Şarap severler için en iyi restoranlara iki Türk daha katıldı

Haberin Devamı

Dünyanın en iyi restoranları hangileri” sorusunu cevabını alabileceğiniz birkaç tane kaynak vardır. Bu kadar zor bir soruya cevap bulmak imkansız gibidir, ama bu kaynaklar hiç değilse iyi bir fikir verirler. Michelin yıldızlarını biliyorsunuz, onları bir daha anlatmaya gerek yok. Bir de oldukça prestijli “Dünyanın en iyi 50 restoranı” listesi var. Bu da her yıl dünyanın dört bir yanından şefler, restoran sahipleri ve yemek yazarlarından oluşan bir jüri tarafından seçiliyor.

Amerika’nın dünyaca ünlü Wine Spectator dergisi ise “en iyi restoranlar” sorusunu başka bir açıdan cevaplıyor. Dergi her yıl bir “Best Restaurants for Winelovers” (Şarap severler için en iyi restoranlar) listesi yayınlıyor. Wine Spectator’un listesinde restoranlar “yıldız” yerine bir, iki veya üç “kadeh” ile ödüllendiriliyor. Listedeki dünyanın dört bir yanından tam 3 bin 795 restoranın özellikleri yemeklerinin lezzetinden çok, muhteşem şarap listelerinin olması. Bunların arasından 3 kadeh ile gösterilen “Grand Award”, yani “Büyük Ödül” kazanan 75 restoranın şarap listelerinde en azından bin 500 şarap bulunması, mönülerinin bu şaraplarla uyumlu olması, mahzenlerindeki şarap miktarının da bu kadar kapsamlı bir listeyi destekler olması gerekiyor.

Ödül için mönüde 400 çeşitden fazla şarap olmalı

Örneğin Florida’nın Tampa şehrindeki Bern’s Steak House’un şarap listesinde
6 bin 800 farklı şarap, mahzenlerinde ise yarım milyon şişe bulunuyor. Paris’teki
La Tour d’Argent’ın mahzenlerindeki
400 bin şişe şarabı içeren 14 bin şaraplık listesi birkaç ciltlik ansiklopedi gibi. Sarasota, Florida’daki McGuire’s Irish Pub ise bir pub olmasına rağmen 575 şaraplık listesi ile “Best Award of Excellence” alıp kapısına iki Wine Spectator kadehi koymayı başarmış.
Bu ödül için şarap listeniniz 400 şaraptan fazla şarabı içeriyor olması gerekiyor. Bunu bu yıl başarabilen restoran sayısı ise bütün dünyada sadece 878. Bunlardan bir tanesi de İstanbul’da. Barış Tansever bu yıl Sunsetin 510 şaraplık listesiyle “Best Award of Excellence”e yükselerek geçen yıl aldığı kadehin yanına ikinci kadehi de koymayı başardı.
İtiraf etmelim ki daha geçen yıl İstanbul’daki üç restoran (Mikla, Sunset ve Ulus 29) “Award of Excellence” alıp kapılarına Wine Spectator’un birer kadehini koyarak beni mahçup etmişlerdi. Oysa iki yıl önce bu sayfalarda şöyle yazmıştım: “Wine Spectator’un 3 bin 743 restoranlık listesini defalarca kontrol ettim, belki İstanbul’dan da bir restorana, örneğin şehrimizin en iddialı şarap listesine sahip olan Sunset’e rastlarım diye, beyhude! Michelin yıldızı olmayan İstanbul’un ‘Best Restaurants for Winelovers’ listesinde de adı yoktu.”

İstanbul’da hâlâ bir tane bile Michelin yıldızı yok

Bu yıl mönu ile uyumlu ve kendi içinde dengeli en az 100 şaraptan oluşan bir şarap listesi gerektiren “Award of Excellence” listesine iki restoranımız daha katıldı. Birisi sevgili arkadaşım Niso Adato’nun Şans restoranı. Levent’teki Şans açıldığı 1992 yılından beri şehrimizin en iyi iş yemeği adreslerinden biri. Niso’nun şaraba olan özel ilgisi, sevgisi şimdi Wine Spectator kadehi ile taçlandı. Diğeri ise biraz gözden ırak olan Şile’deki Lavanda butik otelin restoranı. Otelin sahibi Şen ailesinin genç oğlu Emre Şen restoranın başında. Emre şeflik eğitiminden sonra Mehmet Gürs’ün ve İtalya’da Michelin yıldızlı şef Maurilio Garola’nın yanında çalışmış. Niso Adato “Lokanta çok nefis, İstanbul’da olsan hergün gidebilirsin” diyor. Ne yazık ki çok yakınımızda olan bazı yerlere gitmemiz için ille bir ödül almaları gerekiyor.

Ama Michelin yıldızlarına gelince, o cephede ne yazık ki hâlâ bir yenilik yok. Dünyada benim bildiğim Michelin yıldızı olan tek Türk var, o da Ali Güngörmüş. Restoranı Le Canard Nouveau ise bizim buralarda değil, Almanyanın Hamburg şehrinde. Bir buçuk milyon nüfuslu Hamburgda tam dokuz tane Michelin yıldızlı restoran var. Dünya gastronomisinin en önemli şehirlerinden biri olduğunu sandığımız İstanbulda ise bir tane bile Michelin yıldızı yok. Neyse ki arada sırada Michelin yıldızlı şefler misafir olarak geliyorlar. Örneğin Antalya’daki Gloria Resorts bu yaz haftada 14 tane Michelin yıldızlı şefi ağırlıyor.

Bu hafta sonu Berlin’deki restoranını bir haftalığına bırakan Stefan Hartmann Gloria’da yemek pişirecek. Sonra 2 Eylül’e kadar sırasıyla Michele Biassoni, Simon Scott, Steffen Mezger, Onno Kokmeir ve Michael Nizzero gibi dünyaca tanınmış Michelin yıldızlı şefler hünerlerini sergileyecekler. Şarap, yemekler derken, nihayet bir kıpırdanma var
mı dersiniz?

DİĞER YENİ YAZILAR