Gazete Vatan Logo

Telefonla vakit geçiriyorlar!

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, dün İstanbul’da başladı

‘Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Araştırması’nda elde edilen bulgular çarpıcı. Öğrencilerin yüzde 46.3’ünde cep telefonu yüzde 63’ünün evinde de internet erişimi var.

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, dün İstanbul’da başladı. RTÜK Başkanı Davut Dursun, kongrenin açılışında ‘Türkiye’de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Araştırması’nın bulgularını açıkladı. Dursun, öğrencilerin yüzde 97,9’unun evinde televizyon, yüzde 73,7’sinde bilgisayar ve tablet, yüzde 63’ünde internet erişimi, yüzde 44,6’sında sabit telefon, yüzde 38,3’ünde ise radyo bulunduğunu kaydetti.

Araştırmaya göre, öğrencilerin en fazla önem verdikleri iletişim araçları kitap, gazete ve dergi. Kitap, gazete ve dergi yüzde 70,7 oranıyla iletişim araçlarının önem sıralamasında birinci sıraya otururken, internet yüzde 60,8, bilgisayar/tablet yüzde 48,6, cep telefonu yüzde 45, televizyon ise yüzde 40,5 oranında önem verilen iletişim aracı oldu. Öğrenciler cep telefonuna günde 2 saat 39 dakika, televizyona 1 saat 55 dakika, internete 1 saat 48 dakika, bilgisayara 1 saat 34 dakika, kitap, gazete, dergi okumaya 1 saat 32 dakika ayıryor.

Araştırmanın en ilginç bulgularından biri öğrencilerin önem sıralamasında yüzde 45 ile dördüncü sıraya yerleştirdikleri cep telefonunun en uzun zaman geçirdikleri iletişim aracı olması. Benzer şekilde yüzde 40,5 oranı ile 5. sırada önemli bulunan televizyon ise en uzun zaman ayrılan iletişim aracı sıralamasında ikinci oldu. Yüzde 60,8 oranı ile önemlilik sıralamasında ikinci durumda olan internet, günlük ortalama kullanım süresi açısından üçüncü sırada yer aldı.

Liselilerin yüzde 89’unda ‘cep’ var

ARAŞTIRMAYA katılan öğrencilerin yüzde 46,3’ünün cep telefonu olduğu belirlendi. Cep telefonuna sahip olma durumu, eğitim seviyesi ve gelir düzeyi ile doğru orantılı olarak artıyor ve lise grubunda yüzde 89.5’e ulaşıyor. Bu arada öğrencilerin yüzde 75,5’inin cep telefonunda internet bağlantısı bulunuyor.

En çok Kanal D’yi izliyorlar

Öğrenciler trafından en çok izlenen televizyon kanalları sıralamasında yüzde 45 ile KANAL D, yüzde 38,6 ile STAR TV, yüzde 35,3’le ATV ve yüzde 34,7 oranı ile SHOW TV ilk dört sırayı paylaşıyor. Öğrencilerin en çok izledikleri çocuk kanallarının başında da yüzde 39,5 oranı ile TRT Çocuk gelirken, onu yüzde 36,6 oranla Yumurcak TV, yüzde 28,5 ile Cartoon Network, yüzde 25,3’le Disney Channel, yüzde 10 ile Planet Çocuk, yüzde 9,7 ile Minika Go takip etti.

Haberin Devamı