Gazete Vatan Logo

Telaşlanmayın, doğru tercihi yapacaksınız!

Yarın başlayacak lise tercih maratonunu değerlendiren Pakkan Okulları kurucusu, eğitimci Yasemin Pakkan, “Telaşa gerek yok. Kayıt trafiği ile tarihleri titizlik ve sabırla takip edin. Doğru tercihi yapacaksınız” dedi

Telaşlanmayın, doğru  tercihi yapacaksınız!

Lise Giriş Sınavı (LGS) maratonu sona erdi. 2-13 Temmuz tarihleri arasında 11 gün sürecek tercih dönemi yarın başlıyor. Aileleri ve öğrencileri tercih telaşı sardı. Peki lise tercihi nasıl yapılmalı? 45 yılık eğitimci, Pakkan Okulları Kurucusu Yasemin Pakkan, lise tercihinin nasıl yapılması gerektiğini VATAN’a anlattı: “Özel Türk ve yabancı okulların genel olarak ön kayıt sistemi ile öğrenci alıyor. Bu sistem uzun zamandır kullanılıyor. Okullar taban puanlarını açıklıyor. Öğrencinin puanı bu okulların hangilerine yeterli geliyorsa online kayıtları bu okula yapılıyor. Ön kayıt ücretsiz, istenildiği kadar okula ön kayıt yapılmasına olanak tanıyan bir sistem.”

Ebeveynler takip etsin

Ön kaydın çok anlam ifade etmediğini belirten Pakkan, “O okulu tercih eden öğrenciler sistem tarafından sıralanıyor, bu sıralama kesin kayıt anlamına gelmiyor. Ayrıca bu sistemde ebeveynlerin bizzat kendilerinin iyi birer takipçi olmaları gerekiyor. Her tür bilgi okulların kendi web sitelerinde bulunuyor, siteler güncelleniyor. Sıralamada kontenjan açığı kadar öğrenci sayısı alınıyor; çizgi çekiliyor. Çizginin üzerinde olmak verilen süre içinde öğrencinin kesin kayıt hakkı kazandığını ifade ediyor. Çizgi altında kalmak ise kesin kayıttan uzaklaştığımız anlamına gelmiyor. İyi bir takip ve sabırla tercih dönemini başarıyla tamamlamak mümkün” diye konuştu.

Haberin Devamı

Telaşa gerek yok

Telaşa gerek olmadığının altını çizen Yasemin Pakkan, “Bu sistem kaç göç sistemi değil. Evet, bazen az da olsa iki veya üç okulun yedeğinde kalma durumu oluşabiliyor. Ama bu da iyi bir takiple, iyi iletişimle çözümlenebilir. Kayıtlarda trafiği göz ardı etmemek gerek. Zamanından önce gidip beklemek; bilgi paylaşmak yerinde olur. Kılavuz hep dikkatimizde olmalı. Tarihler titizlikle takip edilmeli. Bazı okulların yabancı dil sınavıyla öğrenci kabul ediyor. Bu okullara gidip ayrıntıları yerinde öğrenmekte fayda var. Bazı Türk özel okulları LGS’den önce okullarında da başarılı performans gösteren öğrencilere bir kısım burslar veriyor. Bu okullar kendilerine ait bir sistemle öğrenci kaydı alan okullar kategorisine giriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yedeğe de sıra gelebilir

Yedek listelerini değerlendiren Yasemin Pakkan, “Yedek listenin kesin kaydı umutla beklenmelidir. Kaçıncı yedek olursanız olun, sıra size gelebilir. Okullar kontenjanlarını dolduramazsa puan düşürürler. Sistem başa döner. Son birkaç yıldır bu süreç oldukça kısa sürüyor. Ön kayıt sistemiyle istediği okullara kesin kayıt hakkı elde edemeyen öğrenciler için başka seçenekler de mevcut. Yabancı dil sınavı ile öğrenci kabul eden okullar ve sistemin dışında puanına bakarak kayıt kabul eden okullar da olabilir. Dikkatli ve araştırmacı olmalıyız. Okulların mezunları, öğretim kadrosu, üniversite başarısı, yabancı dile bakış açısı önem arz ediyor” dedi.

Özgüvenli olun

Yasemin Pakkan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Sınavlar tek başına sizin başarınızı ortaya dökmez. Bir soru yumağı, onları birkaç saatte cevaplamanızı bekler. Sınavlar hep olacak. Hep en iyi puanları alamayabilirsiniz. Önemli olan ‘yapabileceğimizin en iyisini yapmak’. Lisemiz hangisi olursa olsun siz önemlisiniz. En düşük puanlı okulu bitirip mükemmel üniversitelerin kapılarının ardına kadar açıldığı öğrenciler gördük. Derece yapıp hayatın akışına uyum sağlamakta zorlananları gördük. Mutlu olun, özgüvenli ve güzel yürekli olun. Bir sınav bizim kaderimizi belirleyemez. Çalışkan ve nadide olmak her yerde mümkün. Siz çalıştınız; günler ve geceler boyu çalıştınız. Başardınız, sonuç neyse ne… Şimdi bakalım size hangi lise göz kırpıyor? Koşma sırası büyüklerinizde.”

Haberin Devamı