Gazete Vatan Logo

Telekulak Murdoch’a pahalıya patladı

BSkyB’ye yaptığı teklifi çekmek zorunda kaldı

İngiltere’de 168 yıllık News of The World gazetesinin sonunu getiren telefon dinleme skandalı, medya devi Rupert Murdoch’a en büyük ekonomik darbelerinden birini vurdu. Skandal, Murdoch’a ait News Corporation şirketinin en iddialı yatırımından vazgeçmesine neden oldu. Şirket baskılar nedeniyle uzun süredir peşinde koştuğu, İngiltere’nin en büyük uydu kanalı BSkyB’yi almaktan vazgeçtiğini duyurdu. İngiltere Başbakanı David Cameron, bir kaç hafta önce son aşamaya geldiği düşünülen şirket birleşmesi konusunda tavrını sertleştirip Murdoch’tan, açıkça, BSkyB’yi almaktan vazgeçmesini istemişti.

‘Murdoch grubu satacak’

İngiltere parlamentosundaki üç partinin de dün akşam saatlerinde yapılacak bir oylama ile aynı çağrıyı desteklemesi bekleniyordu. Bu oylamaya saatler kala bir açıklama yapan şirketin başkan yardımcısı Chase Carey, tekliften vazgeçtiklerini açıkladı. BSkyB’nin yüzde 39 hissesi hâlâ elinde olan Murdoch, bu birleşme 14 milyar dolar ödemeyi planlıyordu. Yine Murdoch grubuna ait olan Wall Street Journal gazetesi ise Murdoch grubunun İngiltere’deki kolu News International’ı bütün olarak satma fikrini değerlendirdiğini öne sürdü.

ABD’de soruşturma çağrısı

Öte yandan tartışmalar ABD’ye de sıçradı. Amerikalı Senatör John Rockefeller, News Corp’un faaliyetleri ile Amerikan yasalarını çiğneyip çiğnemediğini belirleyecek bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı