Gazete Vatan Logo

Temsa ağır kamyon yatırımı için Adapazarı’nda arazi aldı

Temsa, otobüs ve kamyon faaliyetlerini ikiye ayırıyor

Ağır kamyon üretimi için düğmeye basan şirket, üs olarak Adapazarı’nı seçti. Adana’daki diğer kamyon bantları da yeni alınan araziye taşınıyor

Sabancı Holding’in otomotivdeki ‘amiral gemisi’ Temsa, 2008’de yeni projelere start verdi. Bölgesel güç olma yolunda 21 Nisan’da Mısır’daki fabrikasını törenle açmaya hazırlanan şirket, Türkiye’de de büyük bir operasyonun düğmesine bastı. Ağır kamyon üretimi için uzun süredir çalışan hatta bir dönem Askam’la ilgilenen Temsa, sonunda muradına eriyor.

Sabancı Holding CEO’su Ahmed Dördüncü’nun açıkladığı, “Temsa, stratejik büyüme kararı doğrultusunda global bir oyuncu olmak için fırsatları değerlendirmeye devam edecek” hedefleri doğrultusunda Temsa için yeniden yapılanma kararı alındı.

İki çatı şirket olacak

Buna göre, Temsa’yı çatı şirket haline getirecek olan Sabancı Holding, otobüs ve kamyonun faaliyetlerini ikiye ayırıyor. “Temsa Otobüs” ve “Temsa Kamyon” olarak kurulacak bu şirketler, iki ayrı bölgede faaliyet gösterecek.

Temsa Otobüs, hali hazırda fabrikanın bulunduğu Adana’da faaliyetine devam ederken, Temsa Kamyon Adapazarı’nda Toyota fabrikasının karşısındaki eski Pilsa arazisine taşınıyor. 30 bin metrekaresi kapalı toplam 150 bin metrekarelik bölgeyi satın alan Temsa, hafif ve ağır kamyon üretimini burada gerçekleştirecek. İlginçtir, şirketin yeni yeri Toyota Türkiye’nin tam karşısında yer alıyor ve aralarında sadece TEM otoyolu bulunuyor. Temsa, yeni tesisinde Mitsubishi Fus Trucks ve Bus Corporation ile ortak geliştirdiği Fuso Canter ile yüzde 100 Temsa markalı ağır kamyon üretecek.

Bantlar bu yıl taşınıyor

Adana fabrikasından kamyon üretim bantlarının Adapazarı’na taşınması için çalışmalar başlarken, işçi alımı için de hazırlıklar yapılıyor. Çünkü, kamyon bölümünde çalışan mavi yakalıların Adana’da sürekli büyüyen otobüs üretimine kaydırılmaları, Adapazarı için ise yeni eleman alınması gündemde.

Konsept kamyon hazır

Temsa, büyük önem verdiği yeni projesi ağır kamyon için hazırlıklarını da hızlandırdı. Şirket, Gebze’de kurduğu, yaklaşık 100 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkezinde ağır kamyon üretimi için çalışmalar yaparken, ünlü İtalyan tasarımcı Pinifarina da Temsa için Cummins motorlu bir kamyon modeli geliştirdi. Şirketin, Rusya başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihraç etmek istediği ağır kamyon için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapması bekleniyor.

İhracat 200 milyon dolara çıkacak

ÜrettİĞİ otobüslerin yüzde 85’ini 40’dan fazla ülkeye ihraç eden Temsa, geçen yıl toplam 1 milyar YTL ciro elde etti. Şirket, ihracatını da yüzde 11 oranında artırdı ve 178 milyon dolara çıkardı. Temsa, bu yıl ise 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı planlıyor. Kendi marka ve tasarımlarıyla Avrupa’da yüzde 7’lik pazar payı elde eden Temsa’nın hedefi bu rakamı yüzde 10’a çıkarmak.



Haberin Devamı