Gazete Vatan Logo

TEOG tercih işlemleri nasıl yapılır? (2015 TEOG Lise taban puanları)

TEOG sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler için heyecanlı tercih süreci başladı. 6 Temmuz'da başlayan TEOG tercih süresi 16 Temmuz'a kadar devam edecek. 2015 TEOG Lise taban puanları belli oldu. Peki TEOG tercih işlemleri nasıl yapılıyor ve TEOG yerleştirmeleri ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

MEB'in yaptığı yazılı açıklamaya göre TEOG tercihleri 6-16 Temmuz 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme işlemleri için tercihler Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 6 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir. TEOG yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül´de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül´de açıklanacak.

LİSE TABAN VE KONTENJAN BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TEOG Tercihleri okul müdürlüklerinde onaylatılacak

TEOG sonuçlarını öğrenen adaylar tercihlerini e-okul. meb .gov.tr üzerinden gerçekleştirecek. Gerçekleştiren tercihler mutlaka okul müdürlükleri tarafından onaylanmak zorunda. Bu nedenle tercihleri üzerindeki tüm değişiklikleri yapıp, öylece onaylatmaları yararlarına olur. Yurt dışında yaşayan öğrenciler ve Açık öğretim ortaokulu öğrencileri ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13.00’e kadar “Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ ANKARA ” adresine göndermeleri gerekir. Postada olan gecikmeden öğrencinin velisi sorumlu olacak.

TEOG SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Tercih Listesinde bu sene 25 tercih yer alıyor

Önceki sene 15 tercihle sınırlı olan tercih listesi bu sene 25’e çıkartıldı. Adaylar tek listede 25 tercihe kadar tercih yapabilecek. Özel okulları tercih eden adaylar ‘Özel Okula Kayıt Yaptırdım, Tercih Yaptırmayacağım’ butonunu tercih ederek o okullara kayıtlarını yaptıracak. Yerleşemedikleri takdirde Anadolu Liselerinde olan boş kontenjanlara ya da açık liselere başvuru imkanları olacak.

Geçen yıl adresinden kilometrelerce uzak okullara, istemediği halde imam hatip lisesine yerleştirilen öğrenciler nedeniyle sistem çok eleştirilmişti. Özel okulla gideceği halde sistemde bir devlet okuluna yerleştirilmiş görünen öğrenciler nedeniyle de boş kontenjan kalmamıştı. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı, tercih sistemini değiştirdi.

Özel okula giden devre dışı
Özel okula gitmekte kararlı olanlar kayıtlarını devlet okullarına tercih dönemi başlamadan tamamladı. Yani öğrenci ve veliler özel okul konusunda önceden karar verip kesin kayıt yaptırdığında, Anadolu lisesi şansını kaybetti. Ya da Anadolu lisesi için tercih dönemini beklediyse özel okullara kayıt dönemini geçirmiş oldu.

6-16 Temmuz’da devlet liseleri için tercihler internet üzerinden yapılacağı için Tercih işlemleri ekranında, "Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım" ve "Tercih yapmak istiyorum" seçenekleri sunulacak. "Özel okula kayıt yaptırdım" şıkkını işaretleyince tercih ekranı açılmayacak.

Bu yıl tek liste yapılacak
Geçen yıl öğrenciler, A grubu ve B grubu olmak üzere iki ayrı tercih listesi oluşturuyordu. A grubundan okul kodlarına göre en çok 15 lise seçebiliyor, B grubundan ise okul türlerine göre en az dört tercih yapıyordu. A ve B grubu tercihlerinden hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından otomatik olarak herhangi bir okula yerleştiriliyordu.

Bu yıl ise iki farklı tercih listesi yok. Öğrenciler tüm okul türleri içinden 25 tercihte bulunabilecek. Öğrencilerin hangi okula kayıt yaptıracağı ve liselerin boş kontenjanları 14 Ağustos’ta ilan edilecek. 17-21 Ağustos arasında ise nakil dönemi başlayacak.

Yerleşemeyen açık liseye kayıt olacak

Geçen yıl 5 nakil dönemi olmuştu. Bu yıl nakil için de üç başvuru dönemi olacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos'ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos'ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos'ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos'ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül'de yapılacak. Sonuçlar 7 Eylül'de açıklanacak. Aynı gün herhangi bir tercihine yerleşmeyen öğrenci açık öğretim kurumlarına otomatik olarak kaydedilecek.

MEB tercih danışmanlığı hizmeti de sunacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise tercih dönemi için 81 ilde ‘tercih danışmanlığı komisyonları’ kurdu. İllerde ulaşımı kolay okullarda ve mobil olarak kurulacak 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev alacak.

Komisyonlarda verilecek danışmanlık eğitimi için şubatta 100 formatör öğretmenin yetiştirildi. Formatör öğretmenler de 12 bin 899 rehber öğretmene eğitim verdi. Komisyonlarda, öğrencilere ve velilere yönelik rehberlik hizmeti de verilecek. Öğrencinin kendini tanıması, becerilerini fark etmesi de sağlanacak.

Haberin Devamı