Gazete Vatan Logo

Tel Rıfat satrancı

Tel Rıfat’ın dış mahalleleri TSK ve ÖSO tarafından kuşatıldı. İçerideki YPG’ye ise Esad milisleri destek veriyor. Küçük bir Rus askeri grubu da bölgeye hakim bir tepede konuşlu. Yerel kaynaklar, satranç tahtasına benzeyen bu ortamda müzakerelerin devam ettiğini söylüyor

Tel Rıfat satrancı

Terör örgütü PKK/YPG’nin Afrin’in güneydoğusunda çekildiği Tel Rıfat beldesiyle ilgili gelişmeler devam ediyor. Stratejik önemi bulunan belde, dış mahalleleri kontrol altına alan TSK ve ÖSO Güçleri tarafından kuşatıldı. Buna karşılık Esad rejimine bağlı milislerin beldeye geldiği ve içerdeki YPG’lilere destek verdiği belirtiliyor. Öte yandan çekildiği ifade edilen Rus askerlerinin küçük bir unsurunun hâlâ bölgedeki hakim bir noktada bulunduğu kaydediliyor. Bölgedeki kaynaklar satranç tahtasına benzeyen bu ortamda müzakerelerin devam ettiğini ifade ediyor.

Münbiç’in dışında tek

Tel Rıfat ve çevresindeki Deyr Cemal ile Şeyh İsa beldeleri, terör örgütünün Suriye’nin kuzeybatısında Münbiç haricinde elinde bulundurduğu son işgal alanı olarak biliniyor. Özellikle Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasının ardından terör örgütü aleyhinde eylemler düzenleyen Tel Rıfat halkı, şehrin terörden arındırılmasını istiyor. Coğrafi açıdan engelleyici bir unsurun bulunmaması ve halkın Türkiye’ye dönük olumlu kanaate sahip olmasının Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bölgenin terör örgütünden kurtarılmasına yönelik operasyonları kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ÖSO, DEAŞ, YPG...

2012 yazında Suriye rejim güçlerinin çekildiği Tel Rıfat şehri, aralarında Ceph-el Şamiye, Birinci Alay, Fetih Tugayı, Sukur el-Cebel, Festakim gibi grupların olduğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının oluşturduğu bir yönetim tarafından idare edildi. Kasım 2013 ile Ocak 2014 arasında kısa bir süre terör örgütü DEAŞ’ın işgaline uğrayan şehir, ardından tekrar ÖSO’nun kontrolüne girdi. Suriye rejimi ve Rusya tarafından Halep’in kuşatılması sırasında yoğun bombardımanına maruz kalan Tel Rıfat, Şubat 2016’da terör örgütü PYD/YPG/PKK tarafından işgal edildi.

En kritik nokta

PYD/PKK’nın iki yıl önce Afrin’den yayılarak işgal ettiği Tel Rıfat bölgesi ile örgüte silah ve mühimmatın ulaştırıldığı Minnak Hava Üssü, bölgenin terör unsurlarından temizlenmesi açısından kritik bir öneme sahip.