Burger ile sarışın, steak ile kızıl gider

Yaz dönemini boş geçmek istemeyen sanatseverler için iki başarılı sergi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin gerçekleştirdiği 7.Uluslararası Öğrenci Trienali, değerlendirilebilecek etkinliklerden.

Tam da ithal biralar ile bira dünyamız zenginleşti, giderek daha çok restoran biraya hakkettiği önemi vermeye başladı, çeşitli etkinliklerde bira ile yemek eşleşmeleri tartışılmaya başlandı diyorduk. Son bir ayda döviz kurlarında yaşanan hızlı yükseliş ithal biraların geleceği ve fiyatları üzerinde kara bulutların birikmesine neden oldu. Ama neyse ki yıllardır bizi birasız bırakmayan Efes Pilsen ile Tuborg hem biralarının lezzetlerini fark edilir biçimde arttırdılar, hem de sundukları bira çeşitlerini çoğalttılar. Buna bir de sayıları nihayet bir elin parmaklarını geçen yerli kraft bira üreticileri eklenince bir hangi yemekler hangi bira içilir yazısı daha yazmanın da vakti geldi.

Lager biralar ile makarna ve pizzalar

Yaz ayları gelip plajları, havuz başlarını doldurmaya başlayınca akla önce buz gibi sarışın Lager biralar gelir. Ülkemizde de üretilmeye başlanan Amerika’nın ünlü birası Bud veya Miller, Corona gibi rahat içimli, serinletici biralar da buralarda ilk tercih edilenler olur. Sosis, patates, köfte gibi atıştırmalıklarda da ilk aklımıza gelenler genellikle eski dostlarımız Efes Pilsen ile Tuborg olur.

Haberin Devamı

Spagetti ve pizza gibi İtalyan yemekleriyle de Lager biralar uyum sağlar. Şaraplarıyla tanınan İtalyanlar da ciddi bira içicileri. Son yıllarda çok iyi artizanal biralar da üretmelerine rağmen, domates soslu makarna ve pizzanın yanında iyi bir sarışın Lager birayı tercih ederler. Bizim de Efes Pilsen olsun, Bomonti veya Tuborg olsun, iyi Lager biralarımız var.

Burger ile sarışın, steak ile kızıl gider

Salataların yanında Belçika birası

Bira yaz sıcaklarında özellikle öğlen yemeklerinde yemeyi pek sevdiğimiz salataların yanında da çok iyi gider. Sezar Salata’ya Belçikalıların eski manastır reçeteleriyle yaptıkları Leffe Blond veya Westmalle Tripel gibi biralar lezzet katar. Almanların Erdinger gibi buğday biralarının da salatalar ile uyumu denenebilir.

Haberin Devamı

Hamburger ile Indıa pale ale
Kızarmış patatesle gelen bir Hamburger, “benimle bira iç” diye bağırır. Aklımıza ilk gelen bira bir Pilsen birası, yani sarışın Lager olursa da, ben son yıllardaki “bira devrimi” sayesinde tanıştığımız kraft biraların belki de en dikkat çekeni olan IPA, yani India Pale Ale’i önereceğim. Şerbetçiotunun aromasının ve acımtrak tadının cömertçe öne çıkarıldığı bu biraların ülkemizdeki iyi örnekleri Pablo IPA ile Frederik IPA.
Güveçte et, İngiliz bitter biralar ve amber ale
İngiltere’de pub’larda bira denince akla gelen biralar hafif acımtrak tatlarından dolayı Bitter diye bilinen, diğer ülkelerde de Amber Ale adıyla bilinen biralar. İngilizlerin bol gravy, yoğun et suyu soslu yemekleri ile gulaş, tas kebabı, güveçte pişirilen soslu yemeklerin yanında tatlarına doyum olmaz.
Steak ile amber lager veya amber ale birası
Steak denince akla ilk gelenin “kırmızı etle kırmızı şarap” kuralından hareketle iyi bir Cabernet Sauvignon veya Shiraz olduğunu itiraf etmeliyim. Ama Brooklyn’deki efsane steak house Peter Luger’de olduğu gibi kızıla çalan Brooklyn Lager veya Samuel Adams gibi bir birayı da deneyebilirsiniz.
Balık ile buğday birası iyi eşlikçidir
Balığın yanına bira önerme diyebilirsiniz. Bavyeralıların ünlü buğday biraları, Weissbier’ler, somon veya ızgara balıkların yanında balığın bildiğimiz klasik eşlikçilerini öğlen yemeklerinde pek aratmaz. Yazın, bir öğlen yemeğinde balığın yanında bir Erdinger Weissbier, Schneider Weisse veya kraft biralarımızdan Zıkkımm Weiss deneyin derim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR