Gakkoşlar diyarında lezzet turu

Doğu’nun incisi, unutulmuş mücevheri, bir kültür zengini Elazığ... Harput Dağı’nın eteklerinde yükselen kent, zengin tarihin yanı sıra tadına doyum olmayan iştah açıcı lezzetlere sahip.

Yüz elli yıl önce Harput, Doğu Anadolu’nun en önemli kentlerindendi. Önünde uzanan ovanın kenarında yükselen sarp bir tepede kurulmuş, görkemli bir kalenin koruması altındaki kent ticaret yollarının kesişme noktasındaydı. Harput’ta Amerikalıların kurduğu kolej ile Alman ve Fransızların kurduğu okullar kenti aynı zamanda önemli bir eğitim merkezi yapmıştı. Harput 30 bin kişilik nüfusuyla Malatya, Elazığ, Tunceli illeriyle Eğin’i içine alan Mamurat-ül-Aziz vilayetinin de merkeziydi. 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında bulunduğu tepeye sığmayan Harput aşağıdaki ovaya doğru taşmış. Daha doğrusu ovada yeni bir kent kurulmuş, burayada devrin padişahı olan Abdülaziz’e ithafen Elaziz adı verilmiş. Elaziz zamanla büyüdükçe Harput önemini kaybetmiş, yabancıların kurduğu okullar kapanmış, hatta yıkılmış, evler terkedilmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında kentin ismi Elazığ olmuş.

Haberin Devamı

Amcanın Yeri’nde köfte

Elazığ lezzetli bir şehir. Öküzgözü ve ondan yapılan şaraplar bu toprakların bir hediyesi. Belki de ondan kentin takımının renkleri bile bordo-beyaz. Kayra hala bölgenin Öküzgözü üzümlerinden çok iyi şaraplar yapıyor, ama Öküzgözü artık ülkemizin diğer şarapçılık yapılan bölgelerinde de bulunabiliyor. Doğu Anadolu’nun çoğu yerinde olduğu gibi Şavak aşiretinin yaptığı tulum peynirlerine doyum olmuyor. Yemeğe gelince et ön plana çıkıyor. 1952 yılında kurulmuş olan Kilis Kebap Salonu dana ve Adana’dan getirdikleri koyun etlerinin kullanıldığı Adana kebabı ve döneriyle kebapsevenler için gidilmesi gereken bir yer. Köfteye gelince, doğuya gittikçe köfte uzun bir şişe geçirilmiş zırh kıyması halini alır. Onun için tabelasını görünce girmeden edemediğim Köfteciler Sokağı’nın başındaki Amcanın Yeri dikkatimi çekti. Izgaradan dumanlar saçan küçük, yassı köfteler, tost makinesinde basılan ekmeklerin içine lezzetli bir salça eşliğinde diziliyordu. Köfteler kekik, kimyon, karabiber ve tuz ile yoğrulmuş, ekmeğin içine sürülen sos soğan ve maydanoz ile zenginleştirilmişti. Alçak masaların önündeki küçük taburelerde oturup ustayı seyrederken yenen keyifli ve lezzetli bir yemekti.

Haberin Devamı

Geçmişin zenginliğinden eser yok

Harput, kendisi, kalesi, ovada uzanan Elazığ manzarasını seyretmek için görülmeli. Manzaraya karşı lezzetli bir yemek istiyorsanız Balakgazi Tesisleri ideal. Kendi yağında pişen Elazığ dana kavurma yemekler arasında en dikkat çekeni, ama önerilen yöresel yemekler de denenmeli. Aslında sadece Anadolu’da değil, dünyanın her yerinde önerilen yöresel yemekler denemeli.

DİĞER YENİ YAZILAR