Gazete Vatan Logo

TEOG öncesi çocukları bekleyen tehlike; tükenmişlik sendromu

UÜ Psikiyatri Başkanı Prof. Dr. Akkaya: Üniversite ve TEOG sınavlarında aileler, çocuklardan çok fazla beklenti içine giriyor. Bu da çocuğun kendisinden beklentisini yükseltiyor ve tükenmişliği beraberinde getiriyor. Çocuklar lastik gibidir. Çok çekerseniz uzar, bıraktığınız zaman sünerler. Çok çekmemek lazım

TEOG öncesi çocukları bekleyen tehlike; tükenmişlik sendromu

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Akkaya, ailelerin, özellikle üniversite ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında çocuklarıyla ilgili çok fazla beklenti içine girdiklerini belirterek, “Bu da çocuğun kendisinden beklentisini yükseltiyor ve tükenmişliği beraberinde getiriyor” dedi.

Akkaya, yaptığı açıklamada, tükenmişlik sendromunun, yoğun çalışma ve stresle açığa çıkabileceğini söyledi. Ancak bunun sadece fiziksel değil duygusal yüke bağlı olarak da görülebileceğini anlatan Akkaya, “Duygusal yoğunluk, stres, duygusal bir travmaya maruz kalma olabilir. Bu akut, yani o an meydana gelen çok ağır bir travma veya uzun yıllardır süren kronik bir travma olabilir. Kişinin duygusal ve fiziksel enerjisini tüketen bir yaşam olayıyla karşılaşması sonucu tükenmişlik gelişir” ifadelerini kullandı.

Zorlamamak gerekiyor

Akkaya, “Bu tükenmişlik bir depresyona ilerlediyse, o depresyonun tedavisini yapmak lazım. Tükenmişlik sonucu anksiyete bozukluğu belirlenmişse bunların tedavisini düzenlemek lazım. Asıl önemli şey, kişiyi tükenmeye iten nedenleri tespit edip, onlarla baş etmesini sağlamaya çalışmaktır” dedi.

Haberin Devamı

Ailelerin sınavlardaki beklentilerinin öğrencilerde tükenmişliğe yol açabileceğini bildiren Akkaya, şunları kaydetti, “Özellikle üniversite ve TEOG sınavlarında aileler, çocuklardan çok fazla beklenti içine giriyor. Bu da çocuğun kendisinden beklentisini yükseltiyor ve tükenmişliği beraberinde getiriyor. Çocuklar lastik gibidir. Çok çekerseniz uzar, çekmeyi bıraktığınız zaman sünerler. O yüzden çok çekmemek lazım. Her çocuğun potansiyeli vardır, onu potansiyeli ve yetenekleri ölçüsünde zorlamak gerekiyor. Türkiye’deki yoğun sınav maratonu çocuklarda tükenmişliğe neden olabilir.”

Belirtileri neler?

- İçe kapanma

- Normalde zevk alınan şeylere karşı ilginin azalması

- İştah ve uyku bozuklukları

- Kilo kaybı

- Sosyal çevreyle ilişkilerin sınırlanması

- Huzursuzluk, sinirlilik ve enerjinin gözle görülür şekilde düşmesi