Türk şarapları artık lezzetleriyle de dikkat çekiyor!

Üstatlar İstanbul´a gelip tadım yapacak

Haberin Devamı

Financial Times gazetesinin şarap yazarı Jancis Robinson birkaç yıl ülkemize gelmiş ve şaraplarımızı tadıp 20 puan üzerinden değerlendirmişti. Jancis Robinson dünyanın en önemli gazetelerinden birisinin şarap yazarı olması dışında bir Master of Wine (şarap üstadı) idi. Verdiği puanlar çok tartışıldı, birkaç şarabımıza 17 (üst kaliteden bir gömlek daha iyi) ve 16 buçuk puan verdi, Financial Times’da “The New Ottoman Emperors” başlıklı bir yazıyla Türk şaraplarını okurlarına övdü. Dünyada isminin arkasına çok prestijli MW (Master of Wine) harflerini ekleyebilen 19 ülkeden sadece 299 kişi bulunuyor. “Master of Wine“ olabilmek için sıkı bir eğitim almak, dünya şaraplarını kokuları ve tatlarından tanıyabilmek ve zorlu bir sınavdan geçmek gerekiyor. Master of Wine olmak isteyenlerin sadece yüzde üçü hedeflerine ulaşabiliyor. Bunlar da dünyanın en sözü geçen şarap uzmanları, şarap üstatları oluyorlar.

Üstatlar İstanbul’a gelip tadım yapacak

Jancis’in şaraplarımızı tatmasının ardından şarap üstatları her yıl ülkemize gelip şaraplarımızı tadıp değerlendirmeye devam ettiler. Yunus Emre Kocabaşoğlu’nun Veritas’ının üstatları ağırladığı Masters of Wine Weekend İstanbul etkinliği de neredeyse geleneksel bir hal aldı, bu yıl Nisan ayının başında da dördüncü kez düzenleniyor. Önümüzdeki hafta sonu “MW” üstatlar İstanbul’a gelecek ve gene şaraplarımızı tadıp değerlendirecekler. Çoğu şarap yazarı oldukları için de daha önceki yıllarda olduğu gibi şaraplarımızı kendi okurlarına tanıtacaklar. Aralarında şarap kitabı yazmış olanlar da kitaplarının bir dahaki baskılarında Türk şaraplarına şüphesiz daha geniş yer ayıracaklar. 4. Masters of Wine İstanbul etkinliğine, üçü ABD’den (Christy Canterbury, Tim Hanni, Sheri Morano), üçü İngiltere’den (Sarah Abbott, Tim Atkin, Peter McCombie) ve biri Japonya’dan (Ned Goodwin) olmak üzere toplam 7 Master of Wine katılacak.
90 üstü puan alanlar için ‘olağanüstü’ deniyor
Bizim açımızdan en merak konusu ise şaraplarımızın alacakları notlar olacak. Şaraplarımız beyaz, roze, özel (köpüren, tatlı, fortifiye gibi), yerli üzümlerden kırmızı, uluslararası üzümlerden kırmızı ve kupaj kırmızı şaraplar kategorilerinde tadılacaklar. 6-9 Nisan tarihleri arasında The Marmara Taksim otelinde yapılacak olan tadımlarda değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılacak. Masters of Wine Weekend Istanbul 2011’e katılan 28 üreticimizin 187 şarabı arasından en yüksek puanı 92 ile Kavaklıdere Pendore Syrah 2009 ve Vinkara Mahzen Kalecik Karası 2009 alabilmiş, onları 91 puan ile Büyülübağ Cabernet Sauignon 2007 ve Kavaklıdere Prestige Öküzgözü 2008 izlemişlerdi. Şarap yazarlarının belki de en sözü dinleneni Robert Parker 90 üstü puan alan şaraplar için “olağanüstü, harika” tanımlamasını kullanıyor, yani bir bakıma şaraplarımız artık lezzetleriyle de dikkat çekmeye başladılar diyebiliriz. Bu yıl 92 puanı geçebilecek şarabımız olacak mı, en yüksek puanı hangi üzümden hangi şarabımız alacak, Master of Wine’lar şaraplarımızla ilgili hangi yorumlarda bulunacaklar, üstatlar geçtiğimiz 3 yıl içinde Öküzgözü veya Boğazkere demeyi öğrendiler mi, benim de sizin kadar merak ettiğim konular. Masters of Wine Weekend’de her yıl olduğu gibi bu yıl da Masterclass’lar olacak. Bu yıl 250 ile 750 TL arası fiyatlarla (www.vindrome.com) cumartesi günü Supertuscans, Avustralya’nın en iyi Shiraz’ları ve Bordeaux tadımlarına, pazar günü ise Syrah veya Burgonya (Masterclass) tadımlarına katılıp dünyanın en iyi şaraplarından bazılarını bir Master of Wine ile beraber tadıp onunla sohbet edebilirsiniz. En ilginç seanslardan birisi de şüphesiz hem bir şef, hem bir MW olan Tim Hanni’nin akşam yemeğiyle devam edecek özel bir workshop’ta şarap başta olmak üzere sevdiğimiz şeyleri neden sevdiğimizi anlatacağı bir workshop olacak. Öğlen yemeğinde neden Merlot içiyorsunuz diye sorduklarında cevap veremiyorsanız katılmakta yarar olabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR