Gazete Vatan Logo

Tekstilciye tekstili bırakmama eğitimi

Hazır giyim şirketlerinde torunların ‘Katma değeri az bulup’ inşaat gibi başka sektörlere yönelmesi TGSD’yi harekete geçirdi. Ev ödevlerini bildiklerini, kolları sıvadıklarını belirten dernek başkanı Hadi Karasu, “Almanya ile de eğitim ve Ar-Ge protokolü imzaladık” dedi.

Tekstilciye tekstili bırakmama eğitimi

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri Paneli’, küresel alım grupları ile Türkiye’nin önde gelen markalarının temsilcilerini buluşturdu.

TGSD Başkanı Hadi Karasu, Türk hazır giyim sektörünün küresel rekabet gücünü sürdürebilmesi için yapması gereken ev ödevlerini bildiklerini, treni bu kez kaçırmayacaklarını söyledi. Sorunlar karşısında çözüme odaklandıklarını belirten Karasu, bu ilkeden hareketle sektörde yeni bir sıçrama hamlesi için 3 adımdan oluşan 5 yıllık yol haritası belirlediklerini bildirdi.

150 yıllık şirketimiz olmalı

En önemli ve ilk adımlarının ‘Sürdürülebilirlik’ olduğunu söyleyen Karasu, “Hazır giyime yatırım yapıyoruz ancak 3’üncü, hatta 2’nci nesil bir bakıyorsunuz inşaat sektörüne kaymış. Sorduğun zaman ‘Tekstilin katma değeri az’ diyor. Biz bunu önlemek istiyoruz. 100-150 yıllık şirketlerimiz olması için uğraşacağız” dedi. Küresel alım gruplarının beklentileri ve talepleri doğrultusunda çevreye duyarlı, etik normlara uygun, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarına saygıyı esas alan üretim anlayışını tüm sektöre kazandırmak için kolları sıvadıklarını belirten Karasu, bu konuda sektörü destekleyeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Hazır giyim ihracatının büyük bölümünü gerçekleştiren ilk 1.500 firmada bu konularda ciddi bir sıkıntı olmadığının altını çizen Karasu, “Bu yıl 3-4 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz İstanbul Moda Konferansı’nın da temasını oluşturan ‘Responsible Fashion’ yani ‘Sorumlu Moda’ anlayışını tüm sektöre kazandırmak istiyoruz. Bir başka ifadeyle 2023’te 25 milyar dolarlık ihracat ve küresel arenada rekabet şansımızı sürdürebilmek için yapmamız gereken ev ödevlerimizi biliyoruz. Yol haritamızın da özünü oluşturan bu ev ödevlerinin gereğini yerine getireceğiz ve treni bu kez kaçırmayacağız” diye konuştu.

AVM’ler gelecek yıl bayramda kapatılmaz
Hadi Karasu, Ramazan Bayramı’nda bazı AVM’lerin kapatılmasının hazır giyim şirketlerini etkilediğini de ifade etti. Perakendecinin elinden geldiğince kapısını açık tutmak isteyeceğini söyleyen Karasu, “Vardiya sistemi yaparsın ama yine de kapını açık tutarsın. Hem çalışan hem mağazalar para kazanır, herkes mutlu olur. Biz 17-18 milyar dolarlık ihracat yaparken bunun daha fazlasını iç piyasa için üretiyoruz. Fabrikanın bacası tütüyorsa iç piyasa sayesinde tütüyor. Gelecek yıla bu kararın devam edeceğini zannetmiyorum” diye konuştu.
Yılı 18 milyar $ ihracatla bitiririz
Hazır giyim sektörünün ihracatta 2018’e çok iyi bir başlangıç yaptığını belirten Hadi Karasu, ilk 5 ayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 artıda kapattıklarını bildirdi. Karasu, mevcut trendin devam edeceğini ve 2018’i 18 milyar doların üzerinde ihracat ile kapatmayı öngördüklerini sözlerine ekledi.
Almanya ile eğitim, Ar-Ge ve inovasyonda anlaştık

Haberin Devamı

Yol haritalarındaki diğer önemli adımın ‘sıcak temas’ olduğunu söyleyen Hadi Karasu, AB ülkelerinin yüzde 71 - 72 payla Türkiye hazır giyim sektörü için vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz bir ihracat pazarı olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “AB ülkelerindeki negatif Türkiye algısını kırmak için Almanya, İspanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin sivil toplum kuruluşları nezdinde proaktif girişimler başlattık. 1 ay önce Almanya’daydık. Alman Tekstil Moda Federasyonu Başkanı Ingeborg Neumann’ın davetlisi olarak gittiğimiz Düsseldorf’ta çok yararlı görüşmeler yaptık. Eğitimde iş birliği, Ar-Ge ve inovasyon konularında anlaştık, protokol imzaladık. Önümüzdeki dönemde İngiltere, İspanya ve Hollanda gibi ülkelere de ziyaretlerimiz olacak. Yeni yerlere giderken eskileri de kaybetmemek lazım.”
Çin’den korkmuyoruz
Amerika ve Çin ile de görüşmelerinin olduğunu belirten Karasu, “Rakibimize yakın olmak önemli. Çin hazır giyim derneği başkanı ile görüşmelerimiz oldu. Çin’den ‘Ne almayalım?’ derken bir de ‘Ne satabiliriz?’ diye bakmak lazım. 2 milyar nüfuslu bir ülkeden bahsediyoruz. Korkmadan satışa odaklanmalıyız” dedi.

Haberin Devamı