Gazete Vatan Logo

Telsim'e 10, Star TV'ye 5 çimentolara 146 talip var

Uzanlar'ın tüm tehdit ve son dakika operasyonlarına rağmen TMSF'nin satışa çıkardığı şirketlere teklif yağdı. Gruba ait 16 şirkete toplam 178 yatırımcı talip oldu. Uzan şirketlerinde satış süreci 29 Eylül'de Süper FM ihalesiyle başlayacak, 13 Aralık'ta Telsim'in satışıyla sona erecek

Uzan Grubu'nun son dakika operasyonlarıyla TMSF'nin önünü kesme çabaları sonuç vermedi. Cem Uzan'ın yatırımcılara gönderdiği tehdit mektupları, Telsim'in satışı için Motorola'ya açtığı davadan vazgeçmesi gibi hamleleri, satışa çıkartılan Uzan şirketlerine talebi azaltamadı. TMSF'nin satışa çıkardığı 16 Uzan şirketine toplam 178 yatırımcı talip oldu.

Uzanlar'ın şirketleri arasında en değerlisi olan Telsim için 10 yatırımcı ihale şartnamesi alırken, Ekim ayında ihalesi yapılacak 9 ayrı çimento fabrikası için toplam 146 teklif geldi. Satış masasına konulan Star TV'ye 5 müşteri çıkarken, grubun beş radyosu için toplam 17 talip var.

TMSF'nin tmar Bankası'ndan kaynaklanan borçlar nedeniyle el koyduğu Uzan şirketlerinin satışına 21 Eylül'de medya grubu şirketlerinden Süper FM'in satışıyla başlanacak.

Star TV'nin de aralarında bulunduğu medya şirketlerinin saüşı 6 Ekim'de Star Gazetesi'nin satışıyla tamamlanacak. Satılacak şirketler arasında Süper FM ve Star TV dışında Metro FM, Joy FM, Joy Türk, Rock FM ile Radyo Alaturka da yer alıyor. Medya Grubu'nun diğer şirketleri olan Kral TV için idari belgelerin son teslim tarihi 21 Eylül, Kral FM için 26 Eylül, Star Gazetesi için ise 29 Eylül 2005 olarak belirlendi.

Uzan Medya Grubu'ndan satışa çıkartılan şirketlerden altı tanesi için geçen Cuma akşamına kadar 22 teklif geldi. Bunlardan beş tanesi Star TV için alınırken, Süper FM'e 4, Metro FM'e 4, Joy FM'e 3, Joy Türk FM'e 4, Rock FM'e l, Radyo Alaturka'ya ise 2 teklif geldi.

Standart Çimento'yu 27 ayrı yatırımcı istiyor
Uzan Grubu'ndan el konulan en değerli varlıklar arasında yer alan 9 çimento fabrikasının satış maratonu ise 30 Eylül'de başlayacak.

Bu tarihte idari belgelerin teslimi yapılacak ve ilk satış 10 Ekim'de Edirne'deki Lalapaşa Çimento Fabrikası'nın satışıyla gerçekleştirilecek.

Ardından her gün bir çimento fabrikasının satışı yapılarak süreç 20 Ekim'de Trabzon Çimento'nun ihalesiyle bitirilecek. Söz konusu çimento fabrikaları arasında en fazla talip 27 yatırımcıyla Standart Çimento'ya geldi.

Lalapaşa Çimento'ya 22, Bartın ve Şanlıurfa Çimento'ya ise 17'şer adet teklif var. En az talip ise altı adetle Trabzon Çimento'ya oldu.

Telsim'de ön yeterlilik başvurusu 30 Eylül'e uzadı
El konulan Uzan şirketleri arasında en değerlisi olan ve 2.8 milyar dolarlık muhammen bedelle satışa çıkartılan Telsim için Cuma akşamına kadar şartname alan yatırımcı sayısının 10 olduğu açıklandı. TMSF, Telsim için dün akşam dolması gereken ön yeterlilik başvuru süresini ise 30 Eylül'e uzattı. 13 Aralık 2005'te ihalesi yapılacak Telsim'e gelecek başvuruları engellemek için Uzan Grubu geçen hafta Motorola'ya açtığı davadan vazgeçerek, TMSF'nin satış sürecinin zora girmesi için hamle yapmıştı. Ancak TMSF, Telsim'in borçları için Motorola'yla pazarlığa oturarak 500 milyon doları peşin olmak üzere şirketin satış gelirinin yüzde 20'si karşılığında anlaşma sağladı. Böylece Telsim'in satışının önündeki tek engel de ortadan kalkmış oldu.

Sürpriz alıcı Ekşioğulları süre uzatımından sonra Star TV'ye talip oldu

Uzanlar'ın TMSF'ye geçen mallarının satış sürecinde kuşkusuz en renkli çekişme Star TV için yaşanacak. Doğan Grubu ve Ciner Grubu'nun bu ihaleye girecekleri herkesin malumuydu. Torunlar Gıda'nın da Star'ın sürpriz alıcısı olarak ortaya çıkmaya hazırlandığını ve ihale şartnamesi aldığını duyurmuştum.

