Gazete Vatan Logo

TEOG’da yüzdelikler yeniden hesaplandı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Danıştay kararı üzerine birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarda ikili kopya tespiti yapılan tüm öğrencilerin, iptal edilen testleri ve Yerleştirmeye Esas Puanları ile sınava giren öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin yeniden hesaplandığını bildirdi.

6 bin 165 ikili kopya saptandı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş uygulaması çerçevesinde 8. sınıf öğrencilerinin 28-29 Kasım 2013’te katıldıkları birinci dönem ile 28-29 Nisan 2014’te katıldıkları ikinci dönem sınavlarında 6 bin 165 öğrencinin ikili kopya uygulamasına tabi tutulduğu bildirildi. Bu öğrencilerden bir kısmının açtığı iptal davaları sonrasında, Danıştay 8. Dairesi’nin ‘ikili kopya’nın yasal dayanağı ve sonuçlarıyla ilgili yürütmenin durdurulması yönünde karar verdiğinin kaydedildiği, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Puanlar yeniden hesaplandı

Bakanlığımız, yürütmeyi durdurma kararına göre tercih ve yerleştirme işlemleri öncesinde öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması amacıyla sadece dava açan sınırlı sayıda öğrenci için değil, ikili kopya işlemi yapılan tüm öğrencilerimiz için yeniden değerlendirme yapmış, bu öğrencilerin iptal edilen testleri ve Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) ile sınavlara giren bütün öğrencilerimizin yüzdelik dilimlerini yeniden hesaplamıştır.

Haberin Devamı

Tercih yapan yenileyebilecek

Öğrencilerimizin puanları ve yüzdelik dilimleri www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanmıştır. 31 Temmuz 2014 günü 19.00’dan önce başvuran öğrencilerimiz de güncellenen yüzdelik dilimlerine göre tercihlerini yenileyebileceklerdir.”

‘Yüzdelikler çok az değişir’

Eğitim Uzmanı ve VATAN yazarı Sadık Gültekin, “6 bin 165 öğrenciye ikili kopya tespiti yapılması üzerine bazı aileler yargıya başvurdu. Dün Danıştay kararıyla sınava giren tüm öğrencilerin puanları ikili kopya çektiği iddia edilen öğrencilerle birlikte hesaplandı. Burada yüzdelik dilimlerde çok küçük değişiklikler olması mümkün” dedi, şöyle devam etti: “Tüm dünyada kabul gören akademik kopya değerlendirme tespiti ikili sisteme göre yapılıyor. Adaylardan en az ikisi ya da fazlasının verdiği doğru ve yanlışların soru numaraları eşleşiyor ise sınavda kopya çektikleri kabul edilir. Bu durumda çok nadir de olsa istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabiliyoruz. Danıştay başvuruyu haklı buldu. MEB’de üzerine düşeni yaparak sınav kağıtlarını tekrar değerlendirmeye aldı. O nedenle bugünkü kopya sorununu yaşadık. Sorunu çözmek için MEB, ÖSYM’nin sistemini uygulamalıdır.”

Haberin Devamı