Gazete Vatan Logo

Tekstilde zam kapıda

Şenol Şankaya: ‘Pamuktaki artış fiyata yansıyacak, 2012’de tekstil ucuz olmayacak’

Pamuk fiyatlarının çok arttığını söyleyen Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, buna bağlı olarak 2011 yılının ikinci yarısından sonra tekstil ürünü fiyatlarının yükseleceğini söyledi. Şankaya, “2012 yılında artık tekstil ucuz olmayacak. Herkes bugünden itibaren giyimini stoklasın” dedi.

ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, pamuk fiyatlarının çok arttığını ve buna bağlı olarak 2011 yılının ikinci yarısından sonra tekstil ürünü fiyatlarının yükseleceğini söyledi. Şankaya, “2012 yılında artık tekstil ucuz olmayacak. Herkes bugünden itibaren giyimini stoklasın” dedi.

Pamuk fiyatlarındaki yükseliş ve sektördeki gelişmeler ile ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, pamuğun tarihinde en yüksek fiyata ulaştığını kaydetti. 140 yıl önce 119 cente kadar çıkan pamuğun, şu andaki fiyatının 145 cent dolduğuna dikkat çeken Şankaya, yaşanan bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.

Fiyatlara yansıyacak

Ana hammaddelerinin pamuk olduğunu hatırlatan Şankaya, Türkiye’de 400 bin ton pamuk üretilirken tükettikleri pamuğun ise 1 milyon 400 bin tona ulaştığını belirtti. İşlenen pamuğun büyük bölümünü ithal etmek zorunda olduklarını belirten Şankaya, “Geçen yıl 60 cent olan pamuğun şu andaki fiyatı 145 cent. Aşırı artış doğal olarak sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Mısır, Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler ihracatçılarına bu konuda yardım ediyor. Yaşadığımız bu çıkmaz, Türkiye’nin eksik tarım politikalarının ne kadar zayıf noktada kaldığını gösteriyor” diye konuştu.

Şenol Şankaya, pamuktaki artışın tekstil ürünü fiyatlarına da yansıyacağını açıkladı. Şankaya, “2011’in ikinci yarısından sonra ve 2012 yılında artık tekstil ucuz olmayacak. Ürünlerde yüzde 10 oranında artış bekleniyor. Pamuk ve emtialar düşmezse düşünülen artış yüzde 10’u aşabilir. Herkes bugünden itibaren giyimini stoklasın” değerlendirmesini yaptı.

İhracatta önemli yol alındı

Şankaya, son zamanlarda tekstil ihracatında da önemli yol alındığına da değindi. Şankaya, “2011 yılında yüzde 15’lik bir büyüme bekliyoruz. Dünyada da farklı gelişmeler oluyor. Son zamanlarda özellikle Çin’in kendi içerisinde karşılaştığı iç talep, işçilik maliyetlerinin artması, Yuan üzerindeki baskılar Çin’in dünya pazarlarına yapmış olduğu ihracatta sorgulamaları başlattı. Onun için de birçok firma, alternatif tedarik ülkeleri arıyor. Türkiye burada ciddi bir yer alabilir. Gücünü kuvvetlendirebilir. Fakat bizim de burada en büyük engelimiz güçlü Türk Lirası. Rekabetimize çok olumsuz yansımaları oluyor” dedi.

Türkiye’de dalgalı kur yok, resmen kur sabit

İHRACATÇININ en büyük sıkıntısının kur olduğuna dikkat çeken UİB Koordinatör Başkanı Şankaya, ihracatın yapıldığı para birimi doların 10 yıldır 1.45 seviyesinde olduğunu vurguladı.

Türkiye’de dalgalı kur sisteminin uygulanmadığının söylendiğini belirten Şankaya, “Ben buna inanmıyorum. Türkiye’de dalgalı sabit kur var. Resmen kur sabit. Bu insanları kandıran bir yalan. Büyük ihtimalle dışarıya verilen belli bir taahhüt var. ‘Türkiye’de kurlar bu seviyede ve paranızı Türkiye’ye getirin. Türkiye’deki faizden de imkanlardan da faydalanın’ diye. Türkiye’ye inanılmaz derecede para giriyor. Bu para ile Türk parası da sürekli değerli çıkıyor” diye konuştu.

Şankaya, ihracatçının rekabet gücünü destekleyecek politikalar beklediklerini vurguladı. Şankaya, “Türkiye’nin cari açığını karşıladığı politikanın tekrar gözden geçirilmesi lazım. İhracat için bu çok önemli. Türkiye’nin sıcak para ile kamu açıklarını finanse ettiği bir ortamın ihracata ve sanayiye son derece olumsuz bir etkisi var. Şu anda Türkiye ithalat ile büyüyor. Bu ne kadar sağlıklı önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı