Gazete Vatan Logo

Teog sınavı yerine nasıl bir sınav geliyor?

Liseye giriş için yapılan TEOG sınavı geçtiğimiz tarihlerde kaldırıldı. Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği yeni sınav sistemi açılandı mı merak konusu oldu. TEOG yerine nasıl bir sınav yapılacağı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. İşte tüm detaylar...

Teog sınavı yerine nasıl bir sınav geliyor?

TEOG sınavının kaldırılmasından sonra yapılan açıklamada, milyonlarca öğrenciyi liseye yerleştirme işlemi, öğrencinin okul puanına göre belirleneceği duyuruldu. Milli Eğitim Bakanı tarafından açıklanan yeni sistem ise "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" olacak. İste tüm detaylar...

"HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONU SINAV OLACAK"

İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca hazırlanacak. Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6, 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

"ÖRNEK SORULAR YAYINLANACAK"

Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8. sınıf ağırlıkta olmak üzere 6,7 ve 8. sınıftaki ders kitaplarmız ve kazanımlarımız çerçevesinde sorular sorulacak. Hangi müfredatta öğrencilerimize ne vermek istiyorsak bunları ölçeceğiz. Öğrenci sayısını indiremezsiniz o halde öğretmen sayısını artırmamız lazım.

Haberin Devamı

"ÖĞRENCİ 5 TERCİH YAPACAK"

Siz bizim müfredatımızla, ders kitaplarımızla çalışırsanız orada verilenleri alırsanız başka ihtiyacınız yok. Yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize 5 tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse adrese yakın kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız. Ve biz şunu amaçladık. Okullarımız hayatın kendisi gibi olsun. Lisenin ilk günü öğrencinin göreceği başarılı ve başarısız algısını ortadan kaldırıyoruz.

'EN UYGUN SİSTEM OLARAK BUNU ÖN GÖRDÜK'

Aynı sınıfta farklı akademik düzeyde öğrencinin bulunmasını eğitim bilimi açısından önemli görüyoruz. Farklı seviyelerden oluşmuş, ortak gayeye yönelmiş bir liseye geçiş sistemi ön gördük. Stres unsuru olmaktan da çıkardık. Liseye geçiş uygulamasını başlattık. Bunu yaparken çok farklı alternatifler geldi. Birisi budur mesela… Akademik başarıyı dikkate alın, sosyal gelişim puanını da dikkate alın. İkisini karıştırın, yüzde 85’in üstünde olanları bu sınava alın dedi. Birisi de dedi ki, hayır öyle yapmayın. Öğretmen yapmış olduğu sınavın soruları siz gönderin, açık uçlu olsun, öğretmen okuduğunu yüklesin, dolayısıyla siz de bunu görün. Bir yanlışlık varsa öğretmeni uyarın… Ama sonuçta epey bütün akademisyenlerle bir çalışma yapıldı. En uygununun, en az stres ve sıkıntıya taşıyacağımız sistem olarak bunu ön gördük. Şimdiden velilerimize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Haberin Devamı