Sunset Beach"de insan zamanın geçmesini istemiyor

232 metrelik kraterden gün doğumu keyfi

Haberin Devamı

Sevdiğin bir şeyi yaparken ölmek o kadar da trajik bir olay değildir demiş bir sörf şampiyonu... Oahu Adası’nın kuzey sahilinde Sunset Beach"de harika bir tabiatın kucağında, önümüzde kusursuz bir kumsal uzanıyordu... Okyanus kumsalı dev dalgalarla dövüyor, kumsalı süsleyen palmiyeler sert rüzgâra direnmeye çalışıyorlardı. Denizin turkuaza çalan mavisi, bembeyaz dalgalarla bölünüyor, olduğundan da daha güzel görünüyordu. Dev dalgaların arasında kah kaybolup kah tekrar ortaya çıkan sörfçüler, şampiyonun sözünü haklı çıkartacak kadar tehlikeli ama belli ki bu tehlikeye değecek kadar zevkli sporlarını yapıyorlardı. Sunset Beach"de insan zamanın geçmesini hiç istemiyordu. Doğrusu dört arkadaş Türk Hava Yolları ile devamlı doğuya uçarak yaptığımız İstanbul-Los Angeles-Honululu-Tokyo-İstanbul seyahatimizin en güzel yeriydi Sunset Beach... Sonra yol kenarındaki karides çiftliklerinin önünde duran (ve mutfak olarak kullanılan) minibüslerden birisinin önüne kurulu salaş lokantalardan birinde karides yedik, yanında da bakkaldan aldığımız Hawaii birası Longboard içtik ve Honolulu"ya döndük.

232 metrelik kraterden gün doğumu keyfi

Honolulu şehrinin tam ortası plaj. Sunset Beach kadar güzel değil, ama dünyanın en bilinen plajlarından Waikiki Beach. Ne yazık ki Waikiki Beach boyunca uzanan gökdelen oteller, tabiatı oldukça bozmuşlar. Ama neyse ki aralarında birer mücevher gibi hemen göze çarpan Royal Hawaiian ve Westin Moana Surfrider gibi bir başka devirden kalma oteller bize etrafımızda yükselen modern dünyanın bu canavarlarından birer sığınak sunuyorlar. Moana Surfrider"in panjurlarla süslü koloniyal lobisinden geçip plajına çıktığınızda, karşınıza çok güzel bir bahçe ve bahçe ile kumsal arasında kalan harika bir bar çıkıyor. Yaz yaklaşsın size tarifini de vereceğim, ama burada en sevdiğim tropikal kokteyllerden Mai Tai içiyorum, hem de belki de şimdiye kadar içtiklerimin en iyisini... Yemeğe gelince, Honolulu"daki neredeyse her otelde iyi restoranlar var. Otellerin çoğu bin oda gibi devasa boyutlarda ve Hawaii"de mevsim sorunu olmadığı için bütün yıl dolu ve hazırlıklılar. Hyatt Oteli"ndeki Japengo ile otel dışı restoranların en iyisi diyebileceğim Chart Room gitmeye değer restoranlar. Brooklyn"in efsanevi steak house"u Peter Luger"in eski şef garsonlarından Wolfgang"ın Manhattan"da neredeyse Peter Luger"i aratmayan steak house"unu görünce büyük bir hevesle gittiğimiz Honolulu şubesi ise tam bir hayal kırıklığıydı. Diğer bir dikkate değer yer ise Sheraton Waikiki Beach"deki Rum Fire Bar. Burası dekoru ile dünyanın hangi şehrinde olsa seve seve giceğiniz bir bar. Bir büyük artısı ise önünüzde uzanan upuzun bir kumsaldan sonra karşınında yükselen Diamond Head... Bu 232 metre yükseklikteki tepe Honolulu"nun yanardağı. Artık aktif değil, kraterinin içinden tepesine kadar çıkıp altınızda uzanan Honolulu"yu ve Waikiki Beach"i seyretmek, hele sabah üşenmeyip gün doğumunu seyrederseniz size unutamayacağınız bir gün yaşatacaktır. Aktif bir yanardağ görmek isterseniz, Hawaii bunu yapmak için dünyada gidebileceğiniz en iyi yerlerden birisi, hatta belki de en iyi yer. Ama bunu yapmak için Hawaii adalarının en büyüğüne, adı üstünde Big Island"a gitmeniz gerekir.

Çiçekli Hawaii gömleklerinden mutlaka almalısınız

Honolulu"dan bir saat kadar uzakta olan Hilo"ya uçtuktan sonra bir helikopter ile lav püskürtmeye devam eden yanardağların üstünde, kanyonların içinde ve sahillerden dimdik yükselen uçurumların kenarında uçmak mümkün. Ama biz gene Honolulu"ya dönelim. Burada yerlilerin "Aloha shirt" dedikleri gömleklerden mutlaka almalı ve Rum Fire"da küçük bir şemsiye ile süslü tropikal kokteylinizi yudumlarken giymelisiniz. Bizim Hawaai gömleği de dediğimiz bu çiçekli gömlekleri asla küçümsemeyin, Bailey"s adındaki dükkâna giderseniz fiyatı birkaç bin doları bulanlarını bile bulabilirsiniz. Hatta yüzlerce gömlek arasında paraya kıyarsanız bir zamanlar Humphrey Bogart veya Marlon Brando"nun filmlerinde giydikleri gömleklerin asıllarını veya aynılarını bile alabilirsiniz.

Pearl Harbor’daki batığı görün

Honolulu"da plajlar kadar keyifli olmayan, ama mutlaka görülmesi gereken bir yer de hemen şehrin yanıbaşındaki Pearl Harbor. Amerikan donanması 7 Aralık 1941 günü adanın içine uzanan bir el biçimdeki bu körfezde Japonlar tarafından gafil avlanmış ve ağır kayıplar vermişti. Pearl Harbor"da batık Arizona savaş gemisinin üzerindeki anıtı ziyaret edebilir, bir milletin şehitlerini nasıl andığını görebilir, o günü adeta bir daha yaşayabilirsiniz. Pearl Harbor"dan sonra artık Hawaii"den ayrılma zamanımız gelmişti. Chinese Airlines"ın Boeing 747 Jumbo"sunun Honululu"dan Tokyo"ya 9 saat kadar sürecek uçuşu için havalanırken üst kattaki koltuklarımıza kurulduk. Uçağın içi yaklaşmakta olan Çin yılbaşısı için bir Çin lokantası kıvamında süslenmişti. Ama biz onu düşünmüyorduk. İstanbul ile saat farkı tam 12 olan Hawaii"nin 27 derecelik güneşli havasını arkamızda bırakmıştık. Gittiğimiz Tokyo"da ısı sıfır dereceydi ve kar vardı. Sabah 10"da Honolulu"dan kalkan uçağımız öğleden sonra saat 14:00"da Tokyo"ya inecekti, ama ertesi gün saat 14:00"da... Uluslararası gün çizgisini geçeceğimiz için hayatımızın bir günümüzü kaybedecektik. O da dünyanın etrafını dönmek için o kadar da trajik bir olay değildi...

DİĞER YENİ YAZILAR