Pubları ve siyah birası ile meşhur Dublin

Haberin Devamı

Liffey nehri tarafından ikiye bölünmüş bir şehir Dublin. Nehrin kıyısında tek tük de olsa, Britanya İmparatorluğu"nun üzerinde güneşin batmadığı zamanlardan kalma görkemli binalar var. Bunlardan kubbeli bir koloniyal yapı olan gümrük binası ile İrlanda ihtilalinde önemli bir yeri olan postane görülmeye değer olanları. Gerçi laf aramızda, Avrupa"nın çeşitli başkentlerinde benzerlerinden çok var. Ama değil Avrupa"da, dünyada bile eşine zor rastlayacağınız bir eser, hatta eserler görmek istiyorsanız, mutlaka Trinity College"in muhteşem bir gotik mimariye sahip kütüphanesine gitmelisiniz. Buradaki çoğu el yazması 1milyon kitap yazarlar kenti Dublin"de her kitapseveri mest etmeye yeter.

Dublin yürüyerek gezmesi çok keyifli bir şehir. Rengarenk kapıları olan sıraevler, Liffey nehrinin üzerindeki köprüler, şehrin sağına soluna serpiştirilmiş parklar. Bir zamanlar Dublin"de her üç evden birisinin altında bir pub varmış. Bu rakam doğrusunu isterseniz bana da biraz abartılı geliyor, ama ben söylenenlerin yalancısıyım. Gene de Dublin"de kısa bir yürüyüş yaptığınızda kişi başına düşen pub sayısının çok yüksek olduğu hemen dikkatinizi çekiyor. Tam olarak bir rakam isterseniz, onu da vereyim:

1 milyon 200 bin nüfusu olan Dublin"deki pub ve restoran sayısı 7 bin, bütün Türkiye"de ise sadece 18 bin kadar. Bir pub"da ellerimizde Guinness bardakları sohbet ettiğimiz bir İrlandalı "O da bir şey mi" diyor, "Ben Dublin"e yarım saat mesafede 6 bin nüfuslu bir kasabada oturuyorum, orada 35 tane pub var."

1759’daki fabrika dev bir müze olmuş

Dublin"de herhangi bir pub"a girdiğinizde Guinness"in İrlanda"daki hakimiyetini hemen görüyorsunuz. Arthur Guinness"in 1759 yılında 9 bin yıllık bir kontrat ile kiraladığı fabrika dev bir müzeye çevrilmiş. Sadece arpa, şerbetçiotu, maya ve su kullanılarak yapılan Guinness bir "stout". Stout biralardan birkaç hafta önce uzun uzun bahsetmiştik. Bu yakılmış arpadan üretildikleri için siyaha yakın bir renge ve krema kıvamında bir köpüğe sahip nefis biraların yurdu İrlanda"dır. En ünlüleri de Guinness"tir. Guinness"in müzeye çevrilmiş olan şehir merkezindeki eski bira fabrikası 20. yüzyılın başında yapılmış, çelik konstruksiyondan bir mimari harika. Dublin"in en yüksek binalarından birisi, tepesinde bütün Dublin"e hakim 360 derece panoromik bir bar var. Ama Guinness için aslında pub"lara gitmek gerekir.

O"Donoghue birçok kimseye göre Dublin"in en iyi pub"ı. Şehrin en güzel parklarından St Stephen"s Green"in hemen yanındaki Merrion Row"da. Gecenin ilerleyen saatlerinde pub"ın bir köşesinde oturan bazen müzisyenler, bazen de müşteriler İrlanda folk şarkıları söylüyorlar. Guinness içmek için ideal bir ortam. Pub"ların çoğunda yemek yemek mümkün. 1198 yılında kurulmuş olan Dublin"in en eski pub"ı Brazen Head de bir Guinness eşliğinde Irish stew gibi geleneksel pub yemekleri yemek için ideal.

Şehirde satılan harika peynirlerden de almalısınız

Liffey nehri kıyısına yakın olan Temple Bar ve etrafındaki sokaklar ise gece hayatının en canlı olduğu bölge. The Palace Bar, Temple Bar ve Oliver St John Gogarty buralardaki pub"ların kayda değer olanları. Buralarda şerbetçiotunun o harika acımtrak tadının hakim olduğu çok iyi bir "ale" bira olan Smithwicks IPA (India Pale Ale) içmeyi de ihmal etmeyin derim. Nehrin karşı kıyısındaki Ryan"s sadece İrlanda"nın değil, bütün Britanya"nın kraliçe Victoria döneminden kalmış en güzel pub"larından birisi. Bir de Dawson Street"teki Dawson Lounge var ki, o da bir bodrumda 15-20 metre kare kaplayan alanıyla Dublin"in en küçük barı.

Hep pub ve bira yazdın diyorsanız, o zaman "mutlaka gidilmeli" diye National Library"nin (milli kütüphane) iki genç kız tarafından işletilen kafesini de ekleyeyim. Burası yemek dünyamın en muhteşem lezzetlerinden clotted cream (bir nevi yağlı kaymak) ile çilek reçelli "scone" eşliğinde geleneksel 5 çayı için ideal. Bu arada İrlanda son yıllarda viskileri kadar peynirleriyle de kendisinden söz ettirmeye başladı. Anne Street South"daki Sheridan Cheesemongers bu peynirleri bulabileceğiniz harika bir dükkan. Dawson Street"teki Celtic Whiskey Shop ise viski alışverişiniz için. Bushmills Malt, Black Bush ve Redbreast tavsiyelerimiz. İsli malt viskilerden hoşlananlar ise Connemara"yı denemeliler. Bunlar bizim buralarda daha yok, ama neyse ki artık Guinness ithal ediliyor... Hem de olması gerektiği gibi fıçıda!

DİĞER YENİ YAZILAR