri açık, bu sayede de tereyağlı ekmeğin üzerine konulmuş olan malzemeler göz kamaştırıp iştah açıyorlar. Bunlar bütün dünyada İsveççe "smorgasbord" kelimesine tanınıyorlar. Danimarkalılar ise kendi lisanlarında "smörrebröd" diyorlar. Restoranın kurucusu Ida''nın büyükbabasının babası Oscar Davidsen 1888 yılında ise başladığında tam 177 çeşit "smörrebröd" yaparmış. Hatta o zamanlar Kopenhag''da bir konuyu çok uzatanlara "Oscar Davidsen''in smörrebröd listesi kadar uzattın" diye takılırlarmış.

Her gün değişen mönüde 250 deniz ve etli çeşit var
Ida Davidsen bunu yeterli bulmamış olamalı ki restoranının her gün değişen listesinde 250 kadar farklı açık sandviç bulunuyor. Ida bütün ününe rağmen Store Kongensgade''deki restoranının girişindeki soğuk sandviç dolabının önünde sizi karşılıyor, siparişlerinizi şahsen alıyor. Bütün ününe rağmen diyorum, çünkü Ida Davidsen tam bir kültür elçisi, British Airways ve Canadian Paclfic gibi havayollarından Scandia gibi Holywood restoranlarına kadar smorgasbord danışmanlığı veriyor, kitapları, tarifleri var.
Restoranın girişindeki manzaraya dönecek olursak, sandviçler deniz mahsülleri ve etler olarak ikiye ayrılmışlar. Somon başta olmak üzere Kuzey Denizi''nin balıklarının ağırlıklarıyla ezdikleri ekmek dilimleri hafif kremalı soslar ve somon havyarlarıyla süslenmişler. Ida "başlangıç olarak birer deniz mahsülü, sonra da birer et alın" diyor. Restoranın duvarlarını süsleyen karikatürler gazetelerde yayınlanmış ve restoranda geçiyorlar. Aralarında bir de Ida''nın gençlik portresi var, genç ve güzel sarışın bir İskandinav kızı. Aradan geçen yıllarda resimdeki masum genç kız tam bir iş kadınına, bir otoriteye dönüşmüş, haliyle sözünü dinleyip dediğini yapıyoruz.

Yanında en iyi giden içki ise Tuborg birası

Çiğe yakın pişmiş somonlu başlangıç muhteşemdi, harika lezzetler bırakarak ağzımızda eriyip gitti. Dana tartar ve rozbif çeşitlerinden seçtiğim enginar yaprakları, patates ve yumurtalı rozbif şimdiye kadar yediğim açık kapalı en iyi sandviçlerdendi. Yumurta tam kıvamında, rozbife eşlik eden enginarlar ve sos olağanüstüydü.
Ida Davidsen''in smörrebrod''leriyle ne içki içtiniz diye soracak olursanız, smörrebröd yanında hangi içki iyi ne giderse onu içtik, yani bira. Konu bira ve Danimarka, daha doğrusu Danimarka''da bira olunca bütün ülkede her köşede karşınıza iki bira çıkıyor, Carlsberg ve Tuborg. 19. yüzyıldan beri rakip olan iki marka 1970 yılında birleşmişler. Carlsberg dünyanın en tanınmış bira markalarının başında geliyor, ancak Danimarka''daki pazar payı Tuborg''un yarısı kadar. Biz de Ida Davidsen''in smörrebröd büfesinin yanında duran Carlsberg, Tuborg Gold ve Tuborg Classic kulelerinden akan biralardan Tuborg Classic''i seçtik. İyi de etmişiz, kızıla yakın renge sahip yoğun, lezzetli bir Pilsner bira ile karşılaştık, somonludan etli smörrebröd''lerimize geçerken birer bardak daha söyledik. Ama bu haftalık bu kadar, Kopenhag''da bira ve tabii ki gittiğimiz "dünyanın iyi restoranı" Noma izlenimleri önümüzdeki haftalarda...

DİĞER YENİ YAZILAR