Dünyada Oktoberfest zamanı

Münih’te dün başlayan Oktoberfest en bilinen bira festivali. İşte size dünyanın diğer Oktoberfest’leri.

İki yüz yıl önce Bavyera veliaht prensi Ludwig, Theresa von Saxe-Hildburghausen ile evlenmeye karar verince Münih’in biraz dışındaki bir kırda büyük bir düğün düzenlenmiş. Halk düğünde o kadar eğlenmiş ki düğünün değil ama bu eğlencenin her yıl tekrarlanmasına karar verilmiş. Bir süre sonra Münih Belediyesi bu organizasyonu üstlenmiş ve yer Bavyera ve başkenti Münih olunca ortaya bira festivallerinin en ünlüsü Oktoberfest çıkmış. Oktoberfest her ne kadar “Ekim festivali” demekse de son yıllarda havalar daha güzel oluyor diye Eylül ayının sonlarında yapılıyor. Bu yıl ki Oktoberfest de dün Münih Belediye Başkanı’nın ilk bira fıçısına musluğu takıp bira servisini başlatmasıyla başladı ve 3 Ekim’e kadar sürecek.

Oktoberfest hâlâ artık gelin hanımın adını taşıyan ama artık şehrin içinde kalan çayırda, Theresienwiese’de yapılıyor. Festival boyunca 6 milyondan fazla ziyaretçi festivalde çadır kurmalarına izin verilen Münih Belediye sınırları içindeki bira üreticilerin binlerce kişi kapasiteli çadırlarında 7 milyon litre bira içecekler. Bu çadırlardan en büyüğü 10 bin kişilik Hofbräu’un, en güzeli ise muhtemelen Bavyera’nın bulutların arasından görünen mavi semalarını çadırın içine yansıtan Hacker-Pschorr’un çadırıdır. Oktoberfest için biraz daha alkollü özel bir bira üretilir. Bu rahat içimli bira festival boyunca erkekli kızlı garsonların ellerinde onar onar taşıdıkları litrelik bardaklarda içiliyor. Biranın yanında yarım milyona yakın piliç, 300 bin sosis ve yüzden fazla bütün sığır yenilecek. Bu kadar bira içilen bir festivalde tuvaletlerdeki hayvanların su içtikleri yalaklara benzeyen pisuvarların uzunluğu ise daha da uzatmadılarsa tam 878 metre! Oktoberfest’in her yıl Münih şehrine ekonomik katkısı ise, bira festivali deyip geçmeyin, 850 milyon avro!

Haberin Devamı

Japonya'dan Amerika'ya

Münih ve Oktoberfest’i her yıl yazıp çiziyorum, onun için bu yıl değişiklik olsun biraz da Bavyera dışındaki bira festivallerinden, daha doğrusu Oktoberfest’lerden bahsedelim. Örneğin birayı pek seven Japonların Tokyo ve Osaka gibi büyük kentlerde yaptıklarından. Gerçi Japonlar nedense Oktoberfest’i Mart gibi biraz alakasız aylarda düzenliyorlar, ama giysileri, litrelik bira bardakları, hatta Alman halk şarkıları, daha doğrusu bira şarkılarıyla sağa sola sallandıklarında Japon olmaları dışında kendilerini Almanya’da farz edebilirler. Bir başka büyük bira ülkesi olan ABD de Oktoberfest konusunda oldukça iddialı. Almanlar zaten ülkenin en büyük etnik gruplarının başında geliyorlar. Hal böyle olunca da Alman bira bahçeleri ve bira festivalleri Birinci Dünya Savaşı öncesi yıllardan beri sürdürülen bir gelenek olarak devam ediyorlar.

Haberin Devamı

Brezilya’daki küçük Almanya

Ama Münih dışındaki en büyük ve en ilginç Oktoberfest hiç aklınıza gelmeyecek bir yerde yapılıyor: Brezilya’nın güneyindeki Santa Catarina eyaletinin 293 bin nüfuslu Blumenau kentinde! Blumenau Brezilya’da tropikal ormanların içinde, ama tam bir Alman kasabası. 1850 yılında adını aldığı eczacı Hermann Otto von Blumenau ve 17 Alman çiftçi tarafından kurulmuş ve o günden beri tipik ahşap Alman evleri ve Alman nüfusuyla Brezilya’nın ücra bir köşesinde küçük bir Almanya gibi varlığını sürdürmüş. Gerçi zamanla yeni nesiller ülkenin resmi dili Portekizceyi tercih eder olmuşlar, ama eski geleneklerini de sürdürmeye devam etmişler, aynı Oktoberfest gibi! Blumenau’daki Oktoberfest tipik Alman atmosferi, şehrin nüfusunun iki katı, 600 bine dayanan ziyaretçisi ve dev alanlara kurulan çadırlarıyla her yıl daha çok ziyaretçiyi çekmeye başladı. Adına uygun bir şekilde Ekim ayında yapılan Blumenau Oktoberfest artık dünyanın dört bir ucundan biraseverleri bu uzak diyarlara çekiyor. Festivalin yapılmaya başlamasından beri Blumenau’ya gelen ziyaretçi sayısı 20 milyon kişiyi bulmak üzere, yani konu Oktoberfest olunca bir bira festivali de neymiş deyip geçiştirmemek lazım!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR