Klasikleşen içkiler

Her yeni yıl bir başka içki moda yapılmak istenir ama adları ertesi yıl hatırlanmaz bile.

Yeni bir yıla girince bu yıl şunlar moda olacak, herkes bunları yapacak, oralara gidecek diye tahminlerde bulunmak adettendir. Ama bu modaların çoğu bir gün yaşayan sinek misali çabuk gelir, çabuk gider. Her yıl belirli bir içki veya kokteyl de moda yapılmak istenir, ama adları ertesi yıl anılmaz bile... Bazı içkiler ise, birkaç yıla dayanan yükselişlerini her yıl biraz daha kuvvetlendirip uzun yıllar

Japon viskileri

Malt viskiler 90’lı yıllardan beri viskiseverlerin gözdesi oldu. İskoçya’nın Highland, Lowland bölgeleri, Islay ile Skye veya Orkney gibi adalarından gelen farklı karakter ve tatlardaki malt viskiler lezzet dünyamızı zenginleştirdi. Son birkaç yıldır ise bir yüzyıldır uyuyan bir devden bir atak geldi. Masataka Taketsuru’nun üniversite tahsili için gittiği İskoçya’dan Japonya’ya dönüp viski yapmaya başlamasının üstünden 100 yıldan fazla geçti. Meraklılarının yıllardır aşina oldukları, ama Japonya dışında pek içemedikleri Japon viskileri dünyaya yayılmaya başladı. Yamazaki ve Hakushu gibi iyi malt viskileri ve Hibiki gibi ünlü blended viskileri ülkemizde de bulmak mümkün. Japonlar viskiyi çok seviyor ve bu Japon viskisine yansıyor. Hatta İskoçları bile etkiliyorlar ki Chivas bile Japonların bazı viskileri yıllandırmakta kullandıkları Japon meşesi Mizunara’nın fıçılarını yeni bir harmanında kullandı.

Haberin Devamı

Butik cinler

1700’lü yıllarda İngiltere halkının gün boyu ya yarı, ya da tam sarhoş dolaşmasına neden olduğu için adeta lanetlenen cin, 1800’lü yıllarda hem kokteyllerin ortaya çıkması, hem de Hindistan’da sıtmaya karşı tonik içen İngilizlerin toniğin içine cin katarak cin-tonik’i icat etmeleriyle tekrar yükselişe geçti. 1930’lar dünyada kokteylin altın çağıydı ve cin de Martini ve Negroni gibi kokteyller sayesinde popüleritesinden bir şey kaybetmemeyi başardı. Ancak altmışlı yıllarda başlayan ve 40-50 yıl kadar süren votka çılgınlığında votka cinin yerini almaya başardı. Cin üretimi de Beefater, Bombay, Tanqueray ve Gordon gibi klasik üreticilerin tekelinde kaldı. 2000’li yıllar ise tam bir beklenmedik cin rönesansına sahne oldu. Londra’da Sipsmith başta olmak üzere onlarca yeni “butik” damıtımevi ortaya çıktı. Adnam’s gibi ale bira üreticileri bile kendi iddialı cinlerini damıtmaya başladı. İskoçya bir anda Hendrick’s, Caorunn ve isli malt viskileriyle ünlü Islay adasında damıtılan Botanist ile cinde en söz sahibi ülke oldu. İskandinav ülkeleri, ve Almanya da iddialı cinler üretmeye başladılar.

Haberin Devamı

Yıllanmış romlar

Kokteyl denilince akla ilk rom gelir. Karyiplerin bu şekerkamışından damıtılan içkisi Daiquiri, Mojito, Mai Tai ve Pina Colada gibi onlarca tropikal kokteylde kullanılır. Ama son yıllarda rom da kokteyllerin dışına da çıkmaya başladı. Yıllanmış romlar lezzetleri ve fiyatlarıyla iyi malt viskilerle rekabet etmeye başladı. Genellikle sek veya tek bir buz ile içilen bu 10 ile 30 küsur yıl meşe fıçılarda yıllandırılmış iksirlerin tatları damıtıldıkları adalara göre farklılıklar gösteriyor ve çok zengin bir dünya sunuyorlar.

Haberin Devamı

Japonlar viskiyi çok seviyor

Japonlar İskoçları öyle etkiliyor ki Chivas bile Japonların bazı viskileri yıllandırmakta kullandıkları Japon meşesi Mizunara’nın fıçılarını yeni bir harmanında kullandı.

DİĞER YENİ YAZILAR