Doğu Anadolu’nun lezzet başkenti Malatya

Malatya dendiğinde akla kayısı gelir ancak bulgur pilavından aya köfteli kulak çorbasına damak çatlatan leziz yemekler sizi bekliyor.

Adına türküler yazılan Kömürhan Köprüsü, Malatya-Elazığ arasında Karakaya barajının tuttuğu Fırat’ın sularının üzerindedir. Köprüyü Elazığ istikametinde geçtiğiniz zaman yol kenarında kavurmacılar görürsünüz. Bunlar adeta hangi istikamette giderseniz gidin varacağınız şehirde karşınıza çıkacak olan lezzetli yemeklerin habercileridir. Biz isterseniz Anadolu’nun en lezzetli şehirlerinden biri olan Malatya’dan başlayalım.

Doğu Anadolu’nun lezzet başkenti Malatya

Bu şehirde iyi et yeniyor

İstanbul’dan Malatya’ya bir buçuk saatlik bir uçuştan sonra vardığınızda gitmeniz gereken yer Kadayıfçılar Çarşısı’ndaki Özcan Et Lokantası. Bu şehirde iyi et yeniyor, ama bir de “Doğrama” dedikleri var ki, sabah ile öğlen arası saatlerde yemek için ideal.

Paça suyuna bandırılmış kızarmış pide parçalarının üstüne dana kuşbaşı ve kelle paça eti serpiştirildikten sonra, bir de üstüne eritilmiş tereyağı ile kırmızı biber dökülüyor ve yazarınızın bu satırları yazarken bile tekrar ağzı sulanıyor.

Haberin Devamı

Öğlen yemeğine gelince Tarihi Hacı Baba Sinan Et Lokantası’nda tam bir et ziyafetiyle karşılaşırsınız. Kâğıt kebabı, kuzu kaburga ve cömertçe kuyruk yağı ilavesiyle yapılan et yemekleri akşamdan fırına atılıp yavaşça pişiyor, piştikçe yumuşuyor, tabağına konduğunda adeta bıçak gerektirmeyecek kıvama geliyorlar. Burada bulgur pilavını bile kemik suyu ile fırında pişiriyorlar.

Bir de Bakırcılar Çarşısı’nın hareketliliği içinde dışarıya atılmış birkaç masasıyla bir kebapçı var. Öz Güngör’de sadece zırhta kebap yapıyorlar, ama çok iyi yapıyorlar. Koyun etini zırhta oldukça kalın doğradıktan sonra şişlere geçiriyor. Yolunuz Malatya’ya düşerse, çiğnediğiniz zaman bu nefis kebabı yemeyi ihmal etmemenizi öneririm. Bütün yapacağınız Bakırcılar Çarşısı’nı bulup size tek sorusu “bir mi bir buçuk mu” diye soracak olan garsona “bir buçuk” demek olacak.

Ev yemekleri de çok meşhur

Ama Malatya tabii ki sadece et demek değil. Şehrin özellikle vejetaryenleri mest edecek lezzetteki ev yemekleri çok meşhur, ama ne yazık ki çoğu Anadolu kentinde olduğu gibi lokantalarda yemek neredeyse imkansız. Neredeyse diyorum, çünkü Malatya’da bu lezzetleri tadabileceğiniz bir yer var, o da Gülhan Erdem hanımın sadece kadınların çalışıp yemek yaptıkları Karın Bumbar Türk Kahvesi. Aya köfteli kulak çorbası, ekşili ıspanaklı bulgur köfte, Malatya taze peyniri ile yapılmış su böreği ve kiraz yaprağında muhteşem bir ekşili köfteden oluşan bir ziyafeti taçlandıran kayısısı ile ünlü bu şehre yakışan lezzette bir kayısı tatlısı. Malatya’ya gidince neredeyse kayısısı kadar sevilen bir kurabiyesi olduğunu görüyorsunuz. 100 küsur yıllık bir tarifle kayısı çekirdeği unu, tereyağı ve pudra şekerinden yapılan yumuşak bir kurabiye, şehirdeki düğün derneklerin olmazsa olmazı.

Haberin Devamı

Bir otel genellikle ev yemekleri için iyi bir adres değildir, ama Malatya Doubletree Hilton’da Bolulu şef Mustafa Dönmez mönüde olmasa bile Malatya yemeklerini istediğiniz takdirde hazırlıyor. Otelin Teras restoranında şehre yukarıdan seyrederken yediğimiz ıspanak, kemik suyu, tabii ki Pötürge’nin tereyağı, nane ve kırmızı biberli dövme tarhana çorbası unutulmazdı.

Haberin Devamı

Malatya’nın Darende ile Arapgir ilçeleri de aslında lezzetleriyle kendi başlarına yazı konusu. Şimdi Erzincan’a bağlı olan Kemaliye veya eski adıyla Eğin de özellikle tabii güzellikleriyle görülmeye değer yerler. Ve buralar Malatya’ya sadece birkaç saat mesafedeler. Bir zamanlar şimdiki Malatya, Elazığ ve Tunceli illetini kapsayan Osmanlı’nın Mamurat-ül-Aziz vilayetinin merkezi Harput ve şimdi Harput kalesinin eteklerindeki ovayı kaplayan Elazığ şehri gibi. Elazığ yemekleri ve harika şaraplar veren Öküzgözü üzümü ile önümüzdeki haftanın konusu olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR