Gazete Vatan Logo

Tenya nedir? Beyinde Tenya nasıl oluşur?

Boşalım ve sindirim sistemini etkilen bir parazit olan Tenya, çiğ ya da az pişmiş et tüketimiyle insan bulaşır. Peki, Tenya nedir? Beyinde Tenya nasıl oluşur?

Tenya nedir? Beyinde Tenya nasıl oluşur?

Kanal D ekranlarında izleyici ile buluşan Hekimoğlu dizisinde konu olarak işlenen ‘Tenya’, birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Tenya nedir? Beyinde Tenya nasıl oluşur? İşte detaylar…

TENYA NEDİR?

Vücudun baş, boyun ve segmentlere bölünün gövdeden meydana gelen, hermafroid canlılardır. Sindim ve boşaltım sistemini etkileyen bu parazit türü çiğ ve az pişmiş et tüketmek, kirli su içmek ya da hijyenik bir ortamda bulunmakla bulaşabilir.

30 yıla kadar yaşayabilen, 25 metreye kadar ulaşabilen tenyaların, ülkemizde en yoğun görülen çeşidi sığır tenyasıdır.

Karın ağrısı, ishal, aşırı kilo kaybı ve bulantı gibi belirtilere neden olan Tenyalar, bazen hiçbir şikâyete yol açmadan sessiz de yaşam sürebilirler.

TENYA NASIL OLUR?

Tenyaların en çok bulunduğu ortamlar az pişmiş ya da çiğ etlerdir. Bu etlerin tüketilmesiyle vücuda giren tenyalar, beyinlerin türüne göre çeşitlilik gösterir.

Sığırlardan bulaşan tenya Tenia Saginata, domuzlardan bulaşan tenya Taenia Solium, balıklardan bulaşan tenya ise Diphyllobothrium Latum olarak adlandırılır. Segment adı verilen Tenyalar boğumlardan oluşur. Bu boğumların her birinde yumurta üretimi mümkün kılınmaktadır. Dünyanın her yanında oluşma ihtimali mümkün olan hatta sıradan sayılabilecek kadar sık rastlanan bir sağlık problemidir.

Haberin Devamı

Türkiye, subliman bir bölgede olduğundan parazitlerin en yoğun olduğu ülkelerden biridir. Ülkemizde, gastrointestinal parazit hastalıkları özellikle kırsal bölgede görülür.

TENYA BELİRTİLERİ NELERDİR?

İshal, karın ağrısı, karında gaz ve gerginlik hissi.

Kanlı mukuslu dışkılama, tenezm,

Anal kaşıntı

Demir eksikliği anemisi

Büyüme gelişme geriliği

Uykuda salya akıntısı

TENYA'DAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Etlerin yeterli derecede pişirilmesi, tenya larvalarının ve yumurtalarının yok edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bu ürünlerin vücuda girmesi engellenmelidir. Tenyalardan korunmanın bir diğer yolu hijyendir. Tenya yumurtaları ağız yoluyla bulaştığı için özellikle tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra ellerin çok iyi yıkanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

TENYANIN PSİKİYATRİK BELİRTİLERİ

Hezeyan
Halüsinasyon
Obsesif kompulsif bozukluk

TENYA NASIL DÖKÜLÜR?

Tenyaların dökümü için birkaç bitkisel tedavi yöntemi vardır. Ancak bu yöntemler işe yaramazsa kesin çözüm için bir doktora başvurulmalı ve ilaç tedavisine başlanmalıdır. Birçok bireyde tenya tedavisi kısa sürmekte, birkaç doz ilaç ile atlatılabilmektedir. İleri vakalar ise ameliyat gerektirmektedir.

BEYİNDE TENYA NASIL OLUŞUR?

Beyindeki tenyanın oluşumu da az pişmiş yada çiğ et, hijyenik olmayan koşullardır ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC),etin güvenli bir sıcaklıkta pişirilmesini ve tenya oluşumunu önlemek için bir gıda termometresi kullanılmasını öneriyor.