İstanbul’un üç lezzetli semti

Bu pazar İstanbul’un kimliğini özellikle Çarşı’sı ile en iyi korumuş olan semtlerinden Beşiktaş’tan başlayıp Boğaziçi’nin Rumeli kıyısından küçük bir lezzet gezintisi yapacağız. Arnavutköy de kıyısından geçen kazıklı yola rağmen başka bir devirden kalma ahşap yalıları, daracık sokaklarıyla İstanbul’un en güzel semtlerinden biri ve son yıllarda iyi restoranlarıyla yeme içme meraklısı İstanbulluların çok rağbet ettikleri bir yer. Oradan Bebek Oteli’nin barı ve Lucca gibi eski ve yeni İstanbul klasiklerinin bulunduğu Bebek’ten geçip şehrin gökdelenlerinin hemen yanı başındaki Reşitpaşa’ya ve oranın yeni nesil restoranlarına geçeceğiz. Ama gelin gezintimize Beşiktaş “Çarşı”dan başlayalım.

BEŞİKTAŞ Çarşı’nın siyah - beyaz lokantaları

Beşiktaş Çarşısı her daim kalabalıktır. Önünde en çok kalabalık biriken yerlerin başında da efsanevi Tarihi Karadeniz Dönercisi gelir. Caddeye bakan devasa bir tombul döner hemen önünüzde kesilip bir pidenin içinde elinize tutuşturulur. Şansınız varsa kaldırımda küçük bir taburenin üstüne oturursunuz. Ama bunu başaramayıp dönerinizi ayakta yeseniz bile bu muhteşem lezzete fazlasıyla değer. Bu dönerci kokusu, yağı, tadı tam kıvamında olan döneriyle adeta “döner zincir lokantalar yerine böyle köşe başındaki yerel dönercilerde yenir” diye haykırır.

Haberin Devamı

Beşiktaş’taki Şöhretler Köftecisi benzerler mekanlar arasında dekoru ve havası en hoşuma gidenlerin başında gelir. Duvarlar Beşiktaş’ın milli olmuş futbolcuların kocaman portreleri ve “Çarşı”nın sevgili takımının zaferlerinin tablolarıyla dolu. Köfte de İstanbul’da yiyebileceğiniz en iyilerin arasında. Hele futbol meraklısıysanız, Beşiktaşlı olmasanız bile İstanbul’da daha keyifle köfte yiyebileceğiniz bir mekan bulmanız zor olabilir.

Çarşıdan yukarı doğru tırmanan yokuşu birkaç yüz metre yürümek zahmetinde bulunursanız sağ tarafta karşınıza İstanbul’un belki de en iyi sakatat lokantası çıkar. Baba Söğüş adından da anlaşılacağı gibi söğüş kelle ile meşhur, ama beraber gittiğim sakatat hayranı arkadaşımın bayıldığı beyin ve benim de pek severek yediğim dana kuyruğu ile oldukça geniş ve ilginç bir lezzet yelpazesine sahip. Beşiktaş eskiden beri balıkçı lokantaları ve birahaneleriyle de sadık bir müdavim kitlesine sahiptir. Akaretler’de yeni açılan Craft Beer Lab de çok geniş ithal bira çeşitleriyle kısa zamanda biraseverler için iyi bir yeni adres olmayı başardı.

Haberin Devamı

ARNAVUTKÖY Boğaz’ın gurme mekanları dikkat çekiyor

Arnavutköy de yıllardır sahildeki balıkçı lokantalarıyla Boğaziçi ve balık denilince akla gelen semtlerdendi. Ancak son yıllarda özellikle yalıları deniz kıyısında bırakıp arkalarından geçen dar ana cadde üstünde açılan lokantalar dikkat çekmeye başladılar. Bunlardan Hudson iyi bir brasserie. Sokağa bakan masaların bulunduğu bir teras, içeriye girince hemen dikkatinizi çeken davetkar bir bar, iki taraftaki duvarların önünde uzun koltuklar ve samimi masalar. Atmosfer güzel, yemekler daha da güzel. Lezzetli makarnalar ve ana yemeklerin yanı sıra mönüdeki patates püresi üstünde börülce köftesi, karides veya tavuklu taco ve yemeye doyamayacağınız kaburga bun gibi hoş sürprizler Hudson’a uğramak için yeterli neden.
Bir ara sokakta adeta saklanmış olan Antica Locanda İstanbul’un iyi İtalyan lokantalarından biri. Şef Gian Carlo Talerico evlenip İstanbul’a yerleşince burayı açmış, iyi de etmiş. Biz İtalyan lokantalarını ve İtalyan yemeklerini hep sevmişizdir, ama şehrimizde iyi İtalyan lokantalarının sayısı ne yazık ki bir elin parmakları kadar. Şef Milanolu olunca özellikle makarnalarda krema ve peynir sosları öne çıkıyor, ama İtalya’nın güneyinin yemeklerine inince de domates sosları eksiksiz nefasetleriyle burası iyi bir İtalyan lokantası dedirtiyor.
İstanbul’un üç lezzetli semti
REŞİTPAŞA Şehrin yükselen yıldızı
Ve gelelim Reşitpaşa’ya. Maslak’ın gökdelenlerinden İstanbul Boğazı’na adeta akan tepelerde kurulu bu semt son yıllarda çok hoş restoranlarala dikkat çekmeye başladı. Odun Pizza İstanbul’un en iyi pizzacılarının başında geliyor. Odun ateşinde tam Napoli usulü pufuduk kenarlı ince pizzalar yapıyorlar. Pizza yiyecekse ya Margarita, ya da Marinara yiyecek kadar fanatik olan yazarınızı Odun Pizza’nın Margarita’sı sulu ve lezzetli sosu, hafif yanık kenarıyla fazlasıyla
memnun etti.
Ekin Uzunyol’un “modern esnaf lokantası” Havan’dan da Reşitpaşa’nın parlayan yıldızlarından. Berna Uzunyol her daim kızının yanında, mutfaktan dana kaburgalı hamburger, Boşnak mantısı ve böreği, Hünkar beğendi, fıstıklı humus gibi çok lezzetli günlük yemekler çıkıyor. O günün mönüsünü sosyal medya hesaplarından takip edebildiğiniz gibi, yemeklerinizi her esnaf lokantasında olduğu gibi mutfağın önündeki tezgahtan görerek seçmeniz de mümkün. Havan’dan her öğlen Maslak’taki plazalarda çalışanlar ve lokantayı bilenlerle dolup taşıyor. Esnaf lokantası gibi çok eski bir geleneğimizin ferah ve güzel bir dekorda ne kadar başarılı bir şekilde yorumlanabildiğini görmek için gidin derim, lezzetli yemekleri de yanınıza kar kalır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR