Türkiye’nin kraft biraları zenginleşiyor

Ülkemizde kraft biracılık konusunda çalışmalar sürüyor. Farklı şehirlerden gelen 7 üretici geçen hafta Antalya’da buluştu, tecrübelerini ve hayallerini anlattı.

Sifnos adasında kaldığımız otelden çıkmış kumsalın diğer ucunda, kilisenin etrafındaki birkaç evden ibaret olan köye doğru yürüyorduk. Öğlen güneşi Ege Denizi’nden gelen hafif esintiyi etkisiz hale getiriyordu. Ayaklarımız kah suyun içinde kah sıcak kumların üstünde yürürken önümüze çıkan bir tavernaya girmeye karar verdik. Yunan adalarında sık sık karşınıza çıkan balıkçı lokantalarından birisi, birkaç ağacın sağladığı gölgeliklerin altında mavi masalar, sandalyeler, keyifli insanlar.

Tavernalarda meze istemek için mönüye bakmaya gerek yoktur. Uzomuzu da “yeşil Barbayani, yoksa Mini” diye sipariş ederken genç garson “uzo listemizi görmek ister misiniz” diye sordu. Tabii ki isterdim, uzo sayfasını buldum, tam farklı bir uzo isteyecektim ki, sayfayı çevirdim ve gözlerimi yerinden fırlatacak bir sürpriz ile karşılaştım: “Yunan Kraft Biraları Listesi”

Haberin Devamı

Listeler gittikçe uzuyor

Kraft biralar küçük üreticilerin yaptıkları artizanal ya da benim pek sevmediğim bir tabir ile butik biralardır. 1980’li yıllardaki “Amerikan Bira Devrimi”nde ortaya çıktılar ve hızla bütün dünyaya yayıldılar. Yunanlıların da iyi kraft biraları olduğunu biliyordum ama küçük bir adadaki bir kumsalın üstündeki bir tavernada 11 biralık bir kraft bira mönüsü açıkça beklemiyordum. Listeyi veren delikanlı tavernanın sahibinin yeğeniymiş, yazları Atina’dan gelip işletmeye yardımcı oluyormuş. “Patronu nasıl ikna ettin uzoların yanında kraft bira satmaya” diye sordum. “Zor oldu” dedi: “İlk önce yalvar yakar bir tane koydurabildim, sonra o satınca ikinci, üçüncü derken bir ara otuz kraft birayı bulduk. Sonra stok problemleri çıkınca patron vazgeçecek diye korktum ve 10-15 kraft biralık bir listede karar kıldık.”

Tatları da adları da keyif verici

Bunları neden anlattığıma gelince, geçen hafta sonu Alanya’da çok keyifli bir etkinlikteydim: 1. Türkiye Kraft Bira Sempozyumu. Türkiye Bira Koleksiyonerleri Derneği’nin düzenlediği etkinlikte farklı şehirlerden gelen yedi üretici bilgilerini, tecrübelerini, hayallerini ve tabii ki biralarını birbirleri ve katılımcılarla paylaştılar.
Gara Guzu, Muğla’nın Yatağan ilçesine yerleşen bir karı-kocanın hayallerinin ürünü ve ülkemizin ilk kraft biralarından. İlk yaptıkları biralardan Amber Ale, Amerika’daki emsallerinin seviyesinde bir bira. Yeni biralarından 4C IPA iyi bir India Pale Ale örneği. Summer IPA’ları ise güzel bir yaz birası. Biraları kadar adı da ilginç olan Zıkkımm IPA’nın yanı sıra çok aromatik, neşeli, bahar kokuları saçan bir Weiss bira yapıyor. İzmir’den Feliz Kulpa’nın şimdilik tek birası olan “Smyrn’ale” de burunda da, damakta da her iyi ale bira gibi çok keyifliydi. Red Tower Red Ale de her ale seveni tatmin edecek kıvamda, lezzetli bir bira. Red Tower Alanya’da yapılıyor ve IPA ve Pale Ale’leri de bira dünyamıza hoş bir katkı sağlıyor. Pablo IPA da daha önce içip hoşuma giden bir biraydı, sempozyumda Amber ve Pils biralarıyla da tanışmak iyi oldu. Yeni üreticilerden Graf ise Belgian Blonde ve Porter ile farklı bir kulvarda bira dünyamızı zenginleştiriyor.
Sempozyum akşam saatlerinde Sentido Numa Bay otelinin önündeki kumsalda festivale dönüşürken aklım Sifnos’taki Manolis’e gitti. Önümüz yaz, kraft biralarımız hazır. Şimdi merak ediyorum, bizim sahillerimizdeki balık lokantalarımız onun gibi cesur olup mezelerin veya balığın yanında içilmek üzere “Türk kraft biraları” listeleri yapabilecekler mi

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR