Yükseklerde bir başkent: Bogota...

Kolombiya’nın yüksek rakımlı başkenti Bogota, mimarisi ve kolonyal geçmişiyle ziyaretçileri büyülüyor...

Bu hafta sizi nefessiz bırakacak bir şehirden bahsedeceğim; hem de kelimenin tam anlamıyla! Kolombiya’nın başkenti Bogota tam 2625 metre yükseklikte, yani bizim Uludağ‘ın zirvesinden bile daha yüksek. Şehir yemyeşil dağların arasındaki yemyeşil bir platoda kurulmuş. Kolonyal dönemden kalma eski şehir sırtını bu dağlardan birisine yaslamış. La Candeleria diye bilinen bu mahalle bütün Latin Amerika’nın en iyi korunmuş şehirlerinden birisi. La Candeleria bir zamanlar Bogota’nın merkezi iken şimdi 6 milyon nüfuslu bir metropolün turistik mahallesi haline gelmiş. Orchids veya Ambala gibi kolonyal dönemden kalma evlerin birleştirilmesi ile yaratılmış butik otellerinde kalma çok keyifli.

Yükseklerde bir başkent: Bogota...

Milli içki: Aguardiente

La Candeleria’daki küçük Chorro de Quevado meydanı ve etrafındaki sokaklar barları ve restoranlarıyla ünlü. Kolombiya’da mutlaka içilmesi gereken içki, şekerkamışından biraz anason ilavesiyle damıtılan aguardiente. Bu Kolombiya’nın milli içkisi, küçük kadehlerde sek içiliyor. Yemeğe gelince chorizo, Meksika fasülyesi, pilav, kızarmış muz ve göz yumurtadan oluşan bandeja paesa milli yemekler ve denenmeliler. Ayrıca Kolombiyalılar steak yemeye bayılıyorlar. Onun da en iyi adresi Andres DC...

Haberin Devamı

Plaza Bolivar meydanı görülmeye değer...

Bogota’da mutlaka görülmesi gereken iki yerden daha bahsedeyim. Plaza Bolivar, Latin Amerika’nın en güzel meydanlarından biri. Ortada El Libertador’un yani “kurtarıcı“ Simon Bolivar’ın bir heykeli. Botero müzesi de meydara yürüme mesafesinde. Ülkenin dünyaca ünlü ressam-heykeltraşı Fermando Botero eserlerini ve koleksiyonunda bulunan ünlü (Renoir gibi) empresyonist ressamların tablolarını Bogota’ya bağışlamış. Ama giriş ücreti olmayan bir müzede sergilenmeleri şartıyla!

Kolonyal döneme zaman yolculuğu yapın

THY İstanbul’dan Bogota’ya non-stop uçuyor. Şehir kendisi görülmeye değer olduğu kadar, Latin Amerika’nın koloniyal dönemine bir zaman yolculuğu yapabileceğiniz aynı ülkenin sahil kenti ve kıtanın en eski şehirlerinden Cartagena de Indias ile komşu Ekvador’un yanardağların arasındaki bir vadide, yamaçlarda kurulu harika başkenti Quito’ya birer saat mesafede. Bogota, Havana transferi için de idealdi, ama THY bu hafta İstanbul’dan Havana’ya da uçmaya başlıyor. Ama biz daha atik davranıp, bu köşede haftaya Havana’ya gideceğiz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR