Gazete Vatan Logo

Temassız işlem 2 katına çıktı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılı Ağustos ayı verilerini açıkladı.

Temassız işlem  2 katına çıktı

Verilere göre, Ağustos ayı sonunda Türkiye’de 65.2 milyon adet kredi kartı ve 139.2 milyon adet banka kartı bulunuyor. Ağustos 2017 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 7’lik, banka kartı sayısında yüzde 10’luk artış görülüyor. Banka kartı ile ödeme tutarının toplam kartlı ödeme tutarı içindeki payı yüzde 13’e ulaştı. Banka kartları ve kredi kartları ile Ağustos ayında toplam 71 milyar TL’lik ödeme yapıldı.

Verilere göre, temassız işlemlere ilginin de arttığı görüldü. 2017’de 88 milyon adet temassız işlem yapılırken son 12 ayda işlem adedi yaklaşık

2 katına çıkarak 161 milyon adede ulaştı. Daha yüksek tutarlı ödemelerde de tercih edilmeye başlayan ve büyük ivme yakalayan temassız ödemelerin rekor büyümeyle beraber 2017’de yüzde 1.8 olan toplam kartlı ödemeler içindeki payını yüzde 3 seviyesine çıkardığı görülüyor.

Limit 40 TL arttı

Temassız işlemlerde şifresiz işlem limitinin Mart’ta 50 TL’den 90 TL’ye çıkarılmasıyla beraber küçük ölçekli harcamalarda kullanılan temassız ödeme özelliğinin artık perakende, akaryakıt ve ulaşım gibi sektörlerde de yaygınlaştığı görülüyor.

Haberin Devamı

Banka kartı kullanımı yüzde 13 ile rekor seviyede
Yüksek büyüme hızının görüldüğü banka kartlarının ödemelerde kullanımı her geçen gün yaygınlaşırken, Ağustos’ta 9.3 milyar TL ile bugüne kadar gerçekleşen en fazla banka kartı ödeme tutarına ulaşıldı. Toplam kartlı ödemeler içindeki banka kartı payı rekor pay ile yüzde 13.1 olarak gerçekleşti.