Sürpriz isim Ekşi
Nitekim Torunlar Gıda bir adım daha ileri giderek Nurol Grubu ile konsorsiyum kurdu ve ihaleye ortak teklif verme kararı aldı. Torunlar Gıda bir yandan Star TV için hazırlanırken bir yandan da TGRT için Enver Üren ile pazarlıklarını sürdürüyor. Ancak öncelik Star TV'de.

Hatırlayacaksınız, Star Medya Grubu'nun ihale sürecinde bir süre uzatımına gidildi. Öncelikle Star TV'nin ihale tarihi 5 Eylül 2005 olarak belirlenmişti. Sonra 26 Eylül'e çekildi. Son durumda ise 30 Eylül'e kadar teklif vermek mümkün. Yani Star TV'ye talip olan 5 gruba yeni gruplar da her an eklenebilir. Bu süre uzatımının alünda yatan nedeni herkes farklı yorumladı. Eğer bu süre uzatımı olmasaydı, şu an için teklif veren firma sayısı 5 değil 4 olacaktı. Ekşioğulları'nın süre uzatımından sonra bu işe soyunduğu ortaya çıktı.

Ekşioğlu Grubu ve Ali Tunga, Etik Yayıncılık A.Ş. çatısı altında buluşup Star TV'ye ortak teklif verme kararı aldı.

Hasan Ekşi, Karadenizli bir işadamı. En az Kalkavanlar kadar geniş bir aileden geliyor. (Kalkavanlar demişken, Kanadalı CanWest ile

Global'in ortaklığındaki CGS Televizyon A.Ş'nin içinde Kalkavanlar'ın da olabileceği ihtimali var. Ancak bunu kaynaklarıma henüz doğrulatamadım)

Hasan Eksi Çaykur Rizespor'un yönetim kurulunda. Ekrem Cengiz ve Mehmet Cengiz ile çok yakın ilişki içinde.

Etik Yayıncılık'ın arkasında sadece Ekşioğulları ve Tunga da olmayabilir. Karadeniz Sahil Otoyolu ihalesini alan, Seydişehir Alüminyum'a 305 milyon dolar veren, güneyde Türkiye'nin en prestijli otellerinden biri olarak gösterilen Sungate Port Royal'i 7 ay gibi kısa sürede inşaa edip faaliyete sokan, Karadeniz Bakır'ı 33 milyon dolara satın alan Cengiz Ailesi de bu konsorsiyuma katılırsa benim için sürpriz olmaz.

Ali Tunga ise başlıbaşına ilginç bir portre. Rainbow süpürgelerinin Türkiye distribütörü olan Tunga'nın çok ilginç bir aile hikayesi var. 1989'da öğrenci iken ABD'ye gidiyor ve Vedia Özkan ile evleniyor. Türkiye'ye dönüyorlar ancak eşi doğum için ABD'yi tercih ediyor. Doğumdan sonra ise Türkiye'ye eşinin yanına her nedense geri dönmüyor. ABD'ye yerleşip oğlunu da babasına göstermiyor. Ali Tunga sonunda oğlunu kaçırınca kırmızı bültenle aranıyor. Almanya'da yakalanıp 1.5 yıl hapis yatıyor. Ali Tunga bu şoku üzerinden yeni yeni atan ve işlerine konsantre olan biri.

Dediğim gibi Star TV ihalesi çok renkli geçecek. Canwest'in de bu işin peşini kolay kolay bırakmayacağı ortada. Aylardır Türkiye'de mekik dokuyan grup VATAN gazetesi de dahil olmak üzere bazı ortaklık girişimlerinde bulundu, nabız yokladı. Bu ihaleye de sıkı hazırlandılar.

Kanada'nın en büyük medya şirketi CanWest Global Communications televizyon, gazete, radyo, açık hava reklamcılık, kablolu televizyon alanlarında faaliyet gösteriyor. Asper ailesine ait olan şirket Kanada'nın dışında Yeni Zelanda, İrlanda ve Avustralya'da da oldukça aktif.

CanWest Kanada'da 11 büyük günlük gazetenin sahibi. Bunların arasında National Post, Montreal Gazette, Ottawa Citizen ve Vancouver Sun bulunuyor. Bununla birlikte 16 televizyon istasyonu bulunan şirket aynı zamanda Kanada'nın en büyük ikinci yayncısı Global TV'yi de bünyesinde bulunduruyor. Şirketin geçen yılki geliri l milyar 611 milyon dolar. Çalışan sayısı ise 10 binin üzerinde.

Torunlar Gıda'mn sahibi Mehmet Torun ihale ile ilgili olarak "Nasipse olur" diyor. Yabancılara getirilen kısıtlama nedeniyle çekişmenin sadece yerli gruplar arasında yaşanmasından memnun. "Yabancılar daha fazla olsa işimiz daha zor olurdu" yorumunu yapıyor. Mehmet Torun'a göre, Türkiye'de iletişim sektöründe ağırlığın yerli sermayede kalması gerekiyor. Olaya ticari baktıklarını, medya sektörüne para kazanmak için girdiklerini de ısrarla belirtiyor ve her zamanki gibi ekliyor:

"Medya patronu olayım da meşhur olayım, herkes beni tanısın gibi bir derdim yok. Yine bir balıkçıya gidip huzur içinde kimse beni rahatsız etmeden yemeğimi yemek istiyorum."

Haberin Devamı