Gazete Vatan Logo

TEOG Rehberi-8 Sorularla TEOG Tercihleri-2

13- ÖZEL OKULLAR HANGİ PUAN TÜRÜNE GÖRE ÖĞRENCİ ALACAK?

TEOG kapsamında kolejler, bu yıl farklı puan türleriyle öğrencilerini kabul edecek. Hem puanlamada dikkate alacağı ders sayısı hem de puanlama sistemleri farklı olan kolejlerin kayıt kabul şartları şöyle:

ROBERT’TE TAVAN PUAN 1000

Özel Amerikan Robert Lisesi, MEB tarafından yapılan merkezi ortaöğretime geçiş sınavı verilerine göre oluşturacağı Kayıt Kabul Puanı’na (KKP) göre öğrenci alacak. KKP hesaplanırken, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Teknoloji ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılacak. Birinci sınavların yüzde 30 ’u, ikinci sınavların yüzde 70 ’i hesaplamaya alınırken öğrencinin Kayıt Kabul Puanı 1000 tam puan üzerinden hesaplanacak. Öğrencilerin yılsonu başarı puanı hesaplamaya katılmayacak, sadece eşitlik durumlarında dikkate alınacak.

ÜSKÜDAR AMERİKAN, TARSUS AMERİKAN ve İZMİR AMERİKAN KOLEJİ ise Kurum Yönetmeliği çerçevesinde, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin Merkezi Ortaöğretime Geçiş Sınavları sonuçlarına göre öğrenci alacak. Puanlamada her iki dönem yapılan sınavlar yüzde 50, yüzde 50 etkili olacak.

Haberin Devamı

Dört dersin sınav sonuçları eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak; öğrencinin kayıt puanı 400 tam puan üzerinden belirlenecek. Üsküdar Amerikan Lisesi de öğrencilerin okul ortalamalarını puan hesaplamalarına dahil etmeyecek.

SANKT GEORG AVUSTURYA ile İTALYAN LİSELERİ, devlet liselerinde olduğu gibi TEOG kapsamındaki YEP ’e göre öğrenci alacak. Buna göre yerleştirmelerde 6 temel dersten yapılan 12 sınav sonucu ve öğrencilerin 3 yıllık not ortalaması dikkate alınacak.

ALMAN LİSESİ 4 DERSİ SEÇTİ

Özel Alman Lisesi, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil olmak üzere 4 puan türüne göre öğrenci alacak. Alman Lisesi’nde tam puan 900. Yine 900 ’lük puan sistemine göre öğrenci alacak olan Saint Joseph, Saint Benoit, Saint Pulcherie, Saint Michel, Nötre Dame de Sion ve İzmir Saint Joseph Fransız liseleri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 4 dersin puanını dikkate alacak. Birinci sınavlar yüzde 50, ikinci sınavlar da yüzde 50 etkili olacak. Özel Türk kolejlerinin bir kısmı YEP ile öğrenci kabul ederken, bir kısmı ise TEOG ’u dikkate almayacak.

Haberin Devamı

14- 17 BİN KİŞİNİN BİRİNCİ OLMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG’daki “17 bin birinci” konusuyla ilgili olarak bu durumun şaşırtıcı olmadığını belirterek, her iki dönemde bütün soruları doğru cevaplayan 665 birincinin olduğunu söyledi. Tekin, birinci sayısıyla ilgili olarak, başarılar kategorisinin her 2 dönem sınavı olarak ele alınması gerektiğini belirterek, “Normal sınavda nasıl 100 alan öğrencimiz varsa, burada da var. Mutlaka bir “çok başarılılar” kategorisi oluşturacaksak şunu yapabiliriz, her iki dönemde de yapılan ortak sınavda, toplam 240 sorudan hepsini doğru yapan öğrenciler kategorik olarak daha başarılıdır. Onun sayısı da sadece 665. TEOG ’da 665 birinci oldu, her iki dönemde bütün testleri doğru yaptılar” dedi.

Haberin Devamı

15- YERLEŞTİRMELER YÜZDELİK DİLİME GÖRE Mİ YAPILACAK?

Yerleştirmeler TEOG Yerleştirmeye Esas Puan üstünlüğüne göre yapılıyor. Yani puanı yüksek olan kazanıyor. Doğal olarak puanı yüksek olanın, yüzdelik dilimi düşük oluyor.

16- YÜZDELİK DİLİMİMDEN DÜŞÜK DİLİME SAHİP BİR OKULU KESİNLİKLE KAZANAMAZ MIYIM?

Yüzdelik dilimler, bu yıla ait olan yüzdelik dilimler değil, bu yüzdelik dilimler geçen yıla ait; dolayısıyla yüzdelik diliminizden daha düşük bir okulu kazanma ihtimaliniz yine de vardır. Tabii ki fark ne kadar az ise, kazanma ihtimaliniz o kadar yüksektir.

17- TERCİHLER DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR MU?

Tercihlerde düzeltme veya değişiklikler, okul müdürlükleri tarafından elektronik onaylama işlemi yapılmadan önce gerçekleştirilir. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra kayıtlar otomatik yapılıyor ve bundan sonra bir değişiklik yapmak mümkün değil.

18- ÖZEL OKULLARDA YÜZDE 100 BURSLU OKUTULACAK ÖĞRENCİLER NASIL BELİRLENECEK?

Haberin Devamı

Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’l ik dilimden seçilerek yapılır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilir.

19- KAÇ NET HANGİ OKULA GİRER?

- GALATASARAY LİSESİ (499 PUAN)

1. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 700

2. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 700

6. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 99

7. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 99

8. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 100

- BEŞİKTAŞ SAKIP SABANCI ANADOLU LİSESİ (489 PUAN)

1. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 680

2. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 680

6. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 100

7. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

8. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

- NİŞANTAŞI ANADOLU LİSESİ (480 PUAN)

1. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 675

2. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 675

6. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

7. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

8. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

- KARTAL ANADOLU LİSESİ (470 PUAN)

1. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 660

2. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 660

6. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

7. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 95

8. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 90

- İSTANBUL ROTARY 100. YIL ANADOLU LİSESİ (460 PUAN)

1. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 650

2. MERKEZİ ORTAK SINAV PUANI: 650

6. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 90

7. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 90

8. SINIF YIL SONU BAŞARI PUANI: 90

YARIN: OKUL TÜRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ...