Dağın ardındaki büyülü lezzetler

Kenti kaplayan puslu havanın ardında tüm zarafetiyle sizi meydanlar ve heykeller kenti Erivan bekliyor. Khor Virap manastırına giden yolda ise Ağrı Dağı tüm ihtişamıyla yükseliyor

Sabahın erken saatlerinde Erivan'dan çıktığımızda şehri kaplayan puslu hava daha dağılmamıştı. Geniş meydanlara açılan iki tarafına ağaçlar dizili caddeler, bulvarlar yavaş yavaş yerlerini daha dar yollara ve kenarlarındaki tamirhanelere ve aralarına serpiştirilmiş bir iki katlı eski evlere bıraktılar. Şehirden yarım saat kadar sonra sabah pusu iyice dağılmış, gökyüzünü kaplayan bulutlar yükselmeye ve aralarından o eşsiz maviliği göstermeye başlamışlardı.

Dağın ardındaki büyülü lezzetler

Khor Virap manastırına sapan yolun başına geldiğimizde kendisini nihayet gösterdi. Erivan'daki ilk gün nafile bir umutla ufka doğru bakmıştık, ama şehirden sadece havanın çok berrak olduğu günlerde kendini gösterirmiş, hatta halk bu ender günlerde birbirine haber verirmiş "gözüküyor" diye. Oysa şimdi manastıra giden dar yoldan bütün ihtişamıyla karşımızda duruyordu Ağrı Dağı; önündeki küçük tepenin üzerine kurulmuş Khor Virap manastırının üzerinde bir dev gibi yükseliyor ve dünyada görebileceğiniz en güzel manzaralardan birisini önümüze seriyordu. Dakikalarca önünde durduk ve hayranlık içinde seyrettik.

Haberin Devamı

Kayseri Erivan hattı

Sonra Erivan'a döndük. Sevgili dostum Mehmet Yaşin ile "Görevimiz Yemek" programı için yemek yiyecek ve çekim yapacaktık. Bazı restoranlardan çok etkilendik, bazılarından az, ama Erivan'da pastırma nerede yerseniz yiyin size unutulmaz bir lezzet sunuyor. Bizde pastırma denilince akla ilk önce Kayseri gelir. Dedesi Kayserili olan ve bildiği tek tük kelimelerle olsa bile bizimle Türkçe konuşmaya çalışan Arduş'un kendi adını taşıyan restoranı 18 yıldır klasik Ermeni yemekleri yapıyor. Üstüne cömert bir şekilde et suyu dökülmüş olan dana etli sini mantısı olağanüstüydü. Ondan önce yediğimiz haritsa, yani tavuklu keşkek de tadıyla damağımızda iz bıraktı. Ermenistan'da sofra misafiri etkilemek için olacak çok zengin hazırlanıyor. O öğünde yenilecek olan çerezlerden tatlılara, meyvelere ve aradaki meze ve ana yemeklere kadar her şey aynı anda sofraya konuyor. Arduş'tan aynı bizden önce orada yemek yemiş olan Mitterand, Putin ve hatta George Clooney gibi çok memnun ayrıldık.

Haberin Devamı

Erivan’da tanıdık lezzetler

Dolma, daha doğrusu yaprak sarma sever misiniz bilmem, ama onun da en iyisini "annenin dolması" anlamına gelen Dolmama restoranda yedik, gene aynı George Clooney'nin de yaptığı gibi! Dolmama Erivan'ın en iyi restoranlarından ve satır kıymasından yaptıkları oldukça büyük dolmaları yediğim en lezzetli yaprak sarmaların başında geliyor. Dolmama'nın hemen karşısındaki Abovyan Caddesi'ndeki küçücük büfede satılan peroşki, yani küçük patatesli böreklerin eşliğinde yiyeceğiniz pastırma ise Erivan'da, hatta herhangi bir yerde yiyebileceğiniz en iyilerin başında geliyor. Onun karşısındaki Hofbrauhaus ise hem de fıçıdan Münih birası ile başka lezzetler için damağınızı temizlemek için ideal.

Paça çorbası damak çatlatıyor

Erivan'ın pastırma, turşu, çok düşkün oldukları lavaş satan pazarcılarla dolu çarşısı görmeye değer. Burada en dikkat çeken ürünlerin başında gelen bembeyaz dana paçaları ise bir zamanlar fakir yemeği iken şimdi kahvaltı veya öğlen yemeği için en aranan lezzetlerin arasına girmiş. Paça Ermenistan'da çok popüler ve paça çorbası içmek için de en iyi yer Taverna Erivan. Paça alttan ısıtılmaya devam eden dev bir kâsede geliyor. Siz ağız tadınıza göre tuz ve sarımsak ilave ediyorsunuz ve içine kıtır lavaş doruyorsunuz. Lezzeti derseniz, dediğim gibi ona siz kendiniz karar vermelisiniz.

Haberin Devamı

Topik ve paçangayı bilmiyorlar

Bizim bildiğimiz topik, paçanga böreği gibi mezelere gelince Ermenistan'da bilinmiyor olmalarına çok şaşırdık. İstanbul'dan gidip Erivan'a yerleşen bir çiftin açtığı Cosi e La Vita, İstanbul Ermanileri’nin yemeklerini bulabileceğiniz güzel bir restoran, tanıdık lezzetler rastladık ve bu lezzetleri Ermenistan Ermenilerine tanıtmak için büyük bir uğraş verdiklerini şaşırarak dinledik.

Hafta sonu kaçamağı

Erivan 1924 yılında Ermeni asıllı Sovyet mimar Tamanian tarafından planlanmış, geniş meydanlar, görkemli binalar, kenarlarına ağaçlar dizilmiş caddeler ile bezenmiş bir şehir. Hafta sonu kaçamağı için gidip bizim gibi pek memnun kalabilirsiniz. Atlas Global haftada dört gün İstanbul-Erivan seferleri yapıyor, vizenizi sınırda alabiliyorsunuz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR