Lezzetli şehir Kastamonu

Kastamonu gerçek bir lezzet diyarı. Kuyu kebabı, pastırması, sucuğu muhteşem. Döneri ise Bursa’nınki ile yarışır.

İstanbul-Kastamonu uçuşu bir saat sürüyor. Uçak inişe geçtiği zaman önünüze çıkan manzarayı seyretmeye doyum olmuyor. Uzaklarda bembeyaz karlarla kaplı sarp dağların eteklerinden başlayıp göz alabildiğine uzanan ormanlar, ağaçların arasında gelişigüzel serpiştirilmiş yemyeşil boşluklar, birkaç küçük köy, sizi bir anda alıp bambaşka bir dünyaya taşıyor. Havalimanınına 45 dakika mesafedeki adı pek hoşuma giden Daday kasabasına giden yolda da manzara pek değişmiyor.

Daday’daki İksir Resort Town Kastamonu seyahatinde kalmak için ideal. Güzel restore edilmiş eski bir konak ve etrafındaki birkaç bina bir havuzun etrafında toplanmışlar. Yürüme mesafesindeki kendi çiftliklerinin ürünleriyle gerçek bir köy kahvaltısı yaptıktan sonra isterseniz at sırtında çevreyi gezebiliyorsunuz. Daday’ın etli ekmeği çok meşhur. Ekşi mayalı bir yufkanın içine az soğan ve baharatlarla tatlandırılmış oldukça sulu bir kıyma konuluyor. Dört nesildir kendilerini bu işe adamış olan Memişoğlu’nda nefis köpüklü ayran eşliğinde yediğimiz etli ekmek çok lezzetli bir öğlen yemeğiydi.

Haberin Devamı

Kastamonu çok lezzetli bir şehir, daha doğrusu vilayet. İlkbaharda ülkemizin dört bir tarafında çok sevilerek yenilen kuyu kebabı ilk olarak Kastamonu’nun sarımsağıyla ünlü Taşköprü ilçesinde yapılmış. Bu harika yemeği bize kazandıran da 93 Harbi diye bilinen Osmanlı-Rus savaşından sonra memleketine dönen Abdurrahman Kesici adında bir Taşköprülü imiş. Kastamonu’daki Kırcalar Kuyu Kebap kuyularda dört beş saat pişen bütün kuzuları afiyetle yiyebileceğiniz bir lokanta. Kuzunun masaya neredeyse bütün olarak gelmesi sizi neresinden başlasam diye şaşırtmasın, Kırcalar’da en lezzetli yerinin gerdanın, bir de tabii ki inciğin olduğu ipucunu size veriyorlar. Ben de size bir öneride daha bulunayım, kuzunun yağında pişen pilavlarını yemeyi sakın ihmal etmeyin.

Pastırma ve sucuğu olağanüstü

Kastamonu’nun hak ettiği kadar tanınmayan pastırması yolunuz Kastamonu’ya düşse de düşmese de mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. Kastamonulular elle kesilmemiş olan pastırmayı yemezler derler. Tabakoğlu’nun çok iyi korunmuş konaklar ve Osmanlı’dan kalma devasa resmi binaların arasında dolaşan dar sokaklarla süslü eski şehirdeki dükkanı tam bir pastırma mabedi. Keyfinize göre çemenli veya çemensiz pastırmalar gözünüzün önünde neredeyse şeffaf diyebileceğiniz incelikte büyük bir ustalıkla gözünüzün önünde kesiliyorlar.

Haberin Devamı

Sedat Tabakoğlu pastırmanın en makbulünün yağı üstünde antrikottan yapıldığını söylüyor, tadınca hemen hak veriyorum. Tabakoğlu’nda damağım pastırmalar ile Sedat Bey’in kocaman bir tavada masaya getirdiği olağanüstü lezzetteki sucuklar arasında gelip gidiyor.

Lezzetli şehir Kastamonu

Döneri Bursa’nınki ile yarışır

Kastamonu, döneri de tabiri caizse Bursalıları kızdıracak kadar sahiplenen bir şehir. Nail Usta 1944’den beri döner sarıyor, ama dönerin Kastamonu’daki tarihinin 1800’lü yılların başına kadar gittiğini anlatıyor. Tarihini pek bilemeyeceğim, ama Nail Usta’nın kuzudan yaptığı dönerin yağının da, tadının da pek yerinde olduğunu söyleyebilirim. Onun, mutlaka görülmesi gereken Nasrullah Camii’nin yanındaki dükkanı da Kastamonu’ya giderseniz mutlaka gidilmesi gereken bir yer.

Haberin Devamı

Lezzetli şehir Kastamonu

800’den fazla çeşit yemek

Kastamonu’nun sekiz yüzden fazla yemeği olduğu söylenir. Eflanili Konak şehir merkezinde asırlık bir konakta bu lezzetleri yaşatmaya çalışan bir lokanta. Mutfakta Kastamonulu kadınlar çalışıyor, adını yufkanın pişen hindinin suyuna bandırılmasından alan ünlü bandumayı çok güzel yapıp yazarınızın pek haz etmediği hindinin aslında pek lezzetli olabileceğini gösteriyorlar. Eflanili Konak’ta yörenin 10 bin yıldır genetiğini korumayı başarmış siyez buğdayı bulguru, ekşi yoğurt ve ebegümeci, ısırgan, nane gibi otlarla yapılan ekşili pilav da, asma yaprağından sarılan ve ılık servis edilen küçücük sarmalar da çok lezzetliydi.

Ve masadaki yemekler çok lezzetli bir şehir için çok lezzetli bir finaldi. Kastamonu’da şehrin tadı kadar dokusunu da hissetmek isterseniz tarihi konaklardan Kurşunlu Han veya Uğurlu Konakları’nda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR