Gazete Vatan Logo

TEOG yerine geçecek model bir aya hazır

TEOG’un kaldırılmasının ardından liselere geçişe ilişkin alternatif sistemler üzerinde çalışıldığını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Sistem şu anki TEOG’dan daha iyi olacak. Bir ay içinde Bakanlar Kuruluna sunarız” dedi

TEOG yerine geçecek model bir aya hazır

Temel Orta Öğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) kaldırılması üzerine öğrenciler ve veliler liselere geçişte nasıl bir model uygulanacağını merakla bekliyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün TRT’de katıldığı canlı yayında soruları yanıtlarken şu bilgileri verdi:

‘Kendimden biliyorum...’

“TEOG’un ne olduğunu, olmadığını veli olarak da biliyorum. Çocuklarınız gözünüzün önünde büyüyor ama bir yarıştan diğer yarışa koşturuyorlar. TEOG’dan çıkıyor, LYS’ye, YGS’ye giriyor. Ondan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giriyor. Ondan sonra bir de kurumların özel sınavı var. Çocuk ilkokulu bitiriyor, ondan sonra da 25 yaşına kadar bir sınavdan bir sınava gidiyor. Spor yapabiliyor mu? Kitap okuyabiliyor mu? Sosyal bir etkinliğe katılabiliyor mu? Kendimden biliyorum, çocuklarınızın hiçbirisini sosyal etkinliğe götüremiyorsunuz. Düğüne ya da bir toplantıya katılırlar mı? Yok. Yaptıkları tek şey internetle uğraşıyorlar. Peki bu sağlıklı bir sonuç olabilir mi? Sağlıklı bir nesil olabilir mi?”

‘Daha iyiye gideceğiz’

Haberin Devamı

“Milletimizin gönlü çok ferah olsun. Geçmişten çok daha iyi bir noktadayız, daha iyiye gideceğiz. Hedefimiz büyük. Annelere, babalara ‘Bize güvenin’ diyoruz. 18 milyon evladım var. Hiçbirisinin en ufacık bir kaygı duymasını istemem. Eğitimde genel kural hiç kimseyi geride bırakma. Hepsini kendi yeteneği ve ilgisine göre yönlendirebilmek... İnşallah herkese açık, herkesin ulaşabileceği bir sistemi getireceğiz. Çok net söylüyorum, kalkan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi hiç şüphesi olmasın bu aziz milletimin, yerine gelecek sistem de şu anki TEOG’dan daha iyi olacak. Bir ay içinde Bakanlar Kuruluna sunarız. Onlar, ‘Tamamdır’ dedikten sonra hemen açıklarız. Yok, ‘Biraz daha şu noktanın düzeltilmesi, çalışılması gerekir’ derse... Dolayısıyla bir tarih verip de düzeltilme talimatını aldıktan sonra geciktirirsek orada, ‘Söylenildi ama yapılmadı’ gibi bir şey olur. Dolayısıyla en kısa sürede bu çalışma yapılacaktır.”

Üniversiteye girişte değişim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta üniversite sınavında da değişiklik yapılacağı ve üzerinde çalışıldığı ifadelerine ilişkin Bakan Yılmaz, AK Partinin seçim beyannamesinde üniversite sınavı değişikliğiyle ilgili madde olduğunu, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın konunun üzerinde çalıştığını söyledi. Yılmaz, “Bizim programımızda var, üniversite sınavları birden fazla yapılacaktır diye. Üzerinde çalışıyorlar. Olgunlaştığında inşallah halkımızın önüne sunulacak” dedi.

Haberin Devamı

Gündemdeki alternatif modeller

Bakan Yılmaz, liselere geçişte alternatif modeller hazırlandığını açıklarken şunları söyledi: “Bu alternatifler bize geldikten sonra da Bakanlar Kuruluna sunacağız. Hepsi eğitim uzmanlarının görüşü. ‘Her okul kendi sınavını yapsın’ diyen var. ‘Herkesi mahallesindeki okula alın. Ancak bazı okullar ile tarihi birikimi olan Ankara Fen Lisesi, İstanbul Lisesi, Kabataş Lisesi gibi okullara ortalaması 85’in üzerinde olanlar girebilir’ şeklinde... Bu da bir alternatif. Birisi ‘hayır öyle yapmayın, açık uçlu soru sorun’ diyor. Burada sınavı yapacak öğretmen bir başkası, okuyacak olan kişi de başkası olacak ama aileye öğrencinin açık uçlu sorulara ne cevap verdiği, hangi değerlendirme üzerinden not verildiğini de gönderin ki o da bilsin. Bu da başka bir alternatif. ‘Eğitim üzerine sözüm var’ diyenler lütfen bize göndersinler. Biz bunları alırız, değerlendiririz.”

Haberin Devamı

İmam hatipe mecburiyet yok

Bakan Yılmaz, herkesin adresine en yakın liseye gitmesi yönünde bir düzenleme olması halinde, civarda sadece bir imam hatip varsa ne olacağına dair soruya şu yanıtı verdi: “Vatandaşlarımız şundan çok emin olsunlar, eğer bir okula, ister meslek lisesi ister imam hatip lisesi isterse Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi olsun, eğer istemiyorsa, evlatlarını vermiyorsa, hiçbir zaman Milli Eğitim Bakanlığının, ailesinin istemediği bir okula evladını gönderebilmek gibi bir durumu yoktur. Yani ailelerin istemediği hiçbir okula evlatlarını biz göndermeyiz. Eve en yakın hangisini istiyorsa o alanda... Bizim amacımız eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak.”

Haberin Devamı

Özeller değişime destek veriyor

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, TEOG sisteminde ciddi ve kalıcı değişiklikler yapılmasının doğru olduğu görüşüne katıldıklarını ve bu yöndeki adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, çalışmalara katkı vermeye hazır olduklarını açıkladı. Taşel, “Önemli olan çocukların en sağlıklı biçimde ortaokuldan liseye geçmelerini sağlamaktır. Bu geçiş, çocuklarımızı strese sokmamalı, aileleri de rahatsız edici boyutlara varmamalıdır” dedi. Türkiye’de öğretim programı olarak farklılık arz eden liseler bulunduğuna işaret eden Taşel, şöyle konuştu:

“Bunların geçişlerinde hakkaniyetle ve objektif kriterlerle bir seçim yapılmalıdır. TÖDER olarak bu çalışmalara katkı vermeye hazırız. Liselere geçişte güvenli ve berlirsizliğe yol açmayan bir sistem oluşturmak esastır. Özel okullarda ve daha çok tercih edilen bazı resmi okullarda bizzat bu okul türlerinin oluşturacağı organizasyonlar tarafından MEB kontrolünde seçmeler yapılabilir ama bunların çocuklarımıza bir sınav kaygısı yaşatmayacak, gerginlik oluşturmayacak düzeyde hazırlanması önemlidir. Öyle bir sistem kurulmalı ki çok sık periyotlarla değişmemeli diye düşünüyoruz.